Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

La cercurile de informatică s-au obținut 52 de premii și mențiuni!

Toamna se numără premiile și la palat

La cercurile de informatică s-au obținut 52 de premii și mențiuni!

„Ca rod al activității mai multor ani de studiu și practică în domeniul informaticii, elevii urbei noastre, înscriși la cele două cercuri de informatică ale Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea, au obținut, în anul școlar 2006-2007, pe categorii de vârstă, rezultate remarcabile” (45 de premii și șapte mențiuni), după cum aveam să aflăm de la prof. Eva Sfârlea, coordonator al cercului de operare pe calculator, și prof. Ferencz Gabriela, coordonator al cercului de programare pe calculator.

Astfel, la cercul de operare pe calculator (coordonat de prof. Eva Sfârlea), s-au obținut 24 de premii și mențiuni la opt concursuri (21 de premii și trei mențiuni):
Șase la concursul de grafică pe calculator – de la Oradea, prin elevii Vanessa Coman și Șerban Buzle (de la Șc. „N. Bălcescu”) și Darius Flonta (de la Șc. nr. 11) – trei premii I, și trei premii II prin: Alexandru Șendruț și Furtos Marco (de la Șc. „N. Bălcescu”) și Raul Zaha (de la Șc. „Dacia”).
Patru la concursul județean de informatică „Floare de lotus” - de la Salonta, prin: Cezar Tocai (Șc. „Dacia”) și Cătălin Pârja (C.N.”M. Eminescu”) - două premii I, Angel Popa (Șc. nr. 16) – premiul II, și Nicoleta Uivaroșan (Șc. „Dacia”) – premiul III.
O mențiune la concursul național de soft „Grigore Moisil” – de la Logoj, prin Răzvan Jurcă (de la C.N. „E. Gojdu”).
Trei la concursul interjudețean de informatică „Floare de lotus” – de la Oradea, prin Nicoleta Uivaroșan și Bogdan Boța (Șc. „Dacia”) - premiul I, precum și un premiu obținut de Marius Popa (C.N.”E Gojdu”) pentru participare de excepție la secțiunea soft.
O mențiune la concursul interjudețean de informatică „Cupa Mureșului” – de la Arad, prin Alexandru Șendruț (de la Școala „Nicolae Bălcescu”).
Patru la concursul național „Calculatorul - desen și culoare” – de la Bacău, prin Delia Pepelea – premiul I, Darius Flonta – premiul II și Lavinia Borșa – mențiune (elevi de la Șc. „N. Bălcescu”) și Angel Popa (Șc. nr. 16) – premiul III.
Două la concursul național de informatică – de la Satu Mare, prin frații Boța Paul și Bogdan (de la Școala „Dacia”) - premiul I și premiul III.
Trei la concursul județean de informatică „Luna Mărțișorului” – de la Oradea, prin Nicoleta Uivaroșan (Șc. „Dacia”) și Angel Popa (Șc. nr. 16) – premiul I, Cezar Tocai (Șc. „Dacia”) – premiul II.
Încă 28 de premii și mențiuni
La cercul de programare pe calculator (coordonat de prof. Ferencz Gabriela), au fost obținute 28 de premii și mențiuni la șapte concursuri (24 de premii și patru mențiuni):
Șapte la concursul de grafică pe calculator – de la Oradea, trei premii I, prin David Sidea (Șc. „Dacia”), Andrada Marian (Șc. „Octavian Goga”) și Mădălin Pușcaș (Șc. nr. 11), trei premii II, prin Czaho Tamas și Andrei Cojocaru (Șc. nr. 11), Antonia Macavei (Șc. „Oltea Doamna”) și un premiu special obținut de Ferenc Iulia Gabriela (de la Grădinița nr. 34).
Cinci la concursul județean de informatică „Luna Mărțișorul” – de la Oradea, trei premii I, prin Bereczki Norbert (Șc. „Oltea Doamna”), Bogdan Mihele și Tudor Gherdan (Școala din Haieu) și două premii II, prin Andrei Cordiș (Șc. „Oltea Doamna”) și George Þigan (Lic. Teologic Greco-Catolic).
Șase la concursul județean de informatică „Floare de lotus” – de la Salonta, patru premii I, prin Andrei Cordiș, Bereczki Norbert și Filip Mirodot (de la „Oltea Doamna”), George Þigan (Lic. T. Greco-Catolic) și două premii III, prin Bogdan Popa (Șc. nr. 11) și George Mihele (Șc. din Haieu).
Patru la concursul interjudețean de informatică „Floare de lotus” – de la Oradea, trei premii I, prin Bereczki Norbert (Șc. „Oltea Doamna”), Bogdan Mihele (Șc. din Haieu) și George Þigan (Lic. T. Greco-Catolic) și un premiu obținut de Adrian Cristina (Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”), pentru participare de excepție la secțiunea soft.
Două la concursul interjudețean de informatică „Cupa Mureșul” –  de la Arad, prin Flaviu Antoniu Alb (Lic. T. „Aurel Lazăr”) – premiul II, și Răzvan Rotaru (Șc. nr. 11) – premiul III.
Trei mențiuni la concursul național „Calculatorul – desen și culoare” – de la Bacău, prin Bianca Todoș,  Iulian Pavăl (Șc. „Dacia”) și Flaviu Antoniu Alb (Lic. T. „A. Lazăr”).
O mențiune la concursul național de informatică – de la Satu Mare, obținută de Răzvan Rotaru (de la Școala nr. 11).
Rezultatele vorbesc de la sine despre eficiența pregătirii acestor copii la cercurile lor îndrăgite.
(Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La cercurile de informatică s-au obținut 52 de premii și mențiuni! 
                       

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 2 decembrie 2020