Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Proiect ACES la Școala „Gaspar Andras” din Biharia

La Sarajevo și Debrețin

Proiect ACES la Școala „Gaspar Andras” din Biharia

Școala cu clasele I-VIII „Gáspár András” din Biharia a câștigat un proiect internațional ACES, având ca parteneri școli din Debrețin, Ungaria și din Cicov, Slovacia.

Titlul proiectului este „It’s good to do good” și ajută la implicarea elevilor și comunității locale în voluntariat. Proiectul este finanțat de Fundația ERSTE și Centrul Intercultural din Viena și de VCELI DOM din Slovacia.
Profesoara Oros Erika, coordonatorul proiectului, a reprezentat școala împreună cu eleva Barczag Beatrix la Sarajevo (Bosnia Herțegovia) la începutul lunii octombrie 2011, unde România a fost reprezentată de încă alte 21 de școli, fiind cea mai numeroasă echipă din cele 15 țări participante. La Sarajevo câștigătorii de proiecte au participat la diverse activități, workshopuri, ședințe cu partenerii de proiect; au avut ocazia să ofere și să ceară ajutor/idei în implementarea proiectului.
Prima întâlnire comună cu partenerii de proiect a avut loc la sfârșitul lunii octombrie la Școala „Karácsony Sándor” din Debrețin, Ungaria, unde pe lângă elevii școlii din Slovacia, școala din Biharia a fost reprezentată de Mészáros Adrien, Czurcas Krisztina, Major Krisztina, Dobos Victoria, Matyi Máté și Kéri Szabolcs, cu toții elevi ai claselor a V-a, însoțiți de cadrele didactice Mock Julianna și Lukács Éva.
Programul a fost foarte variat, s-au plantat puieți (copacul ACES); au făcut cunoștință cu Bálega János, cunoscut coordonator al voluntarilor din Debrețin, care le-a oferit sfaturi prețioase și diverse jocuri de autocunoaștere. Elevii au participat în trei grupe la desen pe perete (murál morál) unde au pregătit logoul proiectului, au făcut turtă dulce care a fost oferită micuților din Casa de copii din Debrețin și au pregătit afișe pentru „îmbrățișări gratuite” (free hug) cu care pe urmă au ieșit pe stradă și au înveselit ziua celor care au trecut pe lângă ei.
În următoarele zile s-a vizitat centrul orașului Debrețin, Universitatea, Teatrul de Stat al orașului unde au fost așteptați cu un spectacol-surpriză, Bazilica Szent István, stema din mozaic a orașului, Castelul Rakóczi, Lacul Békás, vizită la Sárospatak și Tokaj.
Elevii s-au simțit foarte bine, au legat prietenii, și-au îmbogățit cunoștințele despre voluntariat și importanța acestuia. Ajunși acasă au pregătit jurnalul de călătorie cu descrieri, poze și date despre cele văzute.
Următoarea întâlnire va fi în decembrie la Cicov, în Slovacia, în februarie la Biharia, iar finalizarea proiectului în martie, la Senec, în Slovacia. (Erika Oros)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiect ACES la Școala „Gaspar Andras” din Biharia.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

smbt, 24 august 2019