Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,Citirea” orașului natal după însemnele clădirilor sale

Semne și simboluri în Oradea

,,Citirea” orașului natal după însemnele clădirilor sale

Vineri, 30 septembrie 2011, elevii clasei a X-a C de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea au fost antrenați de diriginta lor, prof. Andreea Pădurean, într-o activitate inedită și – poate pentru început - chiar insolită: ,,citirea” orașului natal după însemnele clădirilor sale.

Obișnuiți să ne mișcăm zilnic în același spațiu, mânați de preocupări, griji sau interese, uităm să acordăm atenție detaliului semnificativ ce individualizează locul în care viețuim. Imboldul acestei activități i-a fost oferit doamnei profesoare de stagiul de perfecționare obținut prin fonduri Comenius la care a participat în mai 2011. Activitatea de formare intitulată „Reading the cities of Tuscany” și desfășurată în Italia, regiunea Toscana, a relevat felul în care poți descoperi sau re-descoperi un spațiu cultural interpretându-i simbolurile.
Astfel elevii au învățat că pot să citească nu doar un text, ci și o clădire.
Lectura inedită a început la Palatul Baroc unde ogivele și frontoanele fațadei vorbesc în linii curbe, flori și spirale despre o remarcabilă creație barocă a secolului al XVIII-lea.
Cu pași grăbiți și priviri iscoditoare elevii au ajuns la Pasajul Vulturul Negru, una dintre efigiile arhitecturale ce individualizează Oradea între orașele țării. Clădirea cu o veche istorie a pornit inițial ca han și chiar a adăpostit pentru o vreme sala consiliului și sediul administrației locale. Pasajul și clădirile ce alcătuiesc complexul Vulturul Negru constituie cea mai grăitoare ilustrare a secessionului din Transilvania. Celebrul vitraliu ce înfățișează vulturul ca simbol al puterii datează din 1909, dar a fost complet refăcut în 2007.
Ultima lectură arhitecturală din acest periplu a fost Biserica cu Lună. Lăcașul de cult ortodox construit și el în stil secession adăpostește, pe lângă picturi religioase, un simbol al luptei românilor din Transilvania pentru independență. Este vorba de portretul lui Horea ce se află la mijlocul arcului de cerc de deasupra altarului.
Deși majoritatea elevilor sunt orădeni, s-au arătat încântați de lectura simbolică în care au descifrat orașul și au solicitat și alte activități cu conținut asemănător. (A. P.)

Trimite email

miercuri, 12 august 2020