Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Acțiuni educativ-preventive multiple în „Săptămâna Prevenirii Criminalității”

În perioada 26 - 30 septembrie

Acțiuni educativ-preventive multiple în „Săptămâna Prevenirii Criminalității”

Polițiștii bihoreni vă invită să participați la evenimentele programate în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalității”.

În perioada 26 - 30 septembrie 2011, la nivel național se va desfășura cea de-a șasea ediție a manifestării „Săptămâna Prevenirii Criminalității”, eveniment prin care se urmărește sensibilizarea populației cu privire la importanța prevenirii criminalității și la necesitatea adoptării unor conduite antivictimale și antiinfracționale.
Apropierea de comunitate și nevoile acesteia reprezintă unele dintre obiectivele prioritare ale Poliției Române, de unde și inițiativa de a realiza anual, timp de o săptămână, o acțiune ale cărei priorități sunt informarea și conștientizarea populației cu privire la aspectele de natură infracțională și antivictimală, dar și consolidarea parteneriatului Poliție - Cetățean.
Activitățile desfășurate anterior au reușit să atragă atenția unui număr mare de cetățeni care s-au implicat activ în manifestării și au recepționat într-un mod pozitiv parteneriatul cu instituția Poliției.  
În perioada menționată, prin colaborarea dintre structurile de analiză și prevenire a criminalității, ordine publică și poliție rutieră, la nivelul întregului județ, se vor desfășura activități structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică.
Printre obiectivele manifestării se regăsesc: Creșterea gradului de informare a populației; creșterea gradului de responsabilizare și implicare a polițiștilor, comunității și societății civile în asigurarea unui spațiu de siguranță în societate; reducerea riscului victimal; parteneriatul Poliție – Cetățean.
Activitățile sunt structurate pe diverse domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă educativ - preventivă. Pentru promovarea și derularea eficientă a manifestărilor, vor fi cooptați și polițiștii de proximitate din județ, cei de ordine publică, iar activitățile menite a marca „Ziua Siguranței Rutiere” vor fi desfășurate în colaborare cu polițiștii Serviciului Poliției Rutiere.
De asemenea, polițiștii de proximitate din cadrul Poliției municipiului Oradea vor contribui activ la derularea activităților ce vor avea loc în municipiul Oradea prin diverse activități educativ - preventive.
Lupta împotriva criminalității poate înregistra rezultate optime doar printr-un efort continuu de dezvoltare a unui parteneriat eficient între poliție și comunitate, cu accent pe formarea și consolidarea relațiilor de parteneriat.
Printre colaboratorii I.P.J. Bihor implicați în derularea activităților preventive se află Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea, Centrul Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, Uniunea Femeilor Bihor, FOCUS – filiala Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și instituții de învățământ din județul Bihor.
În acest interval activitățile preventive vor fi realizate și desfășurate într-o manieră interactivă și inovativă structurate pe zile după cum urmează:
Luni, 26 septembrie - Lansarea evenimentului și activități dedicate prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului
Marți, 27 septembrieActivități dedicate prevenirii delincvenței juvenile în școli
Miercuri, 28 septembrieActivități dedicate prevenirii delincvenței juvenile, cu recomandarea derulării de activități în afara instituțiilor școlare (în parcuri, cluburi sportive, spectacole etc)
Joi, 29 septembrieZiua Polițistului de Proximitate
Vineri, 30 septembrie Activități preventive în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră.
Prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor
Programul de ieri (miercuri, 28 septembrie) a cuprins o paletă largă de activități.
„Ce înseamnă să fii martor la o infracțiune” - Experiența de a fi martor al unei infracțiuni” activitate derulată la sediul I.P.J. Bihor; la acțiune au fost invitați să participe elevi din cadrul a trei unități școlare orădene: Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Școala cu clasele I- VIII „Oltea Doamna” și Colegiul Național „Emanuil Gojdu”.
Polițiștii de proximitate din Marghita, Ștei, Nucet și Vașcău și-au programat o serie de activități preventive cu elevii în afara unităților de învățământ la Clubul Copiilor din Marghita, Casa de Cultură din Nucet, respectiv în zona centrală a localităților Ștei și Vașcău.
Astăzi, joi, 29 septembrie, este Ziua Polițistului de Proximitate
9.00-15.00 - Activități ale polițiștilor de proximitate din județ în comunitățile în care aceștia își desfășoară activitatea. La aceste activități vor participa și reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea, Centrului Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor
În Oradea
10.00 -11.00 – la Școala cu clasele I- VIII „Oltea Doamna” (a.s. Gheorghe Bredău)
12.00 – 13.00 - la Școala cu clasele I – VIII „Dimitrie Cantemir” (a.s. Sorin Secară)
11.00 – 13.00 – la Centrul multifuncțional pentru persoane vârstnice „Sf. Apostol Andrei” (a.s.p. Capriș Florian)
12.00 – 13.00 - la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” (a.s. Teodor Terec).
În județ
De asemenea, vor avea loc întâlniri ale polițiștilor de proximitate cu elevii în cadrul următoarelor unități de învățământ: Școala cu clasele I-VIII din Nucet, Colegiul Tehnic „Unirea” și Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei, Școala cu clasele I- VIII „Nicolae Bogdan” – Vașcău și Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita.
Mâine, vineri, 30 septembrie, este Ziua Educației Rutiere
7.00 - 8.00 – Activitate desfășurată cu patrula școlară de circulație în zona adiacentă Școlilor cu clasele I - VIII din localitatea Sânmartin, Școala cu clasele I-VIII „Dacia” și Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir” (comisar de poliție Claudiu CIUCLEA – Serviciul Poliției Rutiere)
10.00- 12.00 „ABC- ul circulației pentru cei mici”- proiect preventiv pe educație rutieră.
Lansarea proiectului va avea loc în cadrul a trei unități de învățământ: la Școala cu clasele I- VIII „Dacia” (10.00-11.00, inspector de poliție Flaviu IOVA – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității), la Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir” (11.00-12.00, comisar de poliție Ioana INDRIEȘ – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității) și la Școala cu clasele I- VIII din Sânmartin (11.00-12.00, agent de poliție, Lăcrimioara FĂRCANE)
 „Atenție, circul și eu!”
Activitatea se va desfășurată cu patrula școlară de circulație în zona adiacentă a Școlii cu clasele I- VIII „Dimitrie Cantemir” (la ora 12, în intersecția Cantemir cu Muntele Găina), coordonator - comisar de poliție Claudiu CIUCLEA – Serviciul Poliției Rutiere.
„Învățăm să circulăm, viața să ne-o protejăm”
Sub acest generic vor avea loc activități de educație rutieră în patru unități de învățământ bihorene, susținute de polițiștii de proximitate și polițiștii rutieri din Marghita, Ștei, Vașcău și Nucet (între 10.00 și 13.00).
Activitățile preventive vor avea loc în următoarele instituții de învățământ: Școala cu clasele I- VIII „Nicolae Bogdan”- Vașcău, Grupul Școlar „Horvath Janos” - Marghita, Școala cu clasele I-VIII „Miron Pompiliu” – Ștei și Școala cu clasele I-VIII din Nucet. (Ioana Indrieș & Alina Dinu)

Trimite email

marţi, 30 noiembrie 2021