Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Florile Bihorului” – de la nume la renume

Dincolo de porțile palatului

„Florile Bihorului” – de la nume la renume

Multe flori are Bihorul, iar un ansamblu folcloric de copii se cheamă chiar așa - „Florile Bihorului”. Este vorba de renumitul ansamblu folcloric al Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea, înființat și îndrumat de maestrul coregraf Florica Negrău, care, în timp, i-a transformat numele în renume.

Niciun festival fără „Florile Bihorului”!
Nu se organizează în țară un festival sau concurs folcloric serios la care să nu fie invitat. Mai mult decât atât, „Florile Bihorului” și-au câștigat prieteni și peste hotare, participând nu o dată la festivaluri folclorice în Franța, Ungaria, Turcia, Bulgaria, Austria, și simțindu-se onorați când aceștia răspundeau provocării, participând la Festivalul internațional de folclor „Flori alese de pe Crișuri”, organizat la Oradea de maestrul coregraf, Palatul Copiilor și Elevilor, Inspectoratul Școlar și instituțiile locale și județene de cultură. 
Premiul juriului, diplomă de excelență…
Recent, ansamblul „Florile Bihorului” a obținut premiul juriului la concursul interjudețean „Așa-i jocul pe la noi”, ediția a XIII-a, de la Arad, iar în vară (între 7 și 12 august) a fost prezent la Festivalul internațional de folclor „Peștișorul de aur” de la Tulcea, la care au participat 27 de formații (14 din țară și 13 din străinătate), Florile ocupând locul II, la secțiunea formațiilor românești. La doar două zile după Tulcea, aveau să onoreze o altă invitație, primită din partea Primăriei Eforie Sud, organizatoarea Festivalului național de folclor „Dobroge – mândră grădină” (desfășurat între 14 și 19 august), cu participarea a 20 de formații din țară, bihorenii obținând diploma de excelență a festivalului. Pe 15 septembrie, dansatorii dnei Florica Negrău au fost invitați la zilele localității Sântana (din județul Arad), iar în cadrul „Toamnei orădene”, i-am admirat pe scena din parcul Nicolae Bălcescu, în cadrul unui regal folcloric bihorean, alături de ansambluri folclorice renumite din Oradea și județ.
La rândul lor, pe 1 iunie, „Florile Bihorului” au organizat cea de-a VIII-a ediție a Festivalului interjudețean de folclor „Flori alese de pe Crișuri”, cu participarea unor formații folclorice din Oradea și județ (de la cluburile copiilor din Beiuș, Ștei, Marghita – formația maghiară de la Valea lui Mihai,  Salonta, Aleșd – formația din Borod), din Satu Mare și Sântana (Ansamblul „Busuiocul” din Sântana, județul Arad).
În prezent, „Florile Bihorului” se pregătesc pentru cea de-a IX-a ediție a Festivalului interjudețean „Datini și obiceiuri de Crăciun” (programată pentru 17 decembrie 2007, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea).
De la „Florile Bihorului” la ansamblul „Datina” din Cefa  
În utimii ani, membrii ansamblului „Florile Bihorului” au dansat la Zilele comunei Cefa (ba la festivitățile organizate la frontieră, ba pe scena de la primărie),dna Florica Negrău numărându-se printre fiii comunei Cefa. Primarul comunei, dl Ioan Sorin Roman, chiar i-a propus maestrului coregraf (și președinte al Fundației etnofolclorice „Florile Bihorului”) un parteneriat cu Primăria Cefa și școlile din comună pentru înființarea Ansamblului folcloric „Datina”, al elevilor (din Inand și Cefa), domnul primar și directorii școlilor (Viorel Jurcan și Traian Cicortaș) acordându-i tot sprijinul. „Datina” există, iar colaborarea își arată roadele.
Pe urmele … Florilor
Tot mai mulți copii se arată dornici să învețe să joace ca „Florile Bihorului”, cei mai mulți aspirând chiar la un loc în ansamblu. Așa se face că, dna Florica Negrău are câte patru (trei) ore pe zi inițiere în dansul popular (de luni până vineri, între orele 16 și 20, iar sâmbăta, de la 10 la 13). Toate cursurile se țin la palat, maestrul coregraful beneficiind și de sprijinul asistentului coregraf Alina Popa Negrău - vicepreședintele fundației. La Cefa, cursurile se țin lunea și vinerea (între orele 13.00 și 15.00).  (Ovidiu DAN)

Trimite email

sâmbătă, 6 iunie 2020