Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

xDay 2023: România găzduiește una dintre cele mai mari conferințe de Web3, Inteligență Artificială și Metaverse din Europa (P)

În perioada 19-21 octombrie 2023, Bucureștiul va găzdui una dintre cele mai mari conferințe de Web3, AI și Metaverse din Europa – xDay 2023 – punând România pe harta globală a marilor dezvoltatori de tehnologie. Organizat de Fundația MultiversX, evenimentul va aduce împreună lideri, inovatori, investitori, oficiali guvernamentali și pasionați din întreaga lume, pentru a explora și dezvolta tehnologii emergente, precum blockchain, inteligența artificială, Metaverse și Web3. Bilete sunt puse în vânzare pe site-ul www.xday.com.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

Profesorii și elevii din România sunt invitați să se înscrie online la provocarea mondială de programare creativă BEBRAS International Challenge organizată de ECDL/ICDL în România / Profesorii se pot înscrie până pe până pe 1 octombrie, iar elevii în perioada 09-15 octombrie (P).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Profesorii vor include inteligența artificială în predare la nivel preuniversitar, ei și elevii vor fi evaluați cu ajutorul unor instrumente IA, iar domeniul va fi abordat în discipline opționale la liceu, conform proiectului Strategiei naționale pentru IA

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

OFICIAL Instrucțiunile Ministerului Educației pentru bursele școlare din 2023-2024: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, pentru bursa socială monoparentală se acceptă și certificatul de divorț și convenția notarială

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda” (ed. a VII-a)

Marți, la „Arcadia”

Festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda” (ed. a VII-a)

Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Teatrul de Stat „Regina Maria” Oradea, Consiliul Județean Bihor și Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradea au organizat, marți (20 decembrie 2011), în sala de spectacole de la „Arcadia”, Oradea, ediția a VII-a a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda”.

„Festivalul urmărește identificarea și promovarea colindului autentic.
Și totuși, festivalul este structurat pe două secțiuni: colinde bihorene inedite (culese de la rapsozi din zona Bihorului) sub formă de concurs, și colinde de largă circulație...”, după cum avea să precizeze dl inspector școlar Florin Negruțiu, coordonatorul festivalului.
La competiție s-au prezentat 22 de formații din cele 23 înscrise (a lipsit formația din Aștileu), la cele trei categorii de vârstă: preșcolari și școlari (ciclul primar), elevi din ciclul gimnazial, respectiv liceeni.
În holul teatrului a fost amenajată expoziția de desene și icoane „Nașterea Domnului - popas duhovnicesc”.
Laureații festivalului
Înaintea înmânării premiilor, dl consilier cultural Crăciun Parasca a ținut să sublinieze faptul că nu toți concuenții s-au conformat cerințelor festivalului. „La acest festival trebuie să vă prezentați cu colinda de-acasă, preluată de la rapsod, nu cu tot felul de colinde, pe care le ascultați la radio și televiziune sau de pe CD-uri (gen Ștefan Hrușcă)”...
Premii
1.C.S.E.I. Senzorială Oradea (rapsod Viorica Dobran) – premiul I (la categoria preșcolari-școlari)
2.C.N. „Mihai Eminescu” (rapsod Alina Vidican) – premiul II (la categoria Licee)
3. Lic. Teoretic „O. Ghibu” (r. Călin Perțe) – mențiune (L)
4.C.T. „Traian Vuia” (r. Erdei Mihai) – pr. III (L)
5.C.T. „Alex. Roman” Aleșd (r. Irimescu Florian) – pr.I (L)
6. Șc. din Budureasa, structura Burda (r. Adrian Ivancea) – pr. III (G.)
7. Șc. Lăzăreni, structura Cărăndeni (instr. Ioana Mateaș și Ioana Vereș) – pr. III (preșc. – șc.)
8.Șc. Balc (r. Alexandru Mandra) – pr. II (G.)
9.Șc. Livada - Grădinița Livada (r. Andrei Huseraș și Sergiu Domian) – pr.II (preșc.-șc.)
10. Șc.Măgești (r. Gavril Pușcău) – pr. II (G.)
11. Șc. Hidișelu de Sus (instr. Camelia Bocor și Călinescu Anca) – pr.II (G.)
12.Șc. „Alex. Roman” din Aușeu, structura Luncșoara (r. Maria Cipou) – pr. II (G.)
13. Șc. Chijic, structura Bucuroaia (r. Florian Mateiu) – pr. III (G.)
14. Palatul Copiilor și Elevilor Oradea (r. Elena Marian) – pr. I
15. Șc. Brusturi (r. Florian Bodocat) – pr. III (G.)
16.Șc. Beznea (sau Delureni – rapsod Floare Gaje) – pr. I (G.)
17. Șc. „C-tin Șerban” din Aleșd – premiul III
18.Șc. din Sânmartin (rapsod Viorica Bulzan Marc) – premiul I (G)
19-22. Liceul Tehnologic din Dobrești, cu patru formații: o formație pentru Dobrești și câte o formație pentru cele trei structuri: Topa de Sus, Hidișel și Luncasprie; toate patru formațiile au obținut câte un premiu I, fiindcă au venit „cu colinda de-acasă”, vorba dlui consilier cultural Crăciun Parasca. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda” (ed. a VII-a).

Trimite email
Wednesday, 27 September 2023