Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

50,38%, media în Bihor, față de 44,47% - media pe țară, înainte de contestații

Bihorul depășește media pe țară la bacalaureat!

50,38%, media în Bihor, față de 44,47% - media pe țară, înainte de contestații

De când așteptau „ienicerii și spahii” din presă să sară la „gâtul elevilor și profesorilor”, să poată folosi cuvinte- șoc, ca să bage părinții și comunitatea în sperieți...!

Numai că s-au înmuiat repede... văzând că cele mai multe licee și unele colegii orădene și bihorene au obținut procente neașteptat de mari pentru a le putea „gâdila” micile orgolii răutăcioase. Și, totuși, luni, televiziunile se călcau în picioare la ușa inspectorului școlar general, în ideea relatării unui „dezastru total”. Din păcate, nimeni nu le-a dat o asemenea satisfacție! Și și-au revenit imediat în fire...
Surpriza cu adevărat mare și plăcută ne-a oferit-o Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea, cu un procent de 100%, toți cei 57 de absolvenți luându-și bacalaureatul. Felicitări elevilor și dascălilor! Pe locul II, e Liceul Teologic Penticostal „Betel” – cu 96,77 procente (la 62 de candidați), urmat de Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, cu 96,7 (la 182 de candidați); pe locul următor vin „pedagogiștii” orădeni – Colegiul Național „Iosif Vulcan”, cu 96,67 (la 90 de candidați), urmați de elevii liceului slovac din Budoi (Lic. T. „Josef Kozacek”), cu 94,74 procente (la 57 de absolvenți). Pe locul al VI-lea se situează Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, cu 93,12 procente, urmat de liceenii din Tinca – Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, cea de-a doua surpriză plăcută a acestei sesiuni a bacalaureatului, cu 92,73 - 102 promovați din 110 candidați! Colegiul Național „Mihai Eminescu” ne-a furnizat, însă, cele mai mari medii obținute de bihorenii noștri: 9,95 – Niculescu-Vasi Luana Miruna (din XII B) și Sabău Laura Ancuța (din XII-a A, de loc din comuna Piscolt, județul Satu Mare; Ancuța ne-a demonstrat o dată în plus că cine vrea să învețe poate obține performanțe, chiar și studiind în condiții de internat). Cele două eminesciene sunt urmate în clasament de gojdista Akom Alexandra (din XII C), cu 9,93.
“Cele mai slabe rezultate s-au înregistrat la colegiile tehnice...”
Prezentându-ne, luni (4 iulie 2011), rezultatele de la bacalaureat, înainte de contestații, dl prof. Dorel Luca, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, avea să ne prevină că „cele mai slabe rezultate s-au înregistrat la colegiile tehnice, atât din Oradea, cât și din județ”. Surprize, sub așteptări, ne-au oferit însă și alții, spre exemplu beiușenii de la C.N. „Samuil Vulcan”, până mai ieri, fruncea, acum doar 70,75 (la 208 candidați). Dar mult mai modest s-au prezentat cei de la C.N. „Avram Iancu” din Ștei, doar 58,26 % (la 153 de candidați). E inexplicabilă căderea celor de la Liceul „Don Orione”, la 41,3 la sută (la 46 de candidați).
În fruntea colegiilor tehnice orădene se situează brâncușienii, cu 38,25, la 217 candidați, urmați de „Traian Vuia”, cu 35,87 din 499 de candidați, la subsolul clasamentului, pe ultimul loc, situându-se C.T. „Dimitrie Leonida”, cu 2,25 la sută, cu patru elevi promovați din 178. Dintre colegiile tehnice din județ, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, Beiuș e în frunte, cu 61,87 din 160 de candidați, urmat de C.T. din Vadu-Crișului, cu 39,16 din 286 de candidați.
În cazul colegiilor tehnice și al grupurilor școlare, procentajele mici au fost „alimentate”, în bună măsură, și de absolvenții de la seral și frecvență redusă, obișnuiți să pomoveze la minima rezistență, fără a tura motoarele, iar acum, camerele video instalate nu le-au permis să se desfășoare în voie, folosind alte surse de inspirație.   
„Procentul de 50,38 este aproape de realitate –ne-a declarat generalul Inspectoratului Școlar, prof. Dorel Luca. Dacă nu montam camerele video, procentul era altul, mult mai mare, apropiat de cel al anilor trecuți, de 87,48 sau 87,26... Copiii sunt supărați că nu au reușit să copieze. Unii au făcut meditații și totuși nu au obținut rezultatele scontate pentru că nu s-au mai putut inspira. Și vor mai avea parte de o surpriză și la contestații. Mulți au depus contestații, peste 2.300 (dar nu avem încă cifra exactă), crezând că lucrările lor vor fi corectate acasă și astfel vor mai ciupi niște puncte, dar s-au înșelat amarnic. Surpriza este că lucrările lor vor fi corectate în județul Maramureș. Noi le vom corecta pe cele din județele Sălaj și Arad”. (Ovidiu DAN)
În foto: cele trei candidate din fruntea clasamentului: Luana-Miruna și Laura-Ancuța de la „Mihai Eminescu” (sătmăreanca e în trei ipostaze) și gojdista Alexandra Akom.

Trimite email

miercuri, 17 iulie 2019