Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Modulul de evaluare în pedagogia Waldorf

„O cale spre lumină în lumină”

Modulul de evaluare în pedagogia Waldorf

În decurs de un an, în cadrul a cinci module, dna Elena Mariana Voiculescu (profesor pentru învățământul preprimar) a inițiat și coordonat la Oradea un curs de inițiere în pedagogia Waldorf.

Cele cinci module s-au desfășurat la Casa Corpului Didactic Bihor – Oradea, în timpul vacanțelor.
Cel de-al cincilea modul, programat în aceste zile (de început de septembrie 2011), este un modul de evaluare, după cum a ținut să sublinieze doamna profesor Mariana Voiculescu. „Cele douăzeci de educatoare care s-au inițiat (format) în pedagogia Waldorf formează o adevărată pepinieră pentru deschiderea de viitoare grupe Waldorf. Ne-am propus nouă grupe Waldorf în Oradea. Mergând mai departe, ne-am gândit ca în anul școlar 2012 – 2013 să deschidem o școală Waldorf la Oradea. Din luna ianuarie 2012, intenționăm să deschidem, cu ajutorul Inspectoratului Școlar Județean Bihor și al CCD Bihor, un curs pentru cadrele didactice din învățământul primar. Interes există și la acest nivel. Chiar la primul modul au participat și 10 învățătoare...”
Didactică și antropologie
Lect. univ. Sorin Þigăreanu (de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației - secția germană – a Universității „Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca și coordonator al Seminarului de educatoare Waldorf de la Cluj-Napoca) a predat în cadrul cursului didactică și antropologie.
„Cursantele învață lucruri noi despre copilul mic, văzut ca o ființă în dezvoltare. Învață evoluția copilului ca ființă de voință, de simțire și gândire, specificul lucrului cu copiii foarte mici. O educație pornită de la voință. O viață interioară ca să poată înflori are nevoie de o bază dată de activitățile ritmice. Astfel se realizează bunele obiceiuri, iar copiii au timp să se dezvolte. Nimeni nu-i grăbește. Ei au un mare potențial de învățare. De obicei, această energie este atenuată de solicitările lumii înconjurătoare. Noi le lăsăm timp să-și dezvolte acest potențial...”. Dl profesor a vorbit apoi despre ritmul zilei, al săptămânii și al anului, despre câștigul cursanților, „care au obținut o orientare privind profesionalismul la care au ajuns. Cunoscându-și limitele, ei reușesc să vadă ce anume mai trebuie completat. Sunt pe o cale de autoeducație care este necesară pentru orice cadru didactic. Educație fără autoeducație nu există. Cursurile artistice și cele meșteșugărești se fac pentru autodezvoltare, dar și pentru dezvoltarea abilităților profesionale”. Aceste cursuri (de pictură, desen, modelaj...) au fost coordonate cu multă măiestrie și profesionalism de Mirela Tatoli.
„Am redescoperit copilul din mine!”
Am cunoscut la acest curs un personaj interesant, medic stomatolog, un interlocutor agreabil și un povestitor neîntrecut. Este vorba despre dna Carmen Costrăș, vicepreședinte al Fundației NAD, organizatorul principal al celor cinci module. Interlocutorul nostru și-a deschis sufletul mărturisindu-ne bucuria pe care a simțit-o participând la aceste module.
„A fost o plăcere să particip la aceste module. Astfel am redescoperit copilul din mine, frumusețea, candoarea, farmecul copilului din mine. Am învățat ce greu e să fii educator. Câtă responsabilitate și dragoste trebuie să ai față de copil, de Dumnezeul lor, de Divinul din ei... Toate activitățile sunt pentru sufletul nostru, pentru a cunoaște, recunoaște și a manifesta divinul din noi.
Am organizat și organizăm periodic pelerinaje la locuri sfinte, dragi nouă, care au un potențial energetic foarte mare. E important să decizi cu sufletul ce vrei să faci...
Vrem să deschidem și pentru învățători și profesori un curs de inițiere în pedagogia Waldorf. Intenționăm să deschidem grădinițe Waldorf și în județ. Suntem în negocieri pentru un prim spațiu în municipiul Salonta, pentru o grupă sau două de grădiniță”.
Aflând toate acestea, dorim să concluzionăm spunând că dna prof. Lidia Petrica, directorul Grădiniței nr. 36 („Luceafărul”), a luat o decizie înțeleaptă atunci când a dat undă verde primelor trei grupe Waldorf în cadrul grădiniței. Și pentru a fi în cunoștință de cauză, este nelipsită de la toate modulele, descoperind astfel că pedagogia Waldorf este o alternativă fericită, cu priză la copii, care se adresează sufletului lor, care le respectă ritmul și îi ajută să se dezvolte potrivit particularităților individuale. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, Modulul de evaluare în pedagogia Waldorf.

Trimite email
duminică, 11 mai 2025, 08:28:41 Ora de vară a Europei de Est