Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural”

Ieri, la Oșorhei a fost sărbătorită

„Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural”

Primăria comunei Oșorhei, Școala cu clasele I-VIII și comunitățile etnice și religioase din zona comunei Oșorhei au răspuns provocării lansate de Uniunea Femeilor Bihor - Oradea de a organiza și găzdui, sâmbătă, 12 noiembrie 2011, festivități pentru marcarea „Zilei Internaționale a Femeii din Mediul Rural”.

După întâlnirea avută în sala de consiliu a Primăriei Oșorhei, organizatorii și invitații s-au reunit la Căminul Cultural, unde a avut loc un program complex, menit să-i încânte atât pe organizatori și invitați, cât și pe locuitorii comunei prezenți la manifestare.
 „Veșnicia s-a născut la sat”
În sala de consiliu, dna Miorița Săteanu, președintele Uniunii Femeilor Bihor – Oradea, avea să felicite organizatorii pentru modul exemplar în care s-au mobilizat în amenajarea expoziției la Căminul Cultural, pe toată lungimea sălii, evidențiind implicarea organizației de femei a PNL Oșorhei, președinte Anca Pop, elevii și dascălii Școlii cu clasele I-VIII din Oșorhei, director – profesor Camelia Adriana Indrie, director adjunct – profesor Ana Franciac. Îndrăgita interpretă de muzică populară Maria Haiduc și-a prezentat „copiii” (interpreți de muzică populară de diferite vârste, pe care i-a îndrumat și promovat în timp): Antonia Hoza (clasa a V-a, la Școala „Dacia”), Andrada Crăciun (clasa a VIII-a, la Liceul de Artă), tânărul Lucian Hus (aflat la ora debutului în public), cunoscuta și îndrăgita Florica Ruja. La rândul său, dl primar Ioan Pop a mulțumit doamnei Miorița Săteanu pentru frumoasa inițiativă, asigurând-o de faptul că în Oșorhei, femeia din mediul rural va fi prețuită, cinstită și sărbătorită an de an (cât timp va fi în fruntea comunei).
„Să prețuiești ce ai, până sunt lângă tine, cât trăiesc”
În deschiderea manifestărilor de la Căminul Cultural, președintele UFBO, dna Miorița Săteanu, a creionat imaginea reală a femeii de la sat, activă pe toate planurile și în toate domeniile, care a cunoscut în timp stima și aprecierea întregii comunități. Așa se face că găsim astăzi femei în toate structurile politice, economice și sociale, în toate organismele și organele de conducere, inclusiv în ministere, Guvern, parlamentari și deputați. Despre femeia din mediul rural, din comuna Oșorhei, ca păstrătoare și promotoare a valorilor, obiceiurilor și tradițiilor locale, a vorbit doamna Anca Pop, președintele organizației PNL Oșorhei. Dl primar Ioan Pop a felicitat toate femeile comunei Oșorhei, asigurându-le de tot sprijinul Primăriei și Consiliului local în a dezvolta servicii, firme și fundații... Domnia sa a evidențiat faptul că în cele 209 societăți existente la nivelul comunei și 11 asociații, fundații și ONG-uri, femeile ocupă o pondere importantă, fiind în cele mai multe cazuri promotorii și pilonii societății, fundației sau asociației. Întâiul gospodar vrednic de stimă al Oșorheiului a mai punctat bunele obiceiuri pe care le-a promovat conducerea Primăriei și Consiliul local în coagularea comunității, în aprecierea și promovarea valorilor locale, obiceiurilor și tradițiilor (la Balul strugurilor și Zilele comunei), cei dintâi vizați fiind tinerii și copiii din comună. De fapt, ceea ce au făcut primarul Ioan Pop și vicele Ioan Gligor pentru școlile și grădinițele comunei Oșorhei nu au făcut 10 primari la un loc...
Pragmatic și bine orientat, ca totdeauna, deputatul Szabo Odon a impresionat și de această dată printr-un discurs bazat pe realitatea imediată a momentului și familiei sale. „Când am ajuns la facultate, bunica mea m-a învățat să fiu Om și să-mi mențin Omenia. Ea a crescut 12 copii, în credință, iubire și dăruire. Din toți a făcut Oameni. Să prețuiești ce ai, până sunt lângă tine, cât trăiesc, nu după ce au plecat (murit), m-a povățuit bunica mea...”  
O șezătoare... internațională!
Micii și marii artiști care s-au adunat la șezătoarea de la Oșorhei nu au fost doar elevi ai școlii din localitate, ci și „nuntași ai Bihorului”, dacă ne referim la „copiii” dnei Maria Haiduc, dar și interpreți importanți din Oradea și din Ungaria. Grupul „Fonoka” din Ungaria, spre exemplu, are în spate peste 15 ani de activitate artistică, răsplătită cu o medalie de aur.  Tot la această șezătoare a fost prezent grupul „Magyarlapadi” din Ungaria, dar și Corul de femei al Bisericii Reformate din Oșorhei.
Admirabilii elevi ai Școlii din Oșorhei, „orchestrați” de minunații lor îndrumători, prof. Claudia Tișe, Ana Franciac (director adjunct), Amalia Þoca și Valerica Negruț, au prezentat piesele componente ale costumelor populare tradiționale pe care le-au îmbrăcat (costume românești și maghiare), au prezentat o șezătoare autentică, locală, au jucat ca pe la Oșorhei, după care au lăsat locul artiștilor din Ungaria, cu șezătoarea lor tradițională, membrilor corului Bisericii reformate și artiștilor Asociației Partium...
Dragoste – buruiană rea, Zărzărică-zărzărea
La mijlocul spectacolului, pe scenă au urcat „copiii” dnei Maria Haiduc: Antonia Hoza, Andrada Crăciun, Lucian Hus și doamna Florica Ruja (devenită fiică a comunei prin adopție).  
După melodioasele și incitantele cântece bihorenești, au curs romanțele și doinele, interpretate cu sensibilitate și măiestrie de doamnele folclorului nostru bihorean Florica Ruja și Maria Haiduc și de o interpretă locală talentată, Florica Pater Chiș din Cheriu, care a stors lacrimi cu doina sa nu doar mamei sale, ci tuturor mamelor din sală. „Þi-oi doini și ți-oi cânta/ Să-ți astâmpăr inima/ Þi-oi cânta de ziua ta/ La mulți ani, măicuța mea!”
În finalul recitalului au debutat frații Andrei și Bogdan Dunca din Cheriu, elevi în clasele a VII-a și a VIII-a, dar după cum au cântat, eram înclinați să credem că sunt mult mai „bătrâni” și pricepuți.
O expoziție și un prezentator de top!
S-au mobilizat exemplar femeile liberale și neliberale din Oșorhei în organizarea expoziției, școlarii, mămicile și dăscălițele comunei, dar le-au dat o mână de... aur și meseriași profesioniști din Salonta și Oradea. Am avut ce vedea și admira pe mese: de la obiecte și podoabe, la produse agro-alimentare, flori, picturi, sculpturi, împletituri din paie, pănuși și nuiele, lucrări de-ale copiilor de la școlile și grădinițele comunei, dar și din Oradea, de la Grupul Școlar „Ioan Bococi”, de la Asociația Down, de la CSEI „Orizont”... Au fost prezente la expoziție și spectacol membri, colaboratori și simpatizanți ai UFBO, unii în primul rând, alții pe lateral: prof. Mariana Lucaci, Rodica Balog, Nela Axinte...
Dacă spectacolul în sine, expoziția și tot ce s-a prezentat sâmbătă la Căminul Cultural a fost de nota 10, mai trebuie să adăugăm că am avut parte și de un prezentator de top, cronicarul de sport, reporterul realist și obiectiv al tuturor evenimentelor, dl Victor Mihalcea, a fost un admirabil și abil animator. Domniei sale îi datorăm toate zâmbetele pe care le-am avut cu toții pe chip preț de mai bine de cinci ore! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (145 de poze), accesați Galeria foto: „Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 7 decembrie 2019