Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Cântece de laudă și mulțumire lui Dumnezeu!

Grădinița Creștină „Emanuel” – la 15 ani

Cântece de laudă și mulțumire lui Dumnezeu!

Joi seara (3 noiembrie 2011), copiii și educatoarele Grădiniței Creștine „Emanuel” din Oradea au avut parte de o manifestare specială în cadrul Bisericii Baptiste Emanuel.

În superba Casă a lui Dumnezeu, orga îți dărea fiori, înălțându-te la ceruri. Cântecele interpretate la unison de întreaga asistență aveau menirea de a răscoli sufletele și a le înălța către Domnul. Rugăciunea și tot ritualul religios al unei seri de joi au contribuit la crearea unui cadru de binecuvântată sărbătoare. Mesajele transmise de frații pastori au sensibilizat profund, cuvintele lor de învățătură s-au constituit într-o adevărată cuminecătură purificatoare pentru a putea primi harul lui Dumnezeu.
„Sărbătorim 15 ani de binecuvântări, de muncă, de educație. Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate acestea!” (a rostit fratele pastor Petre Vidu), apoi i-a salutat pe toți cei prezenți: părinți și distinși invitați, reprezentanți ai Primăriei, Inspectoratului Școlar, Direcției de Sănătate Publică și Finanțelor Publice, educatoare de la alte grădinițe și foști absolvenți ai grădiniței...
Mesajul directorului adjunct al Liceului Teologic Baptist „Emanuel”, dl Iosif Curta și ale celorlalți doi frați pastori Dorin Hnatiuc și Cosmin Marc au fost direcționate înspre iubirea și slujirea lui Dumnezeu, fiind subliniată responsabilitatea pe care o au părinții în a fi călăuze vrednice pe calea spre împărăția lui Dumnezeu, modele de iubire și înțelepciune pentru ca în fiecare casă, dar și la grădiniță să fie cinstit așa cum se cuvine bunul Dumnezeu. Lui i-au adus mulțumiri și i-au înălțat cântece de slavă și membrii grupului de liceeni din clasele a XI-a și a XII-a de la liceul „Emanuel”, absolvenți ai grădiniței.
15 ani de binecuvântări
La rândul său, directorul Grădiniței Creștine „Emanuel”, dra Violeta Moțoc, a mulțumit părinților, conducerii liceului și bisericii pentru sprijinul acordat și grija părintească manifestată în cei 15 ani de existență a grădiniței. Prezentarea grădiniței, a principalelor activități și momente ale celor 15 ani, s-a făcut prin intermediul unui film deosebit de sugestiv și cuprinzător care a putut fi urmărit pe marele ecran și pe monitoarele din sală. În programul celor patru grupe de copii: mică, mijlocie, mare și pregătitoare, îndrumate de prof. Violeta Moțoc, Marta Cadar, Estera Simuțiu, Diana Pentie și dra profesor de muzică (pian) Izabela Peter, prin versete și psalmi, copiii au adus laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toată învățătura și toate binecuvântările primite zi de zi. Cu mesaje asemănătoare au venit la ceas aniversar și liceenii prezenți, reprezentanții absolvenților de grădiniță, un tătic și o mămică, ei reprezentând părinții care au avut copii în grădiniță. După programul propriu-zis al celor mici și drăgălași, cuminți și răbdători, fratele pastor coordonator Dorin Hnatiuc a revenit cu un cuvânt de învățătură, adresat părinților și bunicilor, tuturor creștinilor, de a fi păstori vrednici, slujitori ai lui Dumnezeu, cu dragoste și înțelegere față de cei mici, dar și față de aproapele. S-a subliniat încă o dată valoarea educativă a Bibliei, valoarea și importanța educației primite de copii în grădiniță, dar și modelele vii ale părinților, care trebuie să fie demne de laudă, pentru a fi bine primite de bunul Dumnezeu.(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (100 de poze), accesați Galeria foto: Cântece de laudă și mulțumire lui Dumnezeu!

Trimite email
duminică, 25 februarie 2024, 13:18:17 Ora standard a Europei de Est