Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Premierea celor 17 copii care au ajuns „olimpici”... la 5 ani!

Ieri, la Grădinița nr. 16 din Oradea,

Premierea celor 17 copii care au ajuns „olimpici”... la 5 ani!

Dna Claudia Timofte, președinte al comitetului de părinți de la Grădinița nr. 16 din Oradea, a invitat ieri (marți, 29 noiembrie 2011) presa locală, la un eveniment deosebit.

„Grădinița îi sărbătorește într-un cadru festiv pe cei 17 copii care au ajuns „olimpici” la 5 ani fiind premiați la diferite concursuri internaționale, naționale, interjudețene, județene cu premii I,II,III și mențiuni.
Inedit și unic în țară este faptul că toți cei 17 copii fac parte din aceeași grupă, reprezentând cu cinste grădinița, orașul, județul, țara la doar 5 ani.
Proiectele și programele s-au desfășurat în anul școlar precedent, sub îndrumarea și coordonarea doamnei educatoare Rodica Balog, iar premiile au fost obținute pe plan artistic, literar și sportiv”, se spune în invitația semnată de comitetul de părinți.
Un palmares impresionant
Când am făcut calculul (pe hârtie), luând fiecare premiant în parte și totalizând, cei 17 premianți s-au făcut 18, pentru că Vlad Deac era absent. Așadar cei 18 copii premianți ai drei educatoare Rodica Balog dețin: un trofeu internațional („Păunașul de aur” – cucerit la Festivalul internațional subotica „Ex Libris” din Serbia), 19 premii I, patru premii II, cinci premii III, nouă premii speciale, 12 mențiuni, trei diplome de onoare, precum și 27 de diplome. Cele 37 de premii, 12 mențiuni, 30 de diplome și un trofeu au fost obținute la festivaluri, concursuri și proiecte internaționale, naționale, interjudețene, județene și locale (municipale); Am amintit festivalul internaționalul din Serbia, dar pe lângă acesta au mai fost 16: proiectul „Un mărțișor - un zâmbet de copil”, festivalul Toamnei orădene, concursul național „Terra e în mâinile noastre” (de la Arad), proiectul interjudețean „De vorbă cu florile”, concursul Kiwanis „Oradea prin ochi de copil”, concursul de dans modern, concursul „Un măr frumos pentru un copil sănătos”, crosul copiilor – de 1 Iunie, concurs de desene – de 1 Iunie, concursul internațional „N. Tonitza” (de la Bârlad), proiectul interjudețean „Șoaptele florilor”, simpozionul național „Copilul creativ dintotdeauna” (de la Arad), concursul național „Copil, bucurie, copilărie” (de la Reșița), concursul internațional „În lumea poveștilor”, Campionii junior park (cros și concurs de desene) – 17 concursuri, festivaluri și proiecte.
Deținătorii impresionantului palmares al grupei pregătitoare sunt: Coita Caterina (6), Copos Anamaria (5), Crețu Anamaria (5), Deac Vlad – absent de la premiere (3), Igna Raul (3), Marian Vlad (4), Pașcalău Diana (4), Petrehele Corina (1), Petruș Miruna (4), Pop Darius (7), Raț Antonia (6), Sime Casian (5), Tarr Pal Vivianne (4), Tărău Radu (5), Tărău Ruxandra (5), Tăut Armin (4), Timofte Andrei (4) și Tirică Timea (5).
„Dar, acestea nu sunt toate rezultatele, pentru că mai așteptăm finalizarea unor concursuri, la care ne putem aștepta și la alte premii, obținute și de ceilalți copii din grupă care acum nu se găsesc pe lista acestor premianți”, ține să precizeze dra educatoare Rodica Balog.
Copiii au fost premiați cu diplome, cărți și dulciuri de către consilierii județeni: Ioan Radu, Viorel Iuhas, Alexandru Retegan, Traian Copil și Mihai Bar, după cum aveam să aflăm de la președintele comitetului de părinți, dna Claudia Timofte.
La premiere au fost invitați și reprezentanții grădiniței coordonatoare nr. 34 (doamna director Cornelia Borz și dna Tamara Nicolae – responsabilul comisiei metodice), colegii din celelalte grupe ale Grădiniței nr. 16 (îndrumați de dnele educatoare: prof. Ileana Duma, Mărioara Chiș și Livia Liscan), părinții copiilor și jurnaliștii. Festivitatea de premiere a fost pusă la cale și dusă la îndeplinire de reprezentanții comitetului de părinți, Claudia Timofte, Dorin Coita și Radu Igna.
Felicitările pentru aceste rezultate strălucitoare le adresăm, în egală măsură, minunaților artiști, drei educatoare Rodica Balog, dar și părinților, artizanii care au apreciat și au susținut efortul depus, talentul și perseverența drei educatoare; un dascăl-apostol care își sfințește locul și își onorează profesia! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (38 de poze) accesați Galeria foto: Premierea celor 17 copii care au ajuns „olimpici”... la 5 ani!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 30 noiembrie 2020