Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Călători prin Dacia romană

Pe urmele cuceritorilor romani în Dacia

Călători prin Dacia romană

Pentru elevii epocii contemporane, deprinși să descopere lumea mai mult prin intermediul calculatorului decât cu pasul, inițiativa profesoarelor Otilia Filip, Ban Valeria și Cioară Ancuța de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea de a participa la o excursie tematică: pe urmele cuceritorilor romani în Dacia, a fost foarte bine primită.

Dincolo de scopul recreativ ce dă farmec oricărei excursii, s-au urmărit și scopuri informative și educative ce au vizat aprofundarea cunoștințelor legate de geografia și istoria patriei, cât și de fundamentele istorice și religioase ale culturii, de descoperirea naturii și de aprofundare a cunoștințelor dobândite în cadrul orelor de istorie și geografie.
În dimineața zilei de 10 mai, grupul alcătuit din elevi din diverse clase (a X-a, a XI-a și a XII-a) a pornit din fața școlii urmând traseul stabilit pe ruta: Oradea – Jiou – Porolissum – Zalău.
Astfel, prima oprire am făcut-o la Grădina botanică „Vasile Fati”de la Jibou.
Grădina botanică are o suprafață de 30 de ha și cuprinde peste 5.000 de specii provenite de pe toate meridianele lumii. Elevii au fost impresionați de frumusețea sectoarelor (cel mai spectaculos fiind sectorul japonez), dar și de complexul acvaristic și sectorul zoologic.
Următorul popas l-am făcut la Porolissum, castrul roman de lângă Moigrad, județul Sălaj.
Pentru un roman, Porolissum era sinonim cu capătul lumii. Aici începea unul dintre cele mai lungi drumuri care duceau la Roma. La doi pași, dincolo de limesul de pe Meseș, se întindea barbaricum. În spate - siguranța și confortul unei civilizații sofisticate, în față – o  mare de seminții războinice - cvazi, daci liberi, mai apoi goți și carpi - privind lacom spre bogățiile imperiului. Între cele două lumi, o linie de ostași, trăind cu o mână pe pilum și cealaltă pe scutum.
Porolissum a fost un oraș roman din Dacia. Stabilit ca tabără militară în anul 106 d.Hr., în timpul războaielor daco-romane ale lui Traian, orașul s-a dezvoltat repede prin intermediul comerțului cu băștinașii daci, și a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis. Situl este unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate din România. Se găsește pe Măgura Pomăt de pe teritoriul satului Moigrad-Porolissum.
Remarcabilă este explicarea eficientă, în limbaj simplu și cu ajutorul unor reconstituiri 3D, a aproape fiecărui obiectiv, prin intermediul unor panouri metalice în română și engleză. Cu ajutorul acestora este ușor să îți faci o idee despre ce însemna viața la capătul lumii romane. (Otilia Filip)

Trimite email

miercuri, 12 august 2020