Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Moment magic la Opera din Roma: Silvio Berlusconi „îngenuncheat”de Giuseppe Verdi

De la Doina Russu

Moment magic la Opera din Roma: Silvio Berlusconi „îngenuncheat”de Giuseppe Verdi

12 martie 2011. Italia a sărbătorit aniversarea a 50 de ani de la unire și cu acest prilej a fost organizat la Opera din Roma un spectacol cu una dintre cele mai simbolice lucrări dedicate acestei uniri: Nabucco de Giuseppe Verdi, dirijor: Riccardo Muti.

 Nabucco de Verdi este o lucrare muzicală politică: ea evocă povestea de înrobire a evreilor în Babilon, și celebra piesa „Va pensiero” este cântată de corul sclavilor oprimați. În Italia, acest cântec este simbol al căutării libertății poporului, care în 1840 - anul în care opera a fost scrisă - era asuprit de către Imperiul habsburgic, luptând până la crearea Italiei unificate.
Înainte de spectacol, Gianni Alemanno, primarul Romei, a urcat pe scenă pentru  un discurs ce denunța reducerile din bugetul culturii, de către guvern. Alemanno este membru al partidului de guvernământ și fost ministru în guvernul Berlusconi.
 Această intervenție politică într-un moment cultural dintre cele mai simbolice pentru Italia, a produs un efect neașteptat, mai ales că Silvio Berlusconi era prezent la spectacol ... 
Times 
Riccardo Muti, dirijorul, spune că a fost o reacție de revoluție: „La început, am fost ovaționat de public. Apoi am început spectacolul de operă. Totul mergea foarte bine, dar când am ajuns la celebrul cântec „Va Pensiero”, imediat am simtit că atmosfera a devenit tensionată în audiență. Există lucruri pe care nu le poți descrie, dar le simți. Anterior, tăcerea publicului era preponderentă. Dar atunci când oamenii au realizat ca „Va Pensiero” va începe, tăcerea a fost schimbată cu o fervoare reală. Se putea simți reacția viscerală a publicului la lamento-ul sclavilor cântând „Oh țară, atât de frumoasă și de pierdută!”
În timp ce corul se apropia de sfârșit, audiența deja striga „Bis!” Publicul a început să strige: „Trăiască Italia!” Și „Vive Verdi!” Oamenii din balcoane au început să arunce cu mesaje patriotice, unii solicitând chiar: „Muti, senator pe viață!” 
Deși acesta a mai acordat doar o singura dată la La Scala din Milano în 1986, un BIS, acum s-a arătat reticent în a acorda „a doua oară un bis”. „O operă ar trebui  cântată de la început până la sfârșit și nu am vrut să se interpreteze un bis”, a declarat Muti.
Dar în public se trezise deja sentimentul de patriotism. Într-un gest teatral, dirijorul se întoarce pe podium și se confruntă atât cu publicul cât și cu Berlusconi, aflat în sală. Asta e ceea ce s-a întâmplat:
După ce apelul pentru un „bis” din „Va Pensiero” s-a oprit, s-a auzit în public: „Trăiască Italia!”
Dirijorul Riccardo Muti: „Da, sunt de acord cu „Trăiască Italia”, dar ... (Aplauze)
Muti: „Am peste 30 de ani de carieră și am trăit ca un italian care a călătorit în întreaga lume de multe ori. Mi-e rușine de ceea ce se întâmplă în țara mea. Așa că voi aproba cererea dvs. de bis pentru „Va Pensiero”. Fac asta nu doar pentru sentimentul pe care îl încerc, ci pentru că în seara asta, dirijând corul cântând „O, țara mea, frumoasă și pierdută”, m-am gândit că dacă vom continua în acest fel vom ucide cultura pe care Italia a fost construită. În acest caz, noi, țara noastră am deveni cu adevărat „O, țara mea, frumoasă și pierdut” (Aplauze, inclusiv ale artiștilor pe scena)
Muti: „Eu, Muti, am tăcut prea mulți ani. Permiteți-mi acum ... ar trebui să dăm un sens acestui cântec! Suntem în casa noastră, pe scena capitalei, împreună cu un cor care a cântat foarte frumos, și, dacă nu vă supărați, vă invit să vă alăturați pentru a cânta împreună cu acest cor.
”Am văzut grupuri de oameni ce se ridicau în picioare. Toată opera din Roma s-a ridicat. Și, de asemenea, corul. A fost un moment magic de operă”. 
 În seara aceea nu a fost numai o reprezentare a operei Nabucco. A fost și o splendidă lecție de patriotism dar, de asemenea, o declarație dură la adresa politicienilor. 
http://www.youtube.com/embed/G_gmtO6JnRs

Trimite email

marţi, 4 august 2020