Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Mini cursuri de formare pentru voluntari

ANST finanțează

Mini cursuri de formare pentru voluntari

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor derulează în perioada octombrie-decembrie 2011 proiectul „Tineri pentru tineri – mini cursuri de formare pentru voluntari”, proiect al cărui scop este stimularea participării tinerilor în acțiuni de voluntariat.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului de susținere a acțiunilor de tineret P2 al Autorității Naționale pentru Sport și Tineret având ca priorități participarea civică, dezvoltarea și diversificarea acțiunilor privind implicarea tinerilor în viața comunității.
Obiectivele proiectului sunt: promovarea voluntariatului de tip tineri pentru tineri în rândul a peste 250 de tineri, liceeni și studenți din Bihor, instruirea unui număr de 50 de tineri ca voluntari, aceștia vor fi informați referitor la drepturile și responsabilitățile voluntarilor, modalități de a găsi activitatea care i se potrivește voluntarului, posibilități de voluntariat, programul Serviciul European de Voluntariat al programului comunitar Tineret în acțiune - TiA, programul  Exchange al AIESEC Oradea. Proiectul se încadrează și în obiectivele Anului European al Voluntariatului 2011.
 În cadrul proiectului au avut și au loc întâlniri în mai multe licee și facultăți din Oradea, până acum s-au desfășurat întâlniri la liceele teoretice „Lucian Blaga” și „Onisifor Ghibu”, întâlniri susținute de studenți-voluntari ai Facultății de Științe Socio - Umane din cadrul Universității Oradea (Ciuciu Cristina, Ciarnău Maria, Bologa Alexandra, Barbălată Anca) săptămâna aceasta a avut loc o întâlnire la Colegiul Național „Iosif Vulcan”; astăzi (joi, 8 decembrie 2011), vor avea loc alte două întâlniri susținute de voluntari, membri ai AIESEC Oradea și ai Cercetașilor României - Centrul Local Oradea (Ciprian Lupșa și Alexandru Iambroszki). Astfel de întâlniri s-au desfășurat și se vor mai desfășura și la Liceul Teoretic „Ady Endre”, Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsanna”, acestea fiind susținute de voluntari ai USM Bihor.
La activități au participat până acum aproximativ 180 de elevi din clasele a IX-a până într-a XII-a. Întâlnirile au avut o componentă interactivă, participanții fiind implicați activ.
Proiectul este organizat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor și finanțat de Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor. Parteneri ai proiectului sunt Facultatea de Științe Socio - Umane a Universității din Oradea, AIESEC Oradea și Uniunea Studenților Maghiari  din Bihor. (Daniela Băltățescu)

Trimite email

luni, 1 martie 2021

Poza zilei

Felicitări de 1 Martie!

Bucurii și felicitări de 1 Martie!
Artiștii... tot artiști, indiferent de situație!