Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 noiembrie 2025

Sindicatul din educație avertizează profesorii:
Nu semnați actele adiționale propuse de școli la contractele de muncă, este o tentativă de diminuare a veniturilor

Sindicatul Independent al Profesorilor Argeș – SIPA „Muntenia” avertizează că școlile, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. SIPA Muntenia transmite profesorilor, printre altele, să nu semneze actele adiționale propuse și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.
„Conducerile unităților de învățământ, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, fapt ce duce la diminuarea salariului”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, această modificare este ilegală, deoarece decizia ICCJ nr. 7/2021 stabilește că gradația de merit, dirigenția, învățământul simultan / special, indemnizațiile specifice (contabili) sunt majorări ale salariului de bază, iar sporul neuropsihic se calculează la salariul de bază majorat, nu la salariul din grilă.

Sindicatul transmite profesorilor să nu semneze actele adiționale propuse, să nu accepte diminuarea bazei de calcul a sporului neuropsihic și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.

„Orice presiune sau amenințare din partea angajatorilor trebuie comunicată imediat sindicatului”, conform informării SIPA Muntenia.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2025

Dacă înveți 20 de tipuri de exerciții, poți lua peste 9 la Evaluarea Națională, la Matematică – analiză

Evaluarea Națională continuă să dirijeze învățarea în România, asta arată noile modele de subiecte publicate pentru 2026 de Ministerul Educației și Cercetării. Analiza Edupedu.ro asupra itemilor care construiesc testul arată același tip de șablon cu probleme repetitive și previzibile. Asta deși toți specialiștii și practicienii – de la profesori, la cercetători, până la OCDE – avertizează de ani de zile că Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a în forma actuală întreținută deliberat de Centrul Național de Curriculum și Evaluare și Ministerul Educației și Cercetării menține aceleași rutine care duc elevii doar spre memorare, algoritmi, pregătire pentru notă, nu pentru înțelegere.
Reamintim, Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII) reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfășoară, anual, într-o singură sesiune, iar în ultimul an a existat și o sesiune specială. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă, potrivit Ministerului Educației.
O analiză comparativă făcută de Edupedu.ro asupra subiectelor oficiale date la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a între anii 2022–2025, în care am inclus și modelul publicat de minister pe 3 noiembrie pentru EN 2026, arată că fiecare exercițiu din testul propus este o reluare fidelă a unuia anterior. În cinci ani, examenul nu a introdus niciun tip nou de problemă, nicio cerință de gândire, nicio situație aplicată. Practic, cine identifică și rezolvă intensiv aceste câteva tipuri de exerciții poate lua lejer o notă peste 9, potrivit analizei Edupedu.ro.

„Dezvoltarea carierei specialiștilor din industria alimentară în contextul colaborării la nivelul U.E.”

Miercuri, la Facultatea de Protecția Mediului, masa rotundă cu tema

„Dezvoltarea carierei specialiștilor din industria alimentară în contextul colaborării la nivelul U.E.”

Miercuri (14 decembrie 2011), în sala festivă a Facultății de Protecția Mediului a avut loc masa rotundă cu tema „Dezvoltarea carierei specialiștilor din industria alimentară în contextul colaborării la nivelul U.E.”.

Manifestarea a fost organizată de către  un comitet alcătuit din: șef lucrări dr. ing. Timar Adrian, prof. univ. dr. Bara Vasile, prof. univ. dr. ing. Mintaș Ioan, dr. ing. Hodișan Nicolae, dr. Hodișan Sorin și ing. Bejan Traian.
În cuvântul de deschidere, dr. ing. Adrian Timar (directorul Departamentului Ingineria Produselor Alimentare) a prezentat agenda reuniunii.
În cuvântul său, secretarul știintific al Universității din Oradea, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, l-a felicitat pe directorul de departament, dr. ing. Adrian Timar, deopotrivă, pentru echipa de proiect, cât și pentru produsele prezentate, împreună cu sora sa la Salonul de inventică de la Varșovia, în urma cărora amândoi au intrat în Galeria de onoare a Universității; în continuare, secretarul științific a vorbit despre proiectele europene și importanța lor în dezvoltarea carierei universitare. Dl ing. Traian Bejan (comisar - șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Bihor) a prezentat atribuțiile OPC, după care a abordat problema alimentelor, calitatea lor și protecția consumatorilor. Tot la alimente s-a referit în cuvântul său și dl dr. Sorin Hodișan (directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor), mai exact la igiena alimentară și siguranța alimentelor pentru a preveni (preîntâmpina) apariția unor boli. În calitatea sa de moderator, dl Adrian Timar l-a invitat apoi la microfon pe directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Bihor, dl dr. ing. Nicolae Hodișan pentru a aborda producția de materii prime și „importanța sa crucială” (vorba directorului de departament). Directorul executiv s-a referit mai întâi la brandul D.A. (de peste 90 de ani) și la atribuțiile D.A. în controlul produselor vegetale și animale, structurat pe mai multe compartimente, potrivit standardelor impuse de UE.
Pe agenda reuniunii au mai figurat: prof. univ. dr. ing. Ioan Mintaș – prodecanul Facultății de Protecția Mediului (cu alimentele și calitatea lor) și ing. Ioana Herdălău - inspector al Direcției de Sănătate Publică Bihor (cu alimentele și sănătatea publică).
În continuare, au fost prezentate realizările staffului Departamentului Ingineria Produselor Alimentare, precum și proiectele departamentului.(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Dezvoltarea carierei specialiștilor din industria alimentară în contextul colaborării la nivelul U.E.”

Trimite email
sâmbătă, 20 decembrie 2025 la 00:34:30 Ora standard a Europei de Est