Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Promovarea unui comportament ecologic adecvat în cadrul Liceului Teologic Baptist „Emanuel”

De Ziua Mondială a Mediului, a fost lansat proiectul

Promovarea unui comportament ecologic adecvat în cadrul Liceului Teologic Baptist „Emanuel”

Luni (6 iunie 2011), la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea, s-a sărbătorit Ziua Mondială a Mediului, făcându-se bilanțul proiectului de mediu lansat anul trecut (în 4 iunie 2010), finanțat de Primăria Oradea, intitulat „Implementarea conceptului de dezvoltare durabilă în cadrul Liceului Teologic Baptist „Emanuel”, și lansarea unui nou proiect: „Promovarea unui comportament ecologic adecvat în cadrul Liceului Teologic Baptist „Emanuel”.

Evenimentul a fost deschis de dl prof. Florin Iștoc, care a salutat și a prezentat invitatul special al manifestării – dna Florica Cherecheș, consilier local (un prieten drag al copiilor de la liceul „Emanuel”). Dl prof. Iosif Curta (director adjunct al liceului) a fost invitat să rostească rugăciunea la început de activitate, după care consilierul local, dna Florica Cherecheș, a dialogat cu elevii, dorind să afle ce cunosc ei despre Consiliul Local și consilierii locali, și dacă văd ei ce se face pe plan local pentru înfrumusețarea municipiului, pentru un mediu mai curat și mai sănătos. Surpriza plăcută nu a întârziat să apară, elevii dovedind că văd tot ce se amenajează în orașul de pe Crișul Repede. „Dorim să fiți exemple vii pentru cetățeni și pentru colegii voștri de generație, să sancționați dând exemple demne de urmat!”
La întrebările consilierului ce nu vă place și ce ați dori să schimbați, elevii au ridicat probleme deosebit de interesante: poluarea CETului, plantarea unui inel, a unei pădurici ca un brâu în jurul orașului, Crișul să devină navigabil (dotat cu hidrobiciclete), teren de volei în parcuri...
Văzând câte idei realizabile au copiii, doamna consilier le-a sugerat să-i trimită toate propunerile și sesizările lor pe e-mail. „Voi primi cu plăcere din partea voastră orice sesizare și propunere. Am încredere că veți deveni cetățeni responsabili...”, a conchis dna Cherecheș. Și reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, dna prof. Rodica Turcaș, s-a arătat încântată de atitudinea responsabilă a copiilor și le-a urat succes în participarea activă la schimbarea în bine a mediului, în conștientizarea comunității pentru păstarea unui mediu curat.
Faptele vorbesc!    
Așa după cum spuneam, echipa de proiect de anul trecut, în frunte cu prof. Ramona Iștoc, și-a prezentat (în power point) proiectul derulat anul trecut, intitulat „Implementarea conceptului de dezvoltare durabilă în cadrul Liceului Teologic Baptist „Emanuel”, trecând în revistă principalele activități eco desfășurate de elevii liceului: plantări și ecologizări în spațiul verde adoptat (parcul de pe strada Henri Coandă); introducerea colectării selective a maculaturii și peturilor în toată școala; participarea la programul național de curățenie „Let’s do it Romania”; 100 de elevi din clasele a VII-a A și B, a XI-a A și B, coordonați de prof. Ramona și Florin Iștoc, au participat la concursul național de responsabilitate socială „Patrula eco”, numele patrulei eco a liceului fiind „Omuleții verzi”; micii ecologiști ai liceului au participat la Concursul  Național „Școli pentru un viitor verde”, realizând patru activități principale: colțul verde, ecologizarea spațiului verde înconjurător școlii, colectare de maculatură și activitate creativă (obiecte artistice din deșeuri electrice, electronice); în cadrul proiectului național „Cernobâl - 25 de ani”, micii ecologiști au desfășurat mai multe activități menite să atragă atenția societății civile cu privire la pericolul pe care îl reprezintă sectorul nuclear (expoziție-concurs de postere, afișe, planșe cu tema „Energie nucleară, de ajuns!”), prezentări în power point: Cernobâl, Fukushima, radioactivitatea din Bihor; la etapa județeană a Concursului național „Bune practici” în educația pentru protecția mediului, echipajul format din elevii Gavriș Manuela și Hora Codrin, din clasa a XI-a A, a obținut locul I, calificându-se astfel pentru etapa națională, care va avea loc la sfârșitul lunii iunie; cei doi elevi au participat cu macheta unui parc eco la un Concurs național de proiecte de mediu, unde au obținut mențiune, în iulie 2010; în 4 iunie 2010, de Ziua mondială a Mediului, a fost lansat proiectul „Promovarea conceptului de dezvoltare durabilă în cadrul Liceului Teologic Baptist „Emanuel” (echipa de proiect: coord. prof. Ramona și Florin Iștoc, director - prof. Constantin Buleandra,  inspector școlar - prof. dr. Elisaveta Roșu și elevii claselor a XI-a A și B).
Concursul și parada ținutelor eco
Până să înceapă prezentarea ținutelor eco, directorul liceului, dl prof. Constantin   Buleandra i-a testat pe micii ecologiști, care și de această dată s-au arătat a fi bine orientați și intenționați în acțiunile ecologice.
În cadrul concursului „Vestimentația eco” și parada costumelor eco, au fost prezentate 11 ținute realizate din materiale reciclabile (textile, ziare, cartoane ...) de către echipe formate din elevi ai claselor a XI-a A și B, jurizate de patru profesoare și invitatul special - dna Florica Cherecheș - președintele juriului. Câștigătorii concursurilor „Vestimetația eco” și „Cernobîl” au fost răsplătiți cu diplome...
Prezentare de proiecte, machete...
În cadrul manifestării a fost organizată și o expoziție cu desene și machete, iar autorii au fost invitați să-și prezinte proiectele (lucrările): macheta eco a elevilor Gavriș Manuela și Hora Codrin, precum și „Modalități de economisire a energiei”; macheta unei case eco (clasa a XI-a A și B) ... Elevii clasei a IX-a B, coordonați de prof. Dorina Popa, au prezentat un filmuleț eco, o surpriză cât se poate de plăcută.
La final, participanții la manifestare au fost îndemnați să viziteze expoziția - concurs „Respectând creația, respecți Creatorul!”, realizată de elevii claselor V - IX (desene și machete). Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Promovarea unui comportament ecologic adecvat în cadrul Liceului Teologic Baptist „Emanuel”. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 21 octombrie 2019