Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


„Speranța ta, în mâinile tale”

„Nu e de vânzare – alege pentru binele tău!”

„Speranța ta, în mâinile tale”

Reprezentanți ai Centrului Rațiu pentru Democrație din Turda, județul Cluj, s-au întâlnit, marți, 4 octombrie 2011, în sala mare a I.P.J. Bihor, cu 17 liceeni din șapte școli bihorene în cadrul unui parteneriat derulat cu I.P.J. Bihor – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității (coordonat de comisarul de poliție Ioana Indrieș).

Acțiunea face parte din cadrul unui proiect preventiv derulat de Centrul Rațiu pentru Democrație în perioada august – octombrie 2011, proiect intitulat „Speranța ta, în mâinile tale”, derulat în cadrul programului „Nu e de vânzare – alege pentru binele tău!”, program care a debutat în 2006.
„Întâlnirea de marți de la Oradea este cea de-a cincea din cadrul acestui proiect. Primul atelier de lucru pentru prevenirea traficului de persoane s-a desfășurat în 21 septembrie la Cluj-Napoca, al doilea, în 23 septembrie, la Zalău (județul Sălaj), al treilea, în 27 septembrie, la Baia Mare (jud. Maramureș), iar al patrulea, în 29 septembrie, la Bistrița (jud. Bistrița-Năsăud). După Oradea, în 6 octombrie, vom mai avea un atelier, ultimul, la Satu Mare (județul Satu Mare). Trebuie să precizăm faptul că proiectul regional se desfășoară în cele șase județe ale regiunii de Nord-Vest a României”, a declarat Grațiela Angheluș, managerul de proiect de la Fundația (respectiv Centrul) Rațiu pentru Democrație din Turda, județul Cluj.
Povestea Elenei
Cei 17 liceeni (de la C.N. „Mihai Eminescu” Lic. T. „Onisifor Ghibu”, C. Ec. „Partenie Cosma”, C.T. „D. Leonida” din Oradea, Lic. T. „P. Sandor” din Săcuieni, C. T. Vadu-Crișului și C.N. „Octavian Goga” din Marghita) au urmărit „Povestea Elenei”, un film pe tema traficului de persoane.
„Mi s-a oferit un loc de muncă în Grecia. Mi-au spus că vor plăti ei pentru cheltuielile mele și că voi câștiga mulți bani ca să trimit familiei mele în România. Dar când am ajuns în Grecia, am fost vândută unui bărbat care m-a obligat să lucrez  într-un bordel mizerabil. Trebuia să muncesc 18 ore pe zi chiar și atunci când eram bolnavă. Trebuia să îi dau bărbatului toți banii pe care îi făceam. De multe ori am fost foarte bolnavă, iar o dată am rămas însărcinată și m-a obligat să fac avort. Deseori mă bătea sau mă amenința că voi fi arestată. Nu mai pot da ochii cu familia mea după tot ce s-a întâmplat”.
Elevii participanți la atelierul de lucru au aflat metodele de recrutare a victimelor: prin promisiunea unui loc de muncă bine plătit, prin metoda „Lover boy” – victima se îndrăgostește de traficant, prin promisiunea asigurării unor servicii medicale pentru persoanele cu dizabilități, prin anunțuri matrimoniale etc. Elevii au aflat apoi cine sunt traficanții de persoane și care sunt persoanele expuse riscului, formele de exploatare, tipurile de trafic, etapele traficului... În intervenția sa, invitatul special al întâlnirii, dl comisar Gheorghe Ungur, de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Oradea, avea să ne dea o veste deloc îmbucurătoare, faptul că județul Bihor ocupă primul loc în ceea ce privește numărul victimelor identificate ale traficului de persoane. Celălalt invitat al reuniunii, gojdista Sînziana Jurău, avocat stagiar și lector jurnalist la Facultatea de Științe Politice Administrative și ale Comunicării, a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, le-a prezentat (liceenilor jurnaliști, redactori ai revistelor școlare din liceul pe care îl reprezintă) genurile de presă (știrea, interviul și reportajul). În urma acestei experiențe, ei vor trebui să scrie articole pe tema traficului de persoane (până în 18 octombrie – Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane). Articolele vor fi publicate pe blog-ul www.nuedevânzare.blogspot.com
Tot pentru elevii claselor IX-XII din cele șase județe, se organizează un concurs de desene „YH”, pe tema traficului de persoane, în perioada 19 septembrie – 14 octombrie, câștigătorii urmând să fie premiați în 18 octombrie. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Speranța ta, în mâinile tale”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 30 noiembrie 2021