Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

200 de copii s-au întâlnit cu Zâna cărților

Joi, la Teatrul „Arcadia”

200 de copii s-au întâlnit cu Zâna cărților

Joi (6 oct. 2011), circa 200 de copii din mai multe grădinițe orădene („Ciufulici”, „Crinul”, „Emanuel”, Centrul de Zi, Căminul Felix, Casa Minunată, Grădinița nr. 46 - secția germană) și Școala „Dacia” s-au întâlnit, la Teatrul „Arcadia”, cu Zâna cărților.

Prilejul unei întâlniri atât de neobișnuite le-a fost oferit de Centrul educațional FasTracKids® din Oradea, de Codrin Morariu, director și fondator al centrului Fastrackids Oradea, care și-a propus o campanie de doborâre a recordului mondial Guiness la citit (campanie ce „urmărește să aprindă scânteia dragostei de învățătură”).
Centrul educațional FasTracKids® din Oradea, alături de cele peste 350 de centre Fastrackids din 48 de țări, sărbătorește campania internațională „Read for the Record” („Citim pentru Record”) menită să implice milioane de copii și adulți în doborârea recordului mondial pentru cei mai mulți copii care citesc aceeași carte în aceeași zi.
La „Arcadia”, prichindeii s-au întâlnit cu actorii Sebastian Lupu (povestitorul) și Mirela Niță Lupu (Zâna cărților). Dacă Zâna cărților i-a încântat și vrăjit, educându-i, Sebastian le-a aprins dorința de afirmare, urcându-i pe scenă și dându-le roluri (și măști) în „Capra cu trei iezi”. Înainte de acest show, am urmărit pe scenă copii de la Casa Minunată și Centrul de Zi, care ne-au reținut atenția cu un buchet de cântece și poezii.
Llama Llama Red Pijama
Să nu uităm însă de ce s-au adunat copiii joi la „Arcadia”: pentru a lectura împreună cu milioane de copii din lumea largă povestea asociată campaniei mondiale. Cartea pe care au citit-o cu toții împreună cu Zâna (cărții), privind imaginile proiectate pe ecran, a fost Llama Llama Red Pijama - cartea oficială a campaniei.
„Copiii se nasc învățând, dar nu toți copiii au aceleași șanse în ce privește educația lor timpurie”, explică Codrin Morariu. „La FasTracKids, construim pe fundamentul curiozității naturale a copiilor mici. Organizând și în Oradea evenimentul mondial „Read for the Record” („Citim pentru record”), dorim ca publicul să conștientizeze că există o discrepanță în ce privește educația timpurie în funcție de mijloacele materiale ale copiilor, și dorim de asemenea să ne împărtășim țelul de a oferi copiilor abilitățile necesare pentru a gândi creativ și a deveni lideri abili”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 200 de copii s-au întâlnit cu Zâna cărților.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Saturday, 3 June 2023