Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Să ne cunoaștem istoria, străbunii și pe noi înșine!

De la Stâncești în Þara Hațegului

Să ne cunoaștem istoria, străbunii și pe noi înșine!

Sfârșitul de an școlar aduce cu sine activitățile cele mai atractive. Printre acestea se găsesc mult așteptatele excursii.

După vizitarea locului în care se odihnește Avram Iancu, Crăișorul Munților, într-un cadru eliberat de monotonie și formalism, înmiresmat de copacii pictați în alb, roz și verde, pășind pe un covor de smarald, am descoperit Sarmizegetusa Regia, cetatea străbunilor noștri. Tulburarea acestor locuri a adus asupra noastră un obstacol, nori negri și ploaie. Totuși acesta nu a înlăturat curiozitatea și fascinația ce ne-au învăluit treptat în locul unde cândva au viețuit vitejii regi daci alături de supușii lor.
De la reședința regilor daci ne-am îndreptat spre Mănăstirea Prislop păstrând un moment de reculegere în cinstea părintelui Arsenie Boca.
Înainte ca umbrele serii să acopere văzduhul, am reușit să admirăm un colțișor din Þara Hațegului și să privim cei câțiva zimbri, obligați să trăiască într-o rezervație care nu pare să le ofere tocmai ceea ce ar trebui acestor viețuitoare cu valoare de simbol.
Profesorul nostru de istorie și geografie, Nicoraș Urs, ne-a dezvăluit câteva din tainele acestor locuri, ne-a amintit de unde își trage seva acest neam greu încercat de istorie și astfel, acum vom putea, mai ușor, să ne cunoaștem pe noi înșine. (Angela Ștef)

Trimite email

miercuri, 21 august 2019