Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

„Prietenii veseliei”, la Tabăra de vară de la Tirol

La Sânmartin e din nou tabără și multă veselie

„Prietenii veseliei”, la Tabăra de vară de la Tirol

Zâna Culoare (Corina Costruț), devenită clovnul Luluță, de la „Prietenii veseliei”, ne-a dat de veste că s-a deschis Tabăra de vară pentru copii diabetici de la Tirol.

„Prietenii veseliei” sunt zânele bune și clovnii profesioniști, responsabili cu veselia la reuniunile de copii, acolo unde se dorește distracție sută la sută (pictat pe față, magie, baloane modelate, dans și multe jocuri distractive, antren, sută la sută, pentru fiecare copil).
În perioada 18 - 24 iunie 2011, Asociația Lions Oradea - 22 a organizat cea de-a III-a ediție a Taberei de vară pentru copii diabetici, găzduită de pensiunea Tirol din Sânmartin. „Este o tabără gratuită pentru 13 copii diabetici, cu vârsta cuprinsă între 7 și 13 ani. Este proiectul nostru de suflet pe care îl derulăm în fiecare vară, de trei ani încoace. Fondurile necesare, circa 180 - 200 de milioane pe serie, le obținem în urma unor acțiuni speciale de strângere de fonduri: Balul de caritate (din martie sau aprilie) și Concertul de caritate (din luna noiembrie, de la Filarmonică). Mulțumim pe această cale tuturor societăților din Oradea și sponsorilor noștri pentru susținerea continuă!”- ne-a declarat dna Angela Tebieș - președintele Asociației.
Tabăra de vară este doar unul din proiectele Asociației Lions Oradea – 22 (asociația femeilor care doresc să facă mult bine celor din jur). Două eleve din Marghita sunt sponsorizate să-și finalizeze studiile liceale; o studentă (în anul II) a obținut bursă în folosul comunității; Alina și Alin (frați gemeni) sunt sponsorizați de șapte ani, încă din liceu. Acum sunt studenți...
La ora vizitei noastre în Tabăra de vară era prezent și guvernatorul Asociațiilor Lions districtul 124, doamna Rodica Dacin.
De la „Prietenii veseliei” la „Leo Veritas”
Miercuri seara (22 iunie 2011), responsabili cu distracția erau „Prietenii veseliei” (Ana – Zânuța fermecată și Corina – clovnul Luluță). La activitățile de dans de joi, au fost programați reprezentanții clubului „Leo Veritas”, iar la carnaval, o doamnă din America, specializată în activități de animație pentru copii.
Programul de activități pe întreaga perioadă a taberei ne-a fost prezentat, cu lux de amănunte, de către directorul taberei, profesor Stela Tăut. „Sâmbătă, 18 iunie, la sosirea copiilor în tabără, aveam schițat un proiect de program, dar de bază erau părerile, propunerile copiilor, așa încât le-am cerut să ne spună ce ar dori ei să facă în această tabără și astfel s-a întocmit programul în forma sa definitivă. Activitățile, multe și variate, sunt coordonate de profesori voluntari: Ioana Klein, Mădălina Mihuța, Iulia Rusu...”
Zilnic, există un Jurnal de tabără în care sunt consemnate principalele activități, iar de doi ani, se scoate și o revistă a taberei, intitulată „Tabăra de vis” (aflată la nr. 2). Ca să vă faceți o părere despre modul util și plăcut în care își petrec vacanța cei 13 copii în Tabăra de vară, vom enumera câteva dintre activitățile cuprinse în program: întâlniri cu specialiști - stomatolog, diabetolog, dermatolog și psiholog; desene pe sticlă, ora de engleză cu jocuri interactive; excursie la Băile Felix, la lacul cu nuferi, în pădure și la piscina Termal; ora de astrologie (planetele Jupiter și Saturn văzute prin telescop); un meci de baschet; în Orășelul copiilor din Oradea; la toboganul gonflabil din Felix; plimbări cu ATV-ul; distracție la King Land Ineu (echitație, golf și pescuit); distracție sută la sută cu „Prietenii veseliei”; pregătiri pentru Carnaval; întâlnire cu gimnasta Ioana Rotar (participantă la „Românii au talent”); pictură pe sticlă; activități de dans cu reprezentanții clubului „Leo Veritas”... Carnavalul și focul de tabără.
Să mai spunem că acești copii, care au nevoie de un regim special și o supraveghere medicală atentă, sunt asistați 24 de ore din 24 de medicul taberei, dna doctor Camelia Prună și asistentele Liana Mitrică și Camelia Manolea, după cum a ținut să ne asigure directorul taberei, prof. Stela Tăut. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Prietenii veseliei”, la Tabăra de vară de la Tirol.

Trimite email
duminică, 25 februarie 2024, 06:26:09 Ora standard a Europei de Est