Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La mănăstiri din Sălaj și Cluj

O excursie de neuitat

La mănăstiri din Sălaj și Cluj

Sâmbătă (10 noiembrie 2007), un grup de elevi entuziaști de la Colegiul Tehnic “Mihai Viteazul” din Oradea, însoțit de profesoarele Daniela Botiș, Alina Cuș (profesoare de religie ortodoxă) și Mariana Roșu (profesoară de discipline tehnice) a pornit în pelerinaj pe la mănăstiri din județele Sălaj și Cluj, dar nu numai...

Se știe faptul că excursiile (didactice) au o valoare instructiv-educativă deosebită, oferind în cel mai plăcut mod posibil de petrecere a timpului liber o seamă de informații cu valențe instructiv-educative. În cazul de față, noi căutam răspunsuri la întrebări legate de existența omului pe pământ, dincolo de toate cunoștințele dobândite vrând-nevrând legate de frumusețile și bogățiile pe care le oferă zonele vizitate.
La mănăstirile Big, Cașiel și Nicula
 Primul popas l-am făcut la mănăstirea Big (din județul Sălaj). În biserica mănăstirii, se află o icoană făcătoare de minuni. Maica stareță ne-a prezentat istoricul mănăstirii și ne-a relatat câteva minuni petrecute prin puterea acestei icoane.
În drum spre mănăstirea Cașiel (din județul Cluj),  ne-am oprit la Jibou să vizităm frumoasa grădină botanică din localitate, care adăpostește o mare varietate de specii de arbuști, plante și flori.
 Spre seară, am ajuns la mănăstirea Cașiel unde am primit cu sufletele deschise o lecție de viață de la părintele Serafim Bădilă – duhovnicul mănăstirii  - și cunoscutul teolog Danion Vasile (autor a numeroase cărți religioase pentru tineret și nu numai). În atmosfera idilică a mănăstirii, măicuțele ne-au primit cu mult drag, găzduindu-ne peste noapte și invitându-ne la masă. Duminică dimineața, am luat parte la Sfânta Liturghie după care ne-am continuat drumul împliniți oarecum sufletește și dornici de a vizualiza CD-urile primite de la părintele Serafim (cu vieți ale diferiților sfinți). Am ajuns la mănăstirea Nicula, unde se află cea mai mare icoană făcătoare de minuni din Ardeal. Părintele Dumitru Cobzaru ne-a prezentat istoricul mănăstirii și icoana făcătoare de minuni.
 Relaxați și mai bogați sufletește, seara, ne-am reîntors acasă. Sperăm că toți am avut de câștigat din acest frumos pelerinaj, elevi și profesori, o lecție vie de prietenie, voință, disciplină și credință în Dumnezeu.
 Așadar, există posibilități diverse de a îmbina plăcutul cu utilul, de a petrece împreună și cu folos timpul liber. Sperăm ca această provocare să aibă ecou, multe clase fiind angajate în munca de cercetare și descoperire la nenumărate discipline de învățământ.
Mulțumim domnului director Ruben Filimon pentru sprijinul acordat în demararea și reușita acestei activități. (Daniela Botiș, Mariana Roșu)

Trimite email

vineri, 23 august 2019