Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Concurs cu premii (nr. 3)

„Să învățăm să circulăm corect” (IV)

Concurs cu premii (nr. 3)

1. Ce le este interzis bicicliștilor?
a.Să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale;
b.Să circule în spatele autovehiculelor la o distanță mai mică de 25 de metri;
c.Să circule atunci când partea carosabilă este acoperită de polei.

2. Cum semnalizează bicicliștii intenția de a schimba direcția de mers?
a.Cu brațul întins orizontal;
b.Cu brațul întins către înainte;
c.Prin balansarea brațului în plan vertical.
3. Până la ce vârstă copiii pot fi transportați pe biciclete care au suport special așezat în față?
a.Până la 10 ani;
b.Până la 8 ani;
c.Până la 7 ani.
Răspundeți, alegând variantele corecte la cele trei întrebări.
Așteptăm răspunsurile voastre pe adresa: ovidanm@yahoo.com
Nu uitați să ne scrieți:
Numele și prenumele vostru, localitatea, școala, clasa, telefonul (la care vă putem contacta).
Despre premii
Se vor acorda câte trei premii I, II și III, constând în sume de bani, cupe și diplome, precum și mențiuni, în diplome.
Materialul din care veți primi întrebări săptămâna viitoare:
Folosirea  mijloacelor  de  transport  în  comun
Mijloacele de transport în comun folosite de către elevi sunt: autobuzele, microbuzele, tramvaiele, troleibuzele sau alte vehicule destinate și amenajate pentru astfel de transport.
Când un pieton folosește mijloace de transport în comun, el devine călător sau pasager.
Călătorii au următoarele îndatoriri: să nu urce, să nu coboare și să nu deschidă ușile autovehiculului în timpul mersului; să nu călătorească pe scările sau părțile laterale ale caroseriei tramvaielor, troleibuzelor, autobuzelor sau ale altor mijloace de transport, ori stând în picioare în caroseria autocamioanelor sau remorcilor; să nu distragă prin discuții atenția conducătorilor de autovehicule de transport în comun.
Momentele mai importante în folosirea mijloacelor de transport în comun sunt: așteptarea în stație, urcarea, călătoria și coborârea.
Reguli de așteptare în stații
Stațiile mijloacelor de transport în comun sunt semnalizate prin indicatoare sau marcaje speciale. Așteptarea se face pe trotuare sau sub copertine special amenajate. Acolo unde nu există trotuare, așteptarea mijloacelor de transport în comun se face numai în afara părții carosabile. Așteptarea se face până în momentul în care mijlocul de transport în comun a oprit în stație și s-au deschis ușile.
Reguli de urcare în mijloacelor de transport în comun
La vehiculele cu două sau mai multe uși, urcarea se face, de regulă, prin ușa din spate în dreptul căreia, de altfel, este scris „URCARE”. Nerespectarea acestei reguli produce întârzierea plecării din stație și dereglarea circulației mijloacelor de transport în comun.
Reguli de călătorie
După urcare, pasagerii trebuie să înainteze rapid în interiorul autovehiculelor, pentru a da posibilitatea și celor aflați jos să urce. Normele morale obligă tinerii să ofere loc pe scaune persoanelor invalide, mai în vârstă sau cu copii în brațe. În același timp, acest gest este pentru elevi și un act de respect și de politețe.
Reguli de coborâre
Coborârea se face pe ușile special destinate acestui scop, pasagerii trebuind să se apropie din timp de ușa de coborâre. Politețea îi obligă pe elevi să aștepte coborârea călătorilor mai în vârstă, iar pe cei bătrâni sau pe cei cu infirmități fizice să-i ajute la coborâre.
Din clipa coborârii pasagerul a redevenit pieton și trebuie să se supună altor reguli de circulație.

prof. Virgil Matei,

Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș

Trimite email

luni, 29 noiembrie 2021