Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Acțiuni educativ-preventive multiple în „Săptămâna Prevenirii Criminalității”

În perioada 26 - 30 septembrie

Acțiuni educativ-preventive multiple în „Săptămâna Prevenirii Criminalității”

Polițiștii bihoreni vă invită să participați la evenimentele programate în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalității”.

În perioada 26 - 30 septembrie 2011, la nivel național se va desfășura cea de-a șasea ediție a manifestării „Săptămâna Prevenirii Criminalității”, eveniment prin care se urmărește sensibilizarea populației cu privire la importanța prevenirii criminalității și la necesitatea adoptării unor conduite antivictimale și antiinfracționale.
Apropierea de comunitate și nevoile acesteia reprezintă unele dintre obiectivele prioritare ale Poliției Române, de unde și inițiativa de a realiza anual, timp de o săptămână, o acțiune ale cărei priorități sunt informarea și conștientizarea populației cu privire la aspectele de natură infracțională și antivictimală, dar și consolidarea parteneriatului Poliție - Cetățean.
Activitățile desfășurate anterior au reușit să atragă atenția unui număr mare de cetățeni care s-au implicat activ în manifestării și au recepționat într-un mod pozitiv parteneriatul cu instituția Poliției.  
În perioada menționată, prin colaborarea dintre structurile de analiză și prevenire a criminalității, ordine publică și poliție rutieră, la nivelul întregului județ, se vor desfășura activități structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică.
Printre obiectivele manifestării se regăsesc: Creșterea gradului de informare a populației; creșterea gradului de responsabilizare și implicare a polițiștilor, comunității și societății civile în asigurarea unui spațiu de siguranță în societate; reducerea riscului victimal; parteneriatul Poliție – Cetățean.
Activitățile sunt structurate pe diverse domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă educativ - preventivă. Pentru promovarea și derularea eficientă a manifestărilor, vor fi cooptați și polițiștii de proximitate din județ, cei de ordine publică, iar activitățile menite a marca „Ziua Siguranței Rutiere” vor fi desfășurate în colaborare cu polițiștii Serviciului Poliției Rutiere.
De asemenea, polițiștii de proximitate din cadrul Poliției municipiului Oradea vor contribui activ la derularea activităților ce vor avea loc în municipiul Oradea prin diverse activități educativ - preventive.
Lupta împotriva criminalității poate înregistra rezultate optime doar printr-un efort continuu de dezvoltare a unui parteneriat eficient între poliție și comunitate, cu accent pe formarea și consolidarea relațiilor de parteneriat.
Printre colaboratorii I.P.J. Bihor implicați în derularea activităților preventive se află Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea, Centrul Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, Uniunea Femeilor Bihor, FOCUS – filiala Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și instituții de învățământ din județul Bihor.
În acest interval activitățile preventive vor fi realizate și desfășurate într-o manieră interactivă și inovativă structurate pe zile după cum urmează:
Luni, 26 septembrie - Lansarea evenimentului și activități dedicate prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului
Marți, 27 septembrieActivități dedicate prevenirii delincvenței juvenile în școli
Miercuri, 28 septembrieActivități dedicate prevenirii delincvenței juvenile, cu recomandarea derulării de activități în afara instituțiilor școlare (în parcuri, cluburi sportive, spectacole etc)
Joi, 29 septembrieZiua Polițistului de Proximitate
Vineri, 30 septembrie Activități preventive în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră.
Prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor
Programul de ieri (miercuri, 28 septembrie) a cuprins o paletă largă de activități.
„Ce înseamnă să fii martor la o infracțiune” - Experiența de a fi martor al unei infracțiuni” activitate derulată la sediul I.P.J. Bihor; la acțiune au fost invitați să participe elevi din cadrul a trei unități școlare orădene: Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Școala cu clasele I- VIII „Oltea Doamna” și Colegiul Național „Emanuil Gojdu”.
Polițiștii de proximitate din Marghita, Ștei, Nucet și Vașcău și-au programat o serie de activități preventive cu elevii în afara unităților de învățământ la Clubul Copiilor din Marghita, Casa de Cultură din Nucet, respectiv în zona centrală a localităților Ștei și Vașcău.
Astăzi, joi, 29 septembrie, este Ziua Polițistului de Proximitate
9.00-15.00 - Activități ale polițiștilor de proximitate din județ în comunitățile în care aceștia își desfășoară activitatea. La aceste activități vor participa și reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea, Centrului Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor
În Oradea
10.00 -11.00 – la Școala cu clasele I- VIII „Oltea Doamna” (a.s. Gheorghe Bredău)
12.00 – 13.00 - la Școala cu clasele I – VIII „Dimitrie Cantemir” (a.s. Sorin Secară)
11.00 – 13.00 – la Centrul multifuncțional pentru persoane vârstnice „Sf. Apostol Andrei” (a.s.p. Capriș Florian)
12.00 – 13.00 - la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” (a.s. Teodor Terec).
În județ
De asemenea, vor avea loc întâlniri ale polițiștilor de proximitate cu elevii în cadrul următoarelor unități de învățământ: Școala cu clasele I-VIII din Nucet, Colegiul Tehnic „Unirea” și Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei, Școala cu clasele I- VIII „Nicolae Bogdan” – Vașcău și Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita.
Mâine, vineri, 30 septembrie, este Ziua Educației Rutiere
7.00 - 8.00 – Activitate desfășurată cu patrula școlară de circulație în zona adiacentă Școlilor cu clasele I - VIII din localitatea Sânmartin, Școala cu clasele I-VIII „Dacia” și Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir” (comisar de poliție Claudiu CIUCLEA – Serviciul Poliției Rutiere)
10.00- 12.00 „ABC- ul circulației pentru cei mici”- proiect preventiv pe educație rutieră.
Lansarea proiectului va avea loc în cadrul a trei unități de învățământ: la Școala cu clasele I- VIII „Dacia” (10.00-11.00, inspector de poliție Flaviu IOVA – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității), la Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir” (11.00-12.00, comisar de poliție Ioana INDRIEȘ – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității) și la Școala cu clasele I- VIII din Sânmartin (11.00-12.00, agent de poliție, Lăcrimioara FĂRCANE)
 „Atenție, circul și eu!”
Activitatea se va desfășurată cu patrula școlară de circulație în zona adiacentă a Școlii cu clasele I- VIII „Dimitrie Cantemir” (la ora 12, în intersecția Cantemir cu Muntele Găina), coordonator - comisar de poliție Claudiu CIUCLEA – Serviciul Poliției Rutiere.
„Învățăm să circulăm, viața să ne-o protejăm”
Sub acest generic vor avea loc activități de educație rutieră în patru unități de învățământ bihorene, susținute de polițiștii de proximitate și polițiștii rutieri din Marghita, Ștei, Vașcău și Nucet (între 10.00 și 13.00).
Activitățile preventive vor avea loc în următoarele instituții de învățământ: Școala cu clasele I- VIII „Nicolae Bogdan”- Vașcău, Grupul Școlar „Horvath Janos” - Marghita, Școala cu clasele I-VIII „Miron Pompiliu” – Ștei și Școala cu clasele I-VIII din Nucet. (Ioana Indrieș & Alina Dinu)

Trimite email

Sunday, 11 June 2023