Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Omagiu poeziei și poeților orădeni

Miercuri, în cadrul „Zilelor școlii”

Omagiu poeziei și poeților orădeni

Prinsă în buchetul manifestărilor organizate de Colegiul Național „Iosif Vulcan” cu prilejul „Zilelor școlii”, activitatea de miercuri (25 mai 2011), de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea, s-a vrut a fi „un omagiu adus poeziei și poeților orădeni”, după aprecierea organizatorului evenimentului, profesorul de limba franceză, dl Gheorghe Iuliu Tileagă.

Pentru activitatea de miercuri, profesorul de franceză și elevii săi: Bogdan Gîrdan (din clasa a XII-a C), Raluca Heredea (XII A), Miriam Szatmari (XII B), Mirela Dana (XI A), Izabela Giulai (XI A), Iulia Borse (XI A), Raluca Boneta (XI A), Delia Rîpan (X A), Iulia Toderici (IX A) și Teofil Þicărat (IX E), 10 dintre membrii cercului de franceză, au tradus în limba franceză din poeziile a 15 dintre poeții orădeni contemporani: Mihai Vieru, Gheorghe Vidican, Tuzes Balint, Traian Ștef, Szoke Maria Magdolna, Alexandru Sfârlea, Lucian Scurtu, Ioan F. Pop, Andrei Pintea, Ioan Moldovan, Kinde Annamaria, Fried Noemi Luiza, Ciprian Ciuciu, Alexandrina Chelu și Pașcu Balaci. Traducerile au fost adunate într-un volum de 100 de pagini, intitulat „Poetes oradiens”, coordonat de prof. Gheorghe Iuliu Tileagă și scos la editura Primus, din Oradea, 2011. Ilustrațiile din interior și portretele unora dintre poeți prezentate pe copertă au fost realizate de Dora Marchiș (din clasa a XII-a B).
Miercuri, în amfiteatrul Bibliotecii, elevii traducători le-au citit poeților prezenți în sală din poeziile traduse de ei în limba lui Balzac, după care le-au înmânat câteva volume, iar Dora Marchiș le-a dăruit portretul realizat de ea.
În general, surpriza s-a dovedit a fi plăcută pentru cei mai mulți dintre poeți, având darul de a le gâdila orgoliile. Iar la final, dl profesor Tileagă le-a propus poeților o zi a poeziei și poeților orădeni (nici mai mult nici mai puțin decât 10 mai - Ziua regelui), în care poeții să se plimbe în caleașcă pe un traseu și să arunce orădenilor din caleașcă nu flori, ci poezii...(Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Omagiu poeziei și poeților orădeni. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 12 august 2020