Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Flacăra credinței întărește inima satului

La Ianoșda

Flacăra credinței întărește inima satului

„Aduceți-vă aminte de mai marii voștri, care v-au vestit Cuvântul lui Dumnezeu; uitați-vă cu băgare de seamă la sfârșitul felului lor de viețuire și urmați-le credința!”

Îndemnul din Epistola lui Pavel către Evrei, din Noul Testament al Sfintei Scripturi, i-a adunat laolaltă pe fiii și fiicele localității bihorene Ianoșda. Evenimentul se află la cea de-a XII-a ediție și reprezintă examenul de statornicie și respect al comunității creștine.
Organizată recent de Comunitatea creștină din Biserica baptistă Ianoșda, întâlnirea fiilor și fiicelor satului Ianoșda a adus bucuria revederii pentru cei peste 120 de bihoreni stabiliți în Oradea, Salonta sau în alte zone ale țării (Arad, Timișoara, Deva) și în străinătate (țări din Europa sau Statele Unite). Cu toții s-au reunit în cadrul Serviciului divin de rugăciune și laudă adus Domnului Iisus Hristos, în Biserica creștină baptistă Ianoșda. Decanul de vârstă al adunării creștine, fratele Gheorghe Petrușan, a mulțumit tuturor celor care nu și-au uitat rădăcinile vieții și credinței.
„Din anul 2000, cu ajutorul lui Dumnezeu, an de an, suntem împreună cu toții, fiii și fiicele acestei localități, în care s-a aprins și a crescut scânteia credinței adevărate în Mântuitorul și Mijlocitorul nostru, Domnul Iisus Hristos. Această scânteie s-a transformat în vâlvătaia credinței baptiste care a cuprins toate satele din sud-estul județului Bihor, fiind purtată cu biruință în întreaga țară românească și departe, peste hotare. Mulțumim bunului Dumnezeu că acest foc al iubirii creștine arde și astăzi cu putere în inima satului Ianoșda”, ne-a declarat pastorul Mihai Cociubei. Revederea fiilor satului este un gest simbolic de mulțumire adus bătrânilor comunității baptiste și, totodată, un exemplu pentru generația viitoare. Flacăra credinței baptiste arde de peste un secol în Ianoșda. De-a lungul timpului, peste 600 de creștini s-au format ca oameni desăvârșiți în Biserica baptistă. Numeroși dirijori de fanfară, cântăreți, misionari și pastori au descoperit Cuvântul lui Dumnezeu în această localitate, iar mărturiile trăirii creștine ale celor plecați din Ianoșda au fost completate de file din istoria comunității creștine locale. În anul 1958, fanfara Bisericii creștine baptiste Ianoșda a fost confiscată de regimul comunist al vremii. Fiindcă instrumentiștii creștini din fanfară au avut curajul să iasă din biserică și să cânte pe ulița satului, au fost găsiți vinovați de aparatul represiv comunist. Instrumentele muzicale din fanfară au fost confiscate și duse la Salonta, la Casa de Cultură a Consiliului popular, de unde nu au mai fost recuperate. Prezentul vieții creștine demonstrează că experiențele trecutului comunist n-au făcut decât să întărească dragostea oamenilor pentru Dumnezeu.
Sorin PETRACHE

Trimite email

duminică, 5 aprilie 2020