Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Halloween party la Grădinița nr. 55

Zorro a făcut legea!

Halloween party la Grădinița nr. 55

Deși e o sărbatoare păgână, poporul român pare s-o fi adoptat cu dragă inimă, iar ritualurile necesare manifestării ei iau proportii din ce în ce mai mari.

Nu pentru că am fi un popor păgân, Doamne ferește,ci probabil pentru că și la noi, românii creștini, există o sărbătoare aproximativ echivalentă sărbătorii ,,Halloween-ului”. Semnificația poate nu e la fel de sinistră, pentru că noi sărbătorim ,,Ziua morților” (pe 1 noiembrie), iar obiceiurile noastre sunt în cinstea celor adormiți (se duc candele, lumânări, coroane și flori la morminte) și nicidecum nu simbolizează trezirea duhurilor rele și nu au nevoie nici de o gamă atât de largă de ,,obiecte simbolice” (dovlecei, măști fioroase, vrăjitoare, stafii și duhuri etc).
Păstrând proporțiile și accesibilizând conținutul și semnificația sărbătorii ,,Halloween-ului”, copiii de la Grădinița nr. 55 din Oradea, grupa mare engleză, s-au pregătit în cele două zile de după vacanță, să dea o ,,Halloween party” în toată regula și cu toate cele necesare unei petreceri: dovleci sculptați, decor cu stafii, spirite sinistre și vrăjitoare pe mătură, măști, care de care mai sofisticate, dar și fioroase în același timp (Zorro, vrăjitoare rele, zâne, lilieci, dar și Scufița Roșie, prințese rătăcite, pisici negre, schelete și stafii). N-au lipsit din „arsenal” nici dulciurile care au energizat petrecăreții: bomboane, biscuiți, napolitane și suc din belșug.
,,Trick or treat”
Toate fiind pregătite, pe la ora 10 a zilei de marți, 1 noiembrie 2011, am pornit muzica și a început dansul. Un dans foarte antrenant, întrerupt din când în când de câte o melodie mai lentă, pe care costumații formau perechi de câte doi și dansau un dans de relaxare. În jurul orei 11, am luat un coș cu bombonele și niște flacoane cu suc și am pornit a colinda prin grădiniță. Deși spuneam ,,Trick or treat”, tot noi eram cei care cu generozitate ofeream bombonele și suc. Am făcut și o mică paradă a costumelor la copiii de la celelalte grupe, aceștia fiind foarte impresionați de frumusețea măștilor.
Pe la 11.30, i-am invitat și pe copiii de la grupa mijlocie engleză să danseze cu noi, să servească dulciuri și să ne țină isonul la distracție. Pe la 11.50, ne-am întins pe covor, resursele de energie fiind cam epuizate, și am primit fiecare câte o fișă  de Halloween. Am numărat dovleci, stafii și pisici negre, le-am grupat, am scris cifra corespunzătoare mulțimilor și apoi le-am colorat.
A urmat masa de prânz, somnul de amiază, iar de la ora 15 până la plecarea acasă am continuat să petrecem în același spirit al sărbătorii de Halloween. Bucuroși și obosiți ne-am întors acasă păstrând în suflet o fărâmă de fericire, dar și ideea cum că Halloween-ul n-ar fi o sărbătoare atât de fioroasă și sinistră cum se spune. Doar am dansat, ne-am ospătat, ne-am costumat și ne-am distrat atât de bine! (Filip Larisa & Aldea Ioana)

Trimite email

duminică, 29 noiembrie 2020