Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O mare și plăcută surpriză!

Călători prin spațiul românesc...

O mare și plăcută surpriză!

Moto: „Când nu mai suntem copii, am murit demult.”

Copilăria, vârsta celor mai îndrăznețe visuri, anotimpul spre care, maturi fiind, ne întoarcem mereu ca spre un liman liniștitor, ca spre un reazem în momente de cumpănă...
Copilăria, anotimpul dăruirii necondiționate, al candorii, al visului, al speranței și al culorilor adevărate, iar copiii sunt asemeni copacilor, dacă de mici cresc strâmbi, când sunt mari, anevoie se mai îndreaptă... poate de aceea trebuie, ca dascăli, să ne adresăm și inimii, nu doar minții și să le umplem sufletul cu tot ce înseamnă clipe de frumos...
Pe aripi de lumină și căldură, încet, încet, ne-nvăluie vara în parfum și culoare. Gândul zburdalnic ne-mbie în clipe de răgaz să „punem cartea-n cui”, să ne luăm rucsăcelul în spinare și să pornim la drum, să colindăm prin locuri binecuvântate ale acestui spațiu mioritic, în care ne-am născut și creștem, pentru a ne cunoaște rădăcinile, pentru a ști de unde venim și cine suntem...
Astfel, vineri, 20 mai 2011, înarmați cu bucurie-n suflet, nerăbdare și dorința de-a cunoaște locuri și oameni noi, elevii ciclului primar ai Școlii cu clasele I-VIII din comuna Avram Iancu, însoțiți de doamnele învățătoare: Goina Ana, Șule Nicoleta, Blaj Doina și Cotro Ana, am plecat la drum. Principalele obiective turistice spre care ne-ndreptam erau Salina de la Turda și Grădina Botanică din Cluj - Napoca.
Drumul spre inima Transilvaniei l-am parcurs într-o stare de voioșie și aduceri aminte a lecțiilor de istorie învățate de-a lungul anului școlar și nu știam spre ce anume să ne oprim privirea, atât de nou era totul pentru noi! Nările ne fremătau sub parfumul verdelui de mai al câmpiilor, casele zâmbeau vesele în dimineața însorită, soarele ne învăluia în căldura blândă a razelor sale, admiram adâncimea codrilor răspândiți pe coline, ascultam susurul izvoarelor, ne-mbătam în parfumul florilor de salcâm și viața fremăta din plin în jurul nostru. Am făcut popas la Piatra Craiului și preț de câteva clipe am avut senzația că suntem una cu natura din jur, am ascultat chemarea Cheilor Turzii ce ne-așteptau asemeni unei cetăți ce se dorea cucerită, ne-am îndreptat gândul cu pioșenie spre Alba Iulia, această adevărată „Meccă” a Ardealului, pământ străbun, ancorat cu rădăcini puternice și adânci într-o străveche și zbuciumată istorie, cu oameni venind de foarte departe...
Intrarea în Salina de la Turda ne-a produs o mare și plăcută surpriză! Pășeam prin tunel spre inima muntelui, și dincolo de înfiorarea provocată de misterul necunoscutului, ne întrebam oare câte povești de viață trecută se ascund aici, câte taine, bucurii sau lacrimi am descoperi dacă muntele ar putea să vorbească!? Când am ajuns la baza minei, ni s-a oprit pentru câteva clipe răsuflarea! Aveam senzația că am ajuns pe un alt tărâm, într-o altă lume, din basmele bunicilor... Dascăli și copii am trăit, preț de multe clipe, sentimente amestecate...
Ne-am desprins cu greu din mirajul adâncurilor, dar trebuia s-o facem pentru că un alt miracol al naturii ne aștepta să-i descoperim tainele și farmecul. Spre deosebire de salină, o lume de piatră, o lume a tăcerii, o lume a adâncurilor, Grădina Botanică ne-a oferit o lume plină de freamăt, parfum și culoare, o lume în care sufletul ni s-a primenit cu frumos, o lume în care am rămas muți de uimire în fața atâtor specii de plante și care ne-a făcut să înțelegem, o dată în plus, rostul nostru în a ocroti natura.
Am pornit spre casă târziu, învăluiți în înserare, cu sufletul plin de farmecul și frumusețea acestei zile în care am descoperit două „lumi”, la fel de binecuvântate de Dumnezeu și n-a mai contat oboseala sau ploaia ce bătea în ferestrele autocarului... (Anna Cotro)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:30:15 Ora de vară a Europei de Est