Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Săptămâna Campaniei Globale pentru Educație

(2-8 mai 2011)

Săptămâna Campaniei Globale pentru Educație

La Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir”, Oradea s-a desfășurat, în săptămâna 2-8 mai 20011, Campania Globală pentru Educație.

Coordonatorul național al Campaniei este Organizația Salvații Copiii, iar parteneri au fost Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Centrul municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii „Romani Criss”, Centrul Educația 2000+, Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională „Step by Step”, Asociația Ovidiu Rom, World Vision România, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.
La nivel național, Organizația Salvați Copiii intenționează ca, în cadrul campaniei din acest an, să pună accentul pe consecințele neparticipării la educație a femeilor și fetelor, abordând legătura dintre această neparticipare și fenomene cum ar fi traficul de persoane, egalitatea de șanse pe piața muncii, mortalitatea și morbiditatea infantilă, abandonul copiilor în maternități și spitale etc.  
În acest an, la nive
l internațional, Campania își propune să atragă atenția opiniei publice asupra importanței accesului la educație al femeilor și fetelor, lansând un apel către toate statele să aloce resursele necesare, să ia măsurile oportune și să dea dovadă de sprijin activ astfel încât femeile și fetele să aibă șanse egale în domeniul educației.
Coordonatorul Campaniei Globale pentru Educație la nivelul Școlii cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir”, Oradea a fost prof. Diana Nichita, responsabil C.E.A.C. pe școală (Comisia pentru Evaluarea și Asigurarea Calității în învățământul preuniversitar). Cadrele didactice și elevii școlii au susținut dreptul la educație al fiecărei persoane și al fetelor și femeilor în mod special.
Activitățile derulate în cadrul Săptămânii Globale pentru Educație au avut sprijinul, aportul și implicația conducerii unității școlare, prin dna prof. Codău Teodora (director) și dna prof. Szekely Erszebet (dir. adj.). În ordinea derulării lor activitățile Campaniei au fost:
Marți, 3 mai 2011: „Ce înseamnă pentru mine accesul la educație pentru fete și femei” – activitatea a fost desfășurată la clasa I B; „Testimoniale și pledoarii pentru educație” (clasa a VII-a B) și „Opinia noastră” (clasa a VIII-a A).
Miercuri, 4 mai: „Ce înseamnă pentru mine accesul la educație pentru fete și femei” (clasa a VI-a B, a VII-a A și elevii clasei a II-a C și a III-a A și-au adus contribuția alături de dnele înv. Florica Popuș și Mariana Pința; la activitatea clasei a VI-a A a participat ca invitat și consilierul școlii dna prof. Ana Radu).
Joi, 5 mai: lecția „Marea povestire”.  În cadrul acestei lecții participanții au analizat importanța accesului la educație pentru fete și femei (elevii clasei a IV-a C, înv. Coșarcă Tatiana). Invitații acestei activități au fost dna Cherteș Viorica, președinta Asociației Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei, dna Raț Voichița – membră a aceleiași asociații, asistentul medical al școlii, dna Staniș Cornelia. La clasa a VI-a A s-a desfășurat activitatea în cadrul căreia au fost prezentate și dezbătute cazuri din comunitatea locală în care neparticiparea la educație a influențat decisiv destinul unor fete/ femei sau al familiilor acestora. La activitate au fost prezenți, ca invitați, dna Mânzu Ana (inspector A.S.C.O. Oradea și voluntar Focus - București), dna Firez Mariana (reprezentant al Comitetului de părinți pe clasă), dna prof. Galiș Viorica, precum și foști elevi ai școlii.
Vineri, 6 mai: „Exemplele de lângă noi” - la activitatea clasei a IV-a D (înv. Doina Lung) a fost invitată dna Arădău Andrada, care a vorbit copiilor despre beneficiile educației, dar și despre consecințele abandonului școlar. La clasele a II-a A (înv. Maghiari Liliana) și a IV-a A (înv. Capotă Maria), invitat a fost profesorul de sprijin al școlii, dna Puriș Ana.
Să respectăm și să aplicăm sloganul campaniei: „Este un drept!/ Fă-l să fie drept!/ Educație pentru fete și femei!” (Diana Nichita)

Trimite email

duminic, 25 august 2019