Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

La Limba și literatura română

Perle de la Bac - 2011

La Limba și literatura română

Subiectul I
1. Rolul punctelor de suspensie este de a lăsa un moment de reculegere cititorului.
2. Punctele de suspensie au rolul de a încheia citatul.
3. a sta pe gândire
Din gând în gând. Gând de gând, bucurie cu bucurie
4. Naratorul și personaj îi narator personaj.
Textul e citat din perspectiva unui citat.

Mircea Eliade ne descrie din fragmentul de mai sus un personaj creat de ,,el” și în același timp ar putea să ia, să intre în rolul persoanei pentru a îndeplini toate gândurile și imaginațiile din fragment.
5. Cuvintele care aplanează sunt artistice.
6. Inversiunea eliminatoare intervală dă valoare de adjectiv antepus subliniind astfel nevoia artistului de a crea în detimentrul iubirii.
8. Două mijloace de expunere din text sunt narațiunea și transcrierea.
    prezența unui număr mare de persoane care participă la întreaga clasă
    text repic
    personaj naracton
9.  Patima mea de creație nu a fost niciodată stânsă.
     Nu am de gând să enunț la această idee.
     El (autorul) vrea să spună că toate lucrurile și chestiile făcute de noi în această viață nu au rost.
     Romanul este artist linistul în text este dragostea a doi bărbați un artist și unu simplu iubesc pe parcursul romanului se naște bănuiala de aceiași femeie concluzia este pt. amândoi aceeași dragoste adevărată.
Subiectul II
,, A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă.” (Nichita Stănescu)
Perle
Nichita Stănescu va fi arbitru la echipa națională de fotbal...
Nichita Stănescu este o femeie care are dreptate când spune că...
Scopul unui om este de a merge la cârciumă în fiecare zi - același elev continuând: - un ideal nu ți-l faci, altcineva ți-l face.
Munca mă va fura.
Subiectul III
 
Numeroși elevi au considerat,evident în mod complet eronat, că următoarele romane aparțin genului dramatic, scriind mult și prost, dar cu punctaj zero:
         ,,Ultima noapte de dragoste, întâia nopate de război” de Camil Petrescu;
         ,,Patul lui Procust” de Camil Petrescu;
         ,,Enigma Otiliei” de George Călinescu;
         ,,Ion” de Liviu Rebreanu
O altă categorie de elevi scriu rezumat și nu caracterizarea personajului dramatic.
Alții nu prea știu ce e cu ,,Iona” de Marin Sorescu:
        Nuvela dramatică ,,Iona”....
        Romanul ,,Iona” este scris de Marin Sorescu.
        Romanul dramatic ,,Iona”...
        Acești pești este disperarea lui Iona.
        ,,Iona” apare în 1968 înscriindu-se în perioada pașoptistă.
Alți elevi ,,nimeresc” oprea dramatică - ,,O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, dar ,,scapă” și perle precum:
        ,,O scrisoare pierdută” a fost scrisă în 7884.
        Personajul principal este I.L.Caragiale. I.L.Caragiale a scris ,,Pupăza din tei”.
        ,,La cireșe” de I.L.Caragiale...
        ,,O scrisoare pierdută” este comedie de năravuri.
        ,,O scrisoare pierdută” este o comedie împopoțonată cu diverse artificii de către Caragiale. Nae Cațavencu fiind tipul încornoratului fură scrisoarea de la cetățeanul turmentat. Opinia mea despre comedie este că autorul ne arată că omul este prost. (Anamaria K.)

Trimite email
Saturday, 2 December 2023