Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Spectacol caritabil la Casa de Cultură „Ion Davideanu” din Nucet

Duminică

Spectacol caritabil la Casa de Cultură „Ion Davideanu” din Nucet

Duminică, 18 decembrie 2011, la Casa de Cultură „Ion Davideanu” Nucet, îndemnul „Deschide-ți sufletul, creștine!” a primit conotații deosebite atunci când, într-o atmosferă de basm, în prezența unui public numeros, elevii Școlii cu clasele I-VIII din Nucet, îndrumați de dascălii lor, și-au deschis sufletele pentru cei mai puțini norocoși decât ei.

Spectacolul caritabil pregătit de elevii școlii noastre în vederea strângerii de fonduri pentru copiii defavorizați a fost dedicat în întregime copiilor ce provin din medii sociale și familiale nefericite.
Încă de la intrare, invitații au fost întâmpinați de elevii claselor I-IV care le-au oferit felicitări și ornamente de Crăciun realizate de ei înșiși pentru a sprijini această cauză.
Spectacolul care a durat mai bine de trei ore, a oferit publicului un program variat din care nu au lipsit colindele, piesele de teatru, o prezentare de modă și multă bună dispoziție.
Scenetele pregătite de elevii claselor V-VIII au avut o tematică realistă, ancorată într-un prezent care din nefericire nu acordă șanse egale tuturor. Elevii au fost cei care au compus scenetele și au reușit să transmită prin intermediul rolurilor interpretate un mesaj simplu: Să-i ajutăm și să le oferim o șansă copiilor defavorizați. Moș Crăciun, prezent aproape în fiecare scenetă, a fost cel care a făcut posibil de fiecare dată un final fericit, plin de speranță. Colindele interpretate de către copii ne-au adus caldura sărbătorilor de iarnă. La fel au făcut și fetele din trupa de dans modern „Team Number One”, care i-au provocat pe toți la un dans … de sezon.
Întotdeauna inteligența trebuie să fie însoțită de frumusețe și asta au demonstrat, de fapt, elevii care au participat la o paradă a modei care a încântat privirea și sufletele tuturor.
Programele artistice oferite de cei mici, elevii claselor I-IV, au scos în evidență munca doamnelor învățătoare și nu în ultimul rând inocența acestor suflete care au oferit din căldura și sinceritatea lor.
Tradițiile și obiceiurile românești au fost prezente în spectacol prin intermediul unui dans popular din Bihor și al unui obicei străbun de Anul Nou - Capra.
Cuvântul de încheiere i-a aparținut doamnei director, profesor Mirela Meza, care a ținut să mulțumească la final copiilor pentru prestația lor, părinților și invitaților pentru donațiile oferite și acelora care au muncit la realizarea acestui regal închinat ideii de caritate și voluntariat. Pentru un ultim mesaj i-a chemat pe elevii și profesorii implicați și le-a transmis tuturor celor prezenți un călduros La mulți ani!
Și noi dorim să le mulțumim copiilor pentru efortul depus în pregătirea acestui spectacol, cât și părinților și invitaților care au dat dovadă de generozitate și datorită cărora sărbătoarea Crăciunului va fi mai luminoasă pentru 50 de copii.
Ca o continuare a acestui spectacol, joi (22 decembrie), un grup de elevi din cadrul școlii noastre au adus frumoasa veste că Hristos s-a născut! și persoanelor de la Casa de Bătrâni din Băița - Sat, cadrelor medicale și persoanelor asistate de la Centrul Medico-Social Nucet și Spitalul de Psihiatrie Nucet cu care școala noastră se află în parteneriat. (Mihaela Benchiș)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Spectacol caritabil la Casa de Cultură „Ion Davideanu” din Nucet. 

Trimite email
sâmbătă, 24 februarie 2024, 00:55:32 Ora standard a Europei de Est