Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Absolvenții Grădiniței „Emanuel” au cântat „Gaudeamusul” lor

Marți, în sala de nunți, în robă și tichie

Absolvenții Grădiniței „Emanuel” au cântat „Gaudeamusul” lor

Marți, 31 mai 2011, preșcolarii grupei mari pregătitoare de la Grădinița Creștină „Emanuel” din Oradea au îmbrăcat hainele oficiale de absolvenți.

Pentru serbarea de final (serbarea „Alfabetului”) și înmânarea diplomelor de absolvire a învățământului preșcolar, doamna educatoare, prof. Violeta Moțoc (directorul grădiniței), i-a dus în sala de nunți a Bisericii Baptiste „Emanuel”.
„Gaudeamusul” lor a sunat astfel:
„Grădi scumpă, leagăn drag/ Noi zburăm de pe-al tău prag/ Și îți spunem într-un glas/ Cuib de vise, bun rămas!
Ai fost raza cea senină,/ Ne-ai dat aripi spre lumină/ Am urcat spre viață parcă-n zbor/ Ne-ai deschis un drum spre viitor.”
Superbi, emoționați, dar și nărăvași, unii, au avut un ultim recital în fața părinților, cu ochii umezi, de drag și dor după clipele copilăriei, pentru că doar ei, părinții, pot realiza ce îi așteaptă în viață: un drum deloc pavat, o luptă continuă pentru afirmare și existență în care se vor întâlni tot mai des cu Lupul și arareori cu Scufița Roșie, cu Balaurul cu șapte capete, cu Vrăjitoarea și Mama vitregă și tot mai rar cu Cenușăreasa și Făt-Frumos...
De la A la Z, tot Alfabetul
La serbarea de absolvire, ei au prezentat, într-un mod ingenios, Alfabetul, fiecare cu litera sa. Am mai avut și sincope deoarece copiii hipersensibili nu au putut trece cu ușurință peste acest hop emoțional, dar doamna lor dragă i-a înțeles și i-a păsuit, ajutându-i să-și revină. Versurile despre copilărie au sunat ca un cântec de lebădă, în română și engleză, iar ceremonia de înmânare a diplomelor de absolvire i-a marcat în fel și chip. Cei mai mulți s-au simțit mândri, alții erau încă pierduți în spațiu, visau și nu mai răspundeau cu exactitate comenzilor, de prea multă fericire! Doamna educatoare a avut un ultim cuvânt de mulțumire la adresa părinților pentru excelenta colaborare întru înălțarea edificiului. La rându-le și părinții au avut de spus doar cuvinte de laudă și mulțumire la adresa distinsului profesor-director, Violeta Moțoc. Din fața pianului, profesor Izabela Peter i-a ajutat să se exprime muzical și să încânte auzul celor dragi. Pe masa cea lungă, pe cei 26 de absolvenți îi așteptau un tort uriaș cu poza lor de grup, pizza și alte bunătăți.
Cu aceeași iubire!
„După patru ani frumoși, mă despart cu greu de acești îngerași, de niște părinți deosebiți, care mi-au fost în permanență alături. Cu acest din urmă refren, noi nu am închis grădinița, programul durează până în 24 iunie, iar vacanța este din 25 iunie până la 1 septembrie, doar pentru cei mici. De-acum, voi aștepta ca alte mici personalități să ne treacă pragul, să o luăm de la capăt, cu răbdare, nu nervi de oțel și cu multă iubire. Am reușit deja să-mi cunosc viitorii învățăcei, pe care îi aștept cu aceeași dragoste pe care le-am purtat-o și celor care pleacă... nu fără o undă de regret, pentru că timp de patru ani mi s-au așezat la inimă. Așa e la noi, în învățământ, educăm cu sufletul, de la inimă la inimă...”, ne-a mărturisit Violeta, o floare între florile absolvenților, o superbă educatoare, pe care, cu siguranță, cei 26 o vor purta în suflet ca pe o icoană! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Absolvenții Grădiniței „Emanuel” au cântat „Gaudeamusul” lor.

Trimite email
duminică, 25 februarie 2024, 08:18:39 Ora standard a Europei de Est