Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Despre clasa pregătitoare și învățământul profesional...

La conferința de presă de marți‚

Despre clasa pregătitoare și învățământul profesional...

La conferința de presă de marți (2 noiembrie 2011), inspectorul școlar general, prof. Dorel Luca, a abordat mai multe subiecte: clasa pregătitoare, învățământul profesional, restructurarea rețelei școlare, gradația de merit, banii de liceu și cele trei proiecte strategice derulate de I.S.J. Bihor.

În legătură cu clasa pregătitoare („clasa zero” cum i s-a spus inițial spre a nu fi confundată cu grupa pregătitoare de grădiniță), lucrurile sunt clare: se va organiza în școală; astfel că respectivii copii vor face cinci ani de învățământ primar cu același cadru didactic. Dacă școlile nu au spațiu, se va organiza schimbul al doilea, dar nu pentru acești copii, care vor învăța doar în schimbul de dimineață. Cei „sacrificați” sunt, întotdeuna, clasele a VI-a și a VII-a (pentru că cei de-a V-a sunt la început de ciclu, iar a VIII-a sunt ca și absolvenți, cu teste naționale. Despre ei nu s-a făcut vorbire dacă rămân pe loc în școală sau își iau zborul... În mediul rural, numărul copiilor fiind mic nu va fi cazul înființării mai multor clase paralele, ci mai degrabă a unor clase simultane. Cu până la 12 copii se poate constitui o clasă. Dacă vor fi mai puțini, vor învăța în clase simultane. Cei din clasa pregătitoare vor învăța împreună cu clasa I și a II-a, cu același dascăl.
Anul școlar viitor, vom avea următoarele situații în clasa pregătitoare: un segment de copii care au împlinit vârsta de 6 ani până la începerea cursurilor (până în 15 septembrie 2012), iar un alt segment, care va împlini 6 ani în perioada 15 septembrie - 31 decembrie. Aceștia (circa 1.100) pot opta pentru a intra în clasa pregătitoare la școală sau pot rămâne în grădiniță, repetând grupa mare, pentru că grupă pregătitoare nu va mai exista în grădinițe, de la anul. Grădinițele vor funcționa cu grupa mică, mijlocie și mare. Cei care au fost în grupa pregătitoare vor intra în clasa I, avându-i ca dascăli pe cei care au avut clasa a IV-a, întrucât, respectivii învățători (la ora aceasta) și-au cam constituit deja clasele, deși copiii sunt încă la grădiniță. Cei care vor intra la anul în clasa pregătitoare sunt 6.276, la nivelul județului Bihor, care împlinesc 6 ani până în 15 septembrie, născuți în 2006. Tot cam atâția (6.277) sunt cei născuți în 2005. Pe circa 1.100, născuți între 15 septembrie și 31 decembrie, pe aceștia nu se poate conta, pentru că nu se știe dacă părinții îi vor da în clasa pregătitoare sau vor decide să mai rămână în grădiniță, în grupa mare.
În Oradea, sunt în situația aceasta 372 de copii născuți după 15 septembrie, în jur de 12-13 clase. „Anul acesta s-au constituit 333 de clase I, plus 6 la învățământul special. La anul ne așteptăm la 342-345 de clase (283 clase pregătitoare). Prin înființarea clasei pregătitoare, vor apărea circa 150 de posturi noi. Concursul pentru ocuparea respectivelor posturi se va organiza în școli (în perioada mai-iunie - iulie). Dascălii care vor prelua clasele pregătitoare vor participa în vară la sesiuni de formare, iar sălile lor de clasă vor fi un mixaj între actualele săli ale grupelor pregătitoare din grădinițe și sala obișnuită pentru clasa I”, a mai precizat dl inspector general Dorel Luca.
„Învățământul profesional trebuie revitalizat!”
„În cadrul colegiilor tehnice există un învățământ profesional mult diminuat în sensul că orele tehnicelor sunt prea puține. Va trebui să se găsească soluții pentru revitalizarea lui. La absolvirea învățământului obligatoriu, cei în cauză vor putea opta pentru școală profesională de un an, de doi ani sau doar de șase luni. Unii agenți economici au nevoie de zidari, dar nu doresc să aștepte câțiva ani. Calificarea în meserie se poate face în acest caz într-un număr mare de ore de practică... Într-o săptămână sau două vom avea noutăți în acest sens”, a mai spus inspectorul general.
Unități de învățământ cu trei cicluri: preșcolar, primar și gimnazial
Se vorbește de o restructurare a rețelei școlare, de unități cu personalitate juridică (pe verticală), care să aibă învățământ preșcolar, primar și gimnazial. În mediul urban, unii părinți se opun, nu vor să fie „legați de glie” de școala respectivă. Poate că doresc o altă școală decât cea la care este arondată grădinița respectivă.
Gradația de merit
În acordarea gradației de merit, anul acesta, se merge în continuare pe procedurile anterioare, întrucât metodologia a apărut prea târziu. Acum se ia în calcul setul de criterii ca și înainte, urmând ca de anul viitor să se treacă la depuneri de proiecte. Personalul auxiliar nu mai beneficiază de gradație de merit. Nu e cazul însă ca celor care li s-a acordat să li se ia, ei beneficiind în continuare de respectiva gradație.
Bani de liceu
Inspectorul general adjunct, dna prof. Hajnal Kery, s-a referit la banii de liceu, problemă pe care o gestionează. La nivelul județului au fost depuse 2.152 de cereri. Toate au fost aprobate, încadrându-se în prevederile legale (150 de lei venit pe membru de familie)...
Evenimente și proiecte strategice
Luna aceasta, Bihorul va găzdui Conferința națională a consilierilor juridici din cadrul inspectoratelor școlare județene (la Hotel „President” din Băile Felix).
La cele trei proiecte strategice ale I.S J. Bihor (două în calitate de beneficiar și unul ca partener) s-au referit doamna inspector școlar Elisaveta Roșu și dl inspector școlar Florin Negruțiu. Proiectele se află în derulare, în cel de-al doilea an de implementare. De respectivele cursuri de formare beneficiază câteva mii de cadre didactice, iar în cadrul programului „Școală după școală”, vor beneficia peste 800 de copii din 21 de unități de învățământ, majoritatea fiind romi, care vor avea asigurată și câte o masă gratuită pe zi pe perioada derulării programului... (Ovidiu DAN)

Trimite email

duminic, 16 iunie 2019