Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Concursul național de proiecte de voluntariat „Pentru noi oamenii”

Adolescenți voluntari la Stâna de Vale

Concursul național de proiecte de voluntariat „Pentru noi oamenii”

În perioada 8-12 august 2011, colectivul de cadre didactice de la Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș a finalizat Concursul național de proiecte de voluntariat „Pentru noi oamenii”, prin Tabăra Națională a Voluntarilor de la Stâna de Vale, unde s-au întâlnit voluntari din toate colțurile țării.

Concursul național „Pentru noi oamenii” este o inițiativă a cadrelor didactice de la Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, recunoscută de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sporturilor, prin includerea în Calendarul Activităților Extracurriculare Regionale și Interjudețene pentru anul școlar 2010-2011. În cadrul concursului au fost înscrise 21 de microproiecte de voluntariat, ale căror portofolii au fost jurizate de către reprezentanții Asociației Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului – AEPADO din București, ocupantele primelor 10 locuri participând la Tabara Națională a Voluntarilor de la Stâna de Vale. Menționăm, de asemenea, că întregul proiect a avut susținerea unor parteneri inimoși care au făcut posibilă finalizarea sa: AEPADO București, Asociația Centrul de Voluntariat Simeria VOLSIM, Universitatea din Oradea, ISJ Bihor, CCD Bihor, Primăria Beiuș, DSP Oradea, DGASPC Bihor, Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Protopopiatul Ortodox Român Beiuș, Serviciul International „Salvați Copiii”, filiala România.
Astfel, la Stâna de Vale s-au întâlnit 10 echipaje de liceeni din județele Sibiu, Botoșani, Călărași, Galați, Caraș-Severin, precum și trei echipaje bihorene. Tabăra le-a permis liceenilor să se cunoască, să stabilească punți de legătură la nivelul întregii țări, să împărtășească din experiența câștigată ca voluntar pe parcursul proiectului, să se distreze și să învețe lucruri noi, educative. Spre încântarea participanților, au fost organizate ateliere recreativ-distractive de muzică, teatru, jocuri sportive, limbi moderne, desen și dans, voluntarii participând și la un workshop împotriva violenței, dar și la drumeții, program de discotecă și foc de tabără.
Pe parcursul activităților elevilor, profesorii coordonatori au fost implicați în ateliere pe tema managementului de proiect susținute de către reprezentanții AEPADO București, în vederea deschiderii unor oportunități mai largi de organizare a proiectelor educative și nu numai.
Totodată, prezența reprezentanților AEPADO la Stâna de Vale s-a soldat cu o serie de premiere. În primul rând, s-a pilotat conceptual un atelier inovativ de prevenire a violenței în cadrul Programului European „JUMIGG – Tineri multiplicatori împotriva violenței”, finalizat cu rezultate îmbucurătoare. În al doilea rând, în cadrul taberei, a avut loc primul eveniment de lansare a Rețelei AEPADO de unități de învățământ, dnei director adjunct al Liceului Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, Carmen-Eugenia Lezeu, fiindu-i acordate Diploma de onoare a AEPADO și titlul de coordonator județean Bihor în cadrul rețelei pentru o perioadă de șase luni.
Deliciul ultimei serii de tabără, pe lângă festivitatea de premiere în cadrul căreia s-au împărțit diplome de excelență pentru toate școlile participante și pentru parteneri, certificate de voluntar, dar și premii în dulciuri, pliante, pixuri, mingi pentru fiecare elev în parte, l-a constituit organizarea de către elevi, în semn de mulțumire pentru organizatori, a unui concurs-surpriză de Miss și Mister Stâna de Vale. Tabăra a avut un real succes, fiind apreciată de elevi și profesori deopotrivă, care s-au despărțit cu speranța organizării unei ediții similare în anul care va urma.
De menționat este implicarea de care au dat dovadă profesorii pedagogiști beiușeni, care au reușit să susțină întreaga Tabără Națională a Voluntarilor din surse extrabugetare, bucurându-se de sprijinul unor sponsori din Beiuș și nu numai, care au știut să aprecieze, la adevărata valoare, implicarea adolescenților de pretutindeni în acțiuni de voluntariat. Organizatorii, în numele tuturor participanților la eveniment, adresează mulțumiri generoșilor sponsori pentru sprijinul furnizat. (Nicoleta Stoița)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul național de proiecte de voluntariat „Pentru noi oamenii”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 5 martie 2021