Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Balul bobocilor de la “Andrei Șaguna” Oradea

Joi, la “No Problem”, primul bal al toamnei

Balul bobocilor de la “Andrei Șaguna” Oradea

Discoteca “No Problem” din Oradea a găzduit, astă-seară (joi, 18 octombrie 2007), primul bal al acestei toamne – Balul bobocilor de la Grupul Școlar “Andrei Șaguna”, organizat de Consiliul elevilor și clasele a XI-a A,B și C.

Râvnitele titluri de Miss și Mister boboc au fost cucerite de perechea nr.1 – Banhidi Chantal (din IX H) și Ovidiu Gocan (din IX A), un Taur și un Vărsător, frumoși, serioși și ambițioși, o fostă manechină și un atlet, firi deschise, prietenoase și sincere.
Seara magică a bobocilor
Toamna se numără bobocii în fiecare liceu orădean. Evenimentul e pregătit cu multă seriozitate și responsabilitate, și așteptat cu emoții de beneficiari. Cei mai tari “șogunii” – Cristina Þirban, Alin Buzle, Marcel Șilinca, Denisa Frai, Alina Guiaș, Emilia Ilea, Alexandra Oros, Cosmin Erdeli și Alexandru Hadade - , împreună cu prof. Carmen Matiuța, directorul adjunct al liceului, au pregătit în detaliu sărbătoarea bobocilor (începând cu selectarea și instruirea bobocilor, probele de concurs, momentele artistice, prezentarea, scenariul și regia). Planul odată stabilit a fost pus în aplicare prin multe ore de repetiții, încheiate cu repetiția generală, susținută chiar pe ringul discotecii.
La rândul lor, frumoșii serii magice, Banhidi Chantal-Gocan Ovidiu, Brigitta Borza-Nastor George, Kurucz Anita-Raț Robert, Iluț Andra-Morar Marius, Kurucz Andrea-Macavei Eric, s-au gătit cu tot fastul pentru primul lor bal din viața de elev. Cu lecția învățată, joi seara, organizatorii și prezentatorii (Emanuela Vese și Raul Þinca) aveau să pună în undă întregul scenariu cu concursul protagoniștilor - cele cinci perechi de boboci, plus perechea fantomă – “încurcă lume” (Zizina – Alin Buzle și Zizinu – Marcel Șilinca).
Naomi, brocken heart!
Naomi Avram, absolventa de aur a liceului, frumoasă și talentată, e prezentă în fiecare an la sărbătoarea bobocilor. De această dată, Naomi chiar s-a prins în “jocul ielelor”, având rolul principal în numărul de pantomimă.
Privit în ansamblu, programul a avut de toate, dans, muzică instrumentală, prezentare de modă, schimbare de loock, grație și frumusețe, distracție și probe ușor de trecut pentru concurenți (singura probă care a pus ceva probleme a fost alergarea în sac, contra cronometru). Trupa vedetă a școlii  (Baby Boo) și-a onorat blazonul, iar dna profesoară Felicia Burcea și manechinele liceului ne-au încântat cu ținutele prezentate. Balul, ca orice distracție, a avut parte și de recital. Protagoniștii celor două reprize de recital au fost Marcel Șilinca și invitații săi - cu un număr instrumental de muzică populară românească (melodii de joc), și Mihai Balint și “țigăncile” sale (Cristina Opriș, Jenei Emese, Alexandra Buz, Varga Noemi) - cu un dans țigănesc.
Chantal și Ovidiu – Miss și Mister boboc
Un Taur și un Vărsător au făcut echipă bună, au strălucit, și au câștigat titlurile puse în joc.
Chantal Banhidi e în clasa a IX-a H, o manechină ușor de remarcat, 1,72 m cu 58 kg, ochi căprui, fire deschisă, sociabilă, dar pretențioasă. Serioasă și pedantă, pretinde partenerilor bune maniere, sinceritate și seriozitate. Stilată, rafinată, calculată și inteligentă, Chantal visează să devină avocat sau reporter TV.
Ovidiu Gocan e în IX A, 1,78 m, 60 kg, ochi căprui, fire de artist, sensibil, elegant și stilat. A făcut atletism și kitbox, cu un loc II pe municipiu la ștafetă. E ambițios și perseverent. “Tot ce-mi propun reușesc. Îmi plac fetele manierate și inteligente, dar nu fițoase!”
Pe podiumul de premiere, alături de Chantal și Ovidiu, au urcat Brigitta Borza și Robert Raț – locul II, Kurucz  Andrea și Marius Morar – locul III, Alin și Marcel (“Zizina și Zizinu”) – premiu de popularitate.
Și uite-așa, joi seara, “șogunii” orădeni, cu al lor bal, au deschis sezonul balurilor bobocilor din această toamnă.
Georgiana-Lucia Pop, Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Balul bobocilor de la  “Andrei Șaguna” Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 15 august 2022