Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Concursul interjudețean „Noi și chimia”

De „Zilele școlii”, la C.N. „Iosif Vulcan”

Concursul interjudețean „Noi și chimia”

Cu prilejul „Zilelor școlii”, marți, 24 mai 2011, la Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, a avut loc Concursul interjudetean de chimie pentru elevii claselor a VII-a, intitulat „Noi și chimia”.

Prima ediție s-a desfășurat în 1996, iar din 1999, de la ediția a IV–a, concursul a devenit județean. Concursul este organizat de noi, spre sfârșitul anului școlar, moment până la care elevii școlilor înscrise au parcurs aproape integral materia clasei a VII–a, fiind pregătiți pentru un concurs de calitate, capabili să rezolve subiecte cu grad înalt de dificultate.     
Din anul școlar 2009-2010, când Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” a devenit colegiu național, concursul nostru de chimie a fost înscris în Calendarul Activităților Educative Regionale și Interjudețene. Din acel an școlar, concursul s-a desfășurat la fel ca în edițiile anterioare, dar a primit caracter (rang) interjudețean – ediția I, păstrându-și numele „Noi și chimia”, după numele revistei de chimie a școlii – cu aceeași vechime.
În acest an școlar, s-a derulat a XVI-a ediție (respectiv a II-a ediție de când este interjudețean), desfășurându-se, simultan, în patru județe: Arad, Bihor, Hunedoara și Satu-Mare.
Au concurat 3 echipaje în județul Arad, 9 în județul Hunedoara, 7 în județul Satu Mare, iar în județul Bihor 16 , în total 105 concurenți. Cele 35 de echipaje formate din câte trei elevi fiecare au susținut o probă teoretică -  însemnând rezolvarea a trei subiecte în decurs de două ore, din programa integrală a clasei a VII-a.
Concurentii aparțin școlilor: C.N. „Mihai Eminescu”, C.N. „Kolcsey Ferenc”, Șc. cu clasele I-VIII „Mircea Eliade”, respectiv „Lucian Blaga” din Satu Mare, Șc. din Tiream și din Viile, județul Satu Mare; C.N. „Iancu de Hunedoara” ,C.E. „Emanuil Gojdu”, C.N. Informatică „Traian Lalescu” -  structura Școala cu clasele I-VIII nr. 2, Gr. Șc. Telecomunicații și Lucrări Publice, toate din Hunedoara, C.N. „Aurel Vlaicu” - structura Școala cu clasele I-VIII „Dominic Stanca” din Orăștie, C.E. „Hermess” - structura Școala cu clasele I-VIII nr. 7, Școala Europeană „I.G. Duca”, din Petroșani, județul Hunedoara; C.N. „E. Ghiba Birta”, Gr. Șc. „C. Gergely”, Liceul Pedagogic „D. Þichindeal” din Arad, județul Arad; C.N. „M. Eminescu”, C.N. „Emanuil Gojdu”, Lic. Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Lic. Teologic Penticostal „Betel”, Lic. Teoretic „Aurel Lazăr”, Lic. Teoretic „Ady Endre”, Lic. Teoretic German „Fr. Schiller”, Lic. Teoretic „O. Ghibu”, școlile gimnaziale „Octavian Goga”, „Oitea Doamna” din Oradea, Școala cu clasele I-VIII din Chijic, Sîntandrei, C.N. „Arany Janos” și Școala cu clasele I-VIII „Arany Janos”, ambele din Salonta, județul Bihor, precum și C.N. „Iosif Vulcan” din Oradea - gazda evenimentului.
Subiectele au fost echilibrat elaborate de dna profesor Luncan Anița, de la C.N. „Emanuil Gojdu” Oradea, conținând subiecte interesante, cu grad de dificultate diferit, astfel că majoritatea elevilor au obținut premii și mențiuni. Pentru elevii care studiază în limba maghiară ca limbă maternă s-au tradus subiectele de o echipă formată din dna prof. Takacs Tunde de la Lic.T. „Ady Endre” Oradea, Kleszken Eva și Toth Martha de la C.N. „Iosif Vulcan”Oradea.
Nouă premii și 11 mențiuni
Respectând Regulamentul concursului, care precizează că se acordă premiul I elevilor din echipajele care au acumulat 91-100 de puncte, premiul II – pentru 81-90 de puncte, premiul III - pentru 71-80 puncte, mențiuni - până la limita de 25% din numărul participanților, s-au acordat: patru premii II: două în Bihor, echipelor de la  Lic. T. „Ady Endre” și Lic. Teologic Penticostal „Betel”, un premiu în Arad, echipei de la Lic. Ped. „D. Þichindeal”, unul în Hunedoara, echipei de la C.N. „Iancu de Hunedoara”; cinci premii III: unul în Hunedoara, echipei de la C.E. „Emanuil Gojdu” din Hunedoara, unul în Satu Mare, echipei de la Școala cu clasele I-VIII „Mircea Eliade” din Satu Mare și trei premii în Bihor, echipelor de la Lic. T. „O. Ghibu”, C.N. „Emanuil Gojdu” și C.N. „M. Eminescu” din Oradea; 11 mențiuni: 3 în Hunedoara, echipelor de la C.N. „Aurel Vlaicu” - structura Șc. „Dominic Stanca” din Orăștie, C.N. Informatică „Tr. Lalescu” - structura Șc. nr. 2 din Hunedoara și C.E. „Hermess” - structura Șc. nr. 7 din Petroșani;  4 în Satu Mare, echipelor de la C.N. „Mihai Eminescu” și C.N. „Kolcsey Ferenc”, două mențiuni, Șc. „Lucian Blaga” din Satu Mare și..............; și patru mențiuni în Bihor, echipelor de la Lic. T. German „Fr. Schiller”,  Șc. „O. Doamna” și C.N. „Iosif Vulcan” din Oradea, ambelor echipe.
După corectarea lucrărilor și premierea echipajelor, a urmat participarea la etapa interjudețeană. În acest sens, organizatorii fiecărui județ (Liceul Pedagogic „D. Þichindeal” Arad, Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara și Colegiul Național „Mihai Eminescu” Satu Mare) au trimis lucrările premiate la colegiul inițiator al concursului, C.N. „Iosif Vulcan”, pentru clasificarea interjudețeană. Așadar,
Clasamentul la etapa interjudețenă
1.Premiul I - Lic. T. „Ady Endre” din Oradea
2.Premiul II - C.N. „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara,
3.Premiul III – Lic. Teologic Penticostal „Betel” din Oradea
4.Mențiune – Școala cu clasele I-VIII „Mircea Eliade” din Satu Mare.
Felicitări și mulțumiri partenerilor
Echipa de organizare a concursului din județul Bihor,  formată din prof. Crăciun Rodica (director adjunct al colegiului), Bondor Gabriela, Pușcaș Dorina, Kleszken Eva, Mihincău Dana, Chirilă Adriana, Lucaciu Maria și prof. Savu Adriana (informatician) ține să felicite și să mulțumească echipelor partenere din cele trei județe, coordonate de prof. Niculae Anca (Lic. Ped. „D. Þichindeal” din Arad), prof. Maria Ana Albuțiu (C.N. „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara) și prof. Pop Claudia (C.N. „M. Eminescu” din Satu Mare).
Toate etapele evenimentului au fost realizate în timp și postate pe site-ul concursului http://www.cnivor.ro/chimie/indexc.html pe care vă invităm să-l accesați.
În Anul Internațional al Chimiei
Pentru 2011 - Anul Internațional al Chimiei -, elevii de la secția Stiințe au participat la sesiuni de comunicări legate de acest eveniment în lume, au marcat prin afișe, planșe și portofolii realizările științifice importante obținute de Marie Courrie, de chimiștii români, efectele poluării și folosirea materialelor neconvenționale. Produsele realizate de elevi au fost expuse în sala de sport, unde a avut loc premierea, și au putut fi admirate de participanții la concurs. Împreună cu colegii lor din clasele a IX-a A și a X-a D, de la cercul de desen (coordonați de dna prof. Kosa Andrea), au prezentat o paradă a costumelor realizate din materiale neconvenționale, materiale reciclabile, marcând prin aceasta interesul lor special pentru protejarea mediului. Cu aceste costume vor participa și la un concurs în perioada următoare.
Pentru acest eveniment, ne-am bucurat de sprijinul conducerii școlii, al dnei director, prof. Simona Martin, care ne-a făcut bucuria de a fi alături de noi la momentul premierii, unde ne-a împărtășit faptul că „iubește chimia”, de ajutorul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, al inspectorului școlar de specialitate, prof. Silviu Torjoc și al dlui inspector școlar general, prof. Dorel Luca, pentru care le mulțumim. (Crăciun Rodica & Dan Ovidiu)

Trimite email

miercuri, 16 octombrie 2019