Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Dansul reflectă istoria și viitorul ecologic

„Omul și Natura”

Dansul reflectă istoria și viitorul ecologic

În perioada 27-30 octombrie 2011, Asociația Profamilia și Primăria Municipiului Oradea a organizat prima ediție a Festivalului Internațional Ecologist.

Scopul evenimentului a fost conștientizarea orădenilor cu privire la dezastrele pe care le poate produce omul asupra mediului.
Cu această ocazie, elevii Școlii cu clasele I-VIII „Ioan Slavici” din Oradea, în cooperare cu câțiva elevi din școlile „Lucreția Suciu” și „Dimitrie Cantemir”, au vizionat și jurizat filme ecologice, iar  în cadrul concursului „Zona liberă de indiferență” au prezentat trei proiecte cu mare succes.
Pași mărunți, dar siguri în promovarea unui oraș „verde”, a fost sloganul echipei format din 30 de elevi, care sub coordonarea profesorului de biologie s-au angajat să demonstreze fidelitatea și prietenia față de natură.
 Expoziția de desene cu titlul „S.O.S. Oradea”, le-a dat prilejul elevilor talentați de pictură să sugereze modalități concrete de ecologizare a orașului, iar prin expoziția de obiecte confecționate din materiale reciclabile (plastic, material textil, hârtie), elevii cu aptitudini creative au oferit oportunități de economisire a resurselor naturale în vederea salvării Pământului, dar și de economisire a banilor, prezentând  multiplele posibilități de utilizare a acestora: decorul locuinței, al clasei, materiale didactice utile instruirii, cadouri și accesorii, iar ca și curiozitate s-a realizat și o masă de cină al viitorului, intitulată „Set avangardist romantic”, util în perioada crizei economice sau practic în excursii –  explicau elevii spectatorilor și organizatorului festivalului, Laviniei Șandru.
Dansul artistic, asociat cu prezentarea în power point, intitulată „Omul și Natura”, a atins punctul culminant al festivalului, prin actualitatea tematicii alese, frumusețea suportului muzical și scena dramatică dintre natură și om. Dansul reflectă istoria și viitorul ecologic, reprezentat prin patru momente: un început de echilibru natural, urmat de intervenția distructivă a omului, efectele acestor acțiuni negative și finalul strălucit de speranța și optimismul unei conviețuiri armonioase.
Dintre multiplele mesaje care s-au transmis prin cele 38 de filme, momente și creații artistice, cu ocazia dezbaterilor cu președintele de onoare al festivalului, marele biolog Ana Marossy, elevii au înțeles că : viața pe Terra depinde de fiecare om, salvarea ei este o luptă a tuturor, deci trebuie să se acționeze global, pentru ca situația să se schimbe. Pentru ca lumea să se schimbe este nevoie de solidaritate, iubire, educație, respect, disciplină și de obiceiuri sănătoase de consum. (Kincs Grete-Eva)

Trimite email

duminic, 25 august 2019