Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Elevii de la „Oltea Doamna” au ales Casa dr. Aurel Lazăr

Pentru a vorbi despre Unirea de la 1 Decembrie 1918

Elevii de la „Oltea Doamna” au ales Casa dr. Aurel Lazăr

Unde se poate vorbi cel mai bine despre Unirea Transilvaniei cu România dacă nu în Casa dr. Aurel Lazăr?!

Așa au gândit și au înfăptuit și elevii a trei clase de la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” din Oradea, clasele îndrumate de prof. Elena Pavel, Romelia Ciarnău și Rodica Foltuț, care și-au prezentat montajul literar-artistic, miercuri (30 noiembrie 2011) la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”.
„Deschid sfânta carte unde se află înscrisă gloria și rădăcinile României.
Noi n-am venit pe meleagurile patriei de nicăieri. Am răsărit aici, din pământ, la începutul lumii, o dată cu iarba câmpurilor și cu arborii vânjoși ai pădurilor...
De sute de ani poporul nostru râvnea să trăiască într-o singură țară: România”.
Sunt cuvintele rostite de dna prof. Romelia Ciarnău în deschiderea montajului. Înainte însă, gazda bună, doamna muzeograf Cornelia Romînașu, avea să-și salute distinșii oaspeți (pe Vodă Cuza, pe Mihai Viteazul ...) și să-i felicite pentru faptul că au ales locul cel mai potrivit pentru o lecție de istorie și de simțire românească.
De la Burebista la regele Ferdinand
În demersul lor istoric, au pornit de la primul rege dac, Burebista, care i-a unit pe toți dacii într-un singur stat, ajungând la Decebal cel neînfricat, care a păstrat unitatea dacilor; a venit apoi Mihai Viteazul, care în 1600, a reușit să unească pentru scurtă vreme cele trei principate române (Moldova, Þara Românească și Transilvania); dar numele de România avea să apară în urma Unirii celei Mici, de la 24 Ianuarie 1859, sub Al. I. Cuza, cuprinzând doar cele două provincii (Moldova și Muntenia); Unirea cea Mare s-a înfăptuit la 1 Decembrie 1918, prin unirea Transilvaniei cu România, sub regele Ferdinand. Toate aceste mari personalități ale istoriei au fost prezente miercuri în casa ilustrului avocat și patriot orădean prin intermediul micilor actori ai dnei profesor Elena Pavel. Dar, spectacolul, precum Unirea, a fost opera și rodul întregului norod, al tuturor celor prezenți care au recitat și au cântat, individual și pe clase, iar la final au dat glas unor frumoase colinde; aflați în Postul Crăciunului, copiii ne-au vestit astfel apropierea Marelui Praznic Împărătesc – Nașterea Pruncului Sfânt.
Admirabila lecție de istorie și simțire românească, transmisă în direct din Casa avocatului dr. Aurel Lazăr prin inimile a peste 100 de elevi și părinți, s-a încheiat cu vizitarea muzeului; un bun prilej de lărgire a orizontului de cunoaștere și de rememorare a actului istoric înfăptuit în casa ilustrului avocat la 12 octombrie 1918, Declarația de Independență de la Oradea sau Declarația de autodeterminare națională a românilor din Transilvania și Ungaria. (Ovidiu DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevii de la „Oltea Doamna” au ales Casa dr. Aurel Lazăr.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 21 iulie 2019