Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Proba A - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba și literatura română

Examenul de bacalaureat

Proba A - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba și literatura română

Prima sesiune a examenului de bacalaureat 2011 a început luni, 6 iunie, cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba și literatura română (proba A), pentru care au fost rezervate nu mai puțin de trei zile (?!), în intervalul 6-8 iunie.

Această probă este considerată de unii (elevi, dar și de profesori) ca o „floare la ureche” (în sensul că nu trebuie să te fi stresat prea mult în liceu ca să o treci cu bine, ea nefiind o verificare a cunoștințelor de limbă și literatură română, ci doar de comunicare...
Următoarea probă (proba B), cea de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă, ucraineană...), a fost programată a se desfășura între 8 și 10 iunie.
Subiectele pentru probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, cuprind texte literare și nonliterare, funcționale și nonfuncționale, precum și itemi corespunzători descriptorilor de competențe din programele pentru bacalaureat.
Rezultatul obținut de fiecare candidat la proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, nu se exprimă prin note sau prin calificativ (admis/respins), ci prin stabilirea nivelului de competență corespunzător grilei aprobate la nivel național (utilizator de nivel mediu; utilizator avansat sau utilizator experimentat).
Marți, la Liceul Teoretic„Lucian Blaga”
La Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea, marți (în cea de-a doua zi de bacalaureat), atmosfera era degajată; candidații erau cât se poate de relaxați și optimiști, iar profesorii examinatori, mulțumiți de răspunsurile primite. La fiecare din cele două comisii, au fost repartizați câte doi profesori examinatori (evaluatori), respectiv: prof. Andreea Pădurean – Anda Ardelean; Ioana Trempe – Claudia Creț. Fiecare din cele 75 de variante de subiecte (pe zi) cuprinde un text literar sau nonliterar și câte două întrebări (pe fiecare bilet). Prima întrebare cuprinde trei chestiuni legate de textul dat, referitoare la situația de comunicare și stilul funcțional; răspunsul la cea de-a doua întrebare presupune exprimarea nuanțată a unei opinii personale despre o problemă ridicată de text (influența cărților asupra vieții; influența sportului; influența TV asupra formării intelectuale a tinerilor; opinia despre fericire...).
Andreea și Narcisa (două dintre candidatele care au susținut proba A cu o zi înainte) s-au arătat încântate de rezultatele obținute și încrezătoare în victoria finală. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proba A - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba și literatura română. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 12 august 2020