Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

ECO-ȘCOALA

Programul internațional

ECO-ȘCOALA

Este susținut la nivel internațional de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), fiind coordonat de Fundația de Educație pentru Mediul Înconjurător (Foundation for Environmental Education –FEE), care reunește organizații neguvernamentale ce acționează la nivel național în domeniul educației pentru o dezvoltare durabilă.

 

În România, Programul Eco-școala a debutat în anul 1999, cu cinci școli pilot, sub coordonarea Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie (CCDG), în calitate de membru cu drepturi depline al Fundației de Educație pentru Mediul Înconjurător.
Până în acest moment, circa 600 de școli din România au derulat programul; 220 sunt active, iar 56 de unități școlare și un palat al copiilor și elevilor au simbolul mondial steagul verde, și calitatea de Eco-școală: 16 licee, 35 școli gimnaziale, o școală specială și patru grădinițe. Pentru două școli și un liceu evaluate în anul 2006, nu s-a acordat calitatea de Eco-școală, deoarece nu îndeplineau condițiile impuse. De asemenea, în urma reevaluării unei școli nu i s-a acordat dreptul de a arbora în continuare steagul verde.
În țară există un număr de 14 centre regionale (zonale), fiecare județ fiind arondat unui centru. Județul Bihor face parte din Centrul zonal Vest, alături de județele Sălaj și Arad, coordonator zonal prof. Claudia Vera Dehelean, de la Palatul Copiilor Sălaj.
În cadrul programului Eco-școala va fi implementat proiectul național de educație ecologică – Eco-schools un prim pas spre eco-cities, proiect având drept scop obținerea statutului de eco-școală pentru patru-cinci școli din fiecare județ.
Acest proiect va fi localizat în municipiul București (Biroul central al proiectului), dar va include acțiuni în toate județele României și se va derula pe o perioadă de 11 luni, din luna februarie până în luna decembrie 2007.

Obiectivele și activitățile proiectului

Acest nou proiect urmărește creșterea nivelului de conștientizare a problemelor de mediu; îmbunătățirea calității mediului în școală și în împrejurimile acesteia; oportunitatea de a dezvolta spiritul civic și capacitatea elevilor de a lua decizii; reducerea impactului școlii asupra mediului înconjurător, schema programului reprezentând adaptarea unor sisteme de management recunoscute (ISO 14001).
Obiectivele vor putea fi realizate în cadrul unei game largi de activități, în mai multe etape: înființarea grupurilor de lucru regionale, informarea acestora asupra programului, stabilirea criteriilor și mecanismului de selecție a școlilor; identificarea școlilor care vor lua parte la program (4-5 școli din fiecare județ); înscrierea școlilor identificate în programul ECO – școala (15 februarie); înființarea comitetului ECO-școala în cadrul fiecărei școli participante; întocmirea documentației și depunerea acesteia (15 martie); implementarea programului în fiecare școală (analiza problemelor de mediu, întocmirea planului de acțiune, monitorizarea și evaluarea rezultatelor, elaborarea programei școlare, elaborarea broșurii Eco-codul); organizarea campaniilor de informare asupra proiectului (5 iunie); raportare asupra implementării (15 septembrie); evaluarea implementării; obținerea statului de ECO – școala și steagul verde.

Din Bihor, s-au înscris cinci școli și o grădiniță

La nivelul județului Bihor, în acest proiect, s-au înscris cinci școli/licee și o grădiniță: Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Oradea (coordonator proiect, prof. Klesken Eva), Grupul Școlar „Andrei Șaguna”, Oradea (coordonator proiect, prof. Roman Doboș Gabriela), Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu”, Oradea (coordonatori proiect, prof. Lucia Szocs și institutor Cârciumaru Steliana), Liceul Teoretic „Nicolae Jiga”, Tinca (coordonator proiect, prof. Trif Minerva), Colegiul Tehnic Vadu-Crișului (coordonatori proiect, prof. Bodea Bogdan și prof. Gârz Diana) și Grădinița cu Program Prelungit nr. 27 – „Voinicel”, Oradea (coordonator proiect, Pașcalău Mariana).
Informații suplimentare referitoare la acest program puteți obține accesând site-ul: www.ccdg.ro sau http://eco-scoala.ngo.ro/.

ing. Loredana Târb

 

Trimite email

luni, 27 iunie 2022