Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Întâlnirea de proiect din Bulgaria

All Different – All Equal (Diferiți, dar totuși egali)

Întâlnirea de proiect din Bulgaria

A cincea întâlnire, și ultima în cadrul proiectului multilateral Comenius „All Different-All Equal”, proiect desfășurat de Liceul Teoretic „Lucian Blaga” împreună cu parteneri din Lituania, Polonia, Italia și Bulgaria, s-a desfășurat la Burgas, în Bulgaria, în perioada 29 mai – 3 iunie 2011.

Delegația română a fost reprezentată de coordonatorul de proiect - prof. Mihaela Șilinca, dl director - prof.  Ioan Hora, prof. Gabriela Pleșca, înv. Eva Fekete, Florica Hora, Adina Merce, Carțiș Anca, Florica Păduraru, Rozalia Ambrus, Șandor Traier și Ioan Lațcău.
„Sarea în bucate”
A cincea întâlnire din cadrul acestui proiect a avut o temă deosebit de generoasă, și anume prezentarea dramatizată a unei povești din patrimoniul cultural al țărilor implicate în proiect. În acest context, școala noastră a pregătit povestea „Sarea în bucate”, în interpretarea elevilor clasei a IV-a A, coordonați de dna înv. Florica Păduraru. Alegerea acestei povești nu a fost una întâmplătoare, ea caracterizând, probabil, cel mai bine spiritualitatea românească.
Deplasarea la Burgas a însemnat familiarizarea cu un nou sistem educațional, cel bulgar, prin vizitarea școlii Sredno Obschtoobrazovatelno Uchilischte „Dimcho Debelyanov”, și prin participarea la activitățile organizate de gazde. Un alt moment important pe ordinea de zi a fost întâlnirea cu viceprimarul orașului Burgas, care a avut amabilitatea de a ne împărtăși modul în care autoritățile locale se implică în gestionarea aspectelor organizatorice din viața școlii. Delegația Comenius a fost primită și de inspectorul școlar general al regiunii Burgas care a prezentat aspectele cele mai importante ale sistemului educațional bulgar, cu referire la orașul Burgas.
Această întâlnire a fost importantă și prin prisma faptului că a fost și ultima, cea a concluziilor și a produselor finale. A fost prezentat astfel Calendarul proiectului Comenius „All Different – All Equal”, care pune în evidență aspecte istorice, religioase și culturale din viața comunităților reprezentate de școlile din proiect. Calendarul are la bază lucrări ale elevilor claselor I-IV din cele cinci școli incluse în proiect, în timp ce tehnoredactarea a fost asigurată pentru toate cele cinci țări de înv. Șandor Traier, de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea.
Al doilea produs comun prezentat a fost un album foto, în versiune digitală, fixând în imagini sugestive modul în care obiectivele proiectului au fost concretizate prin activitățile realizate în școli și prin materialele confecționate.
Dorina ne privește din Ceruri!
Cuvântul de încheiere a aparținut, așa cum era de așteptat, coordonatoarei proiectului Comenius „All Different – All Equal”,  Ligita Kukanauzienė, din Lituania, care a tras concluziile proiectului, subliniind realizările, dar și unele aspecte care ne-au afectat pe toți, și care, din păcate, depășesc puterea noastră de a le controla. Este vorba, în principal, de pierderea pentru totdeauna a unui membru important al acestui proiect, prof. Dorina Roman, coordonatoarea de proiect pentru România în primul an de proiect.
Finalul proiectului a însemnat, pe lângă punctarea rezultatelor obținute, a activităților care i-au avut în centrul atenției pe elevi, a materialelor realizate, a seminariilor și a ședințelor de lucru, și o nouă percepție în ceea ce privește titlul proiectului nostru „Diferiți, dar totuși egali”, moto care a devenit un adevărat credo pentru toți cei care au participat la acest proiect. Români, bulgari, italieni, polonezi sau lituanieni, diferiți ca limbă, tradiții, mentalitate, suntem toți egali prin modul în care ne-am implicat în acest proiect, prin dorința de a schimba în bine ceva în conștiința elevilor noștri și a comunității pe care o reprezentăm. (Mihaela Șilinca)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Întâlnirea de proiect din Bulgaria.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 23 august 2019