Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Șezătoarea la români

Sărbătorile tradiționale românești

Șezătoarea la români

În 24 noiembrie 2011, bobocii clasei a IX-a A de la Grupul Școlar Agricol din Salonta, împreună cu profesorul diriginte, dna Neaga Florica, au realizat în cadrul orelor de dirigenție (cu tema „Educația pentru receptarea valorilor culturale - Sărbătorile la români”) o șezătoare tradițională românească.

Cu acest prilej, poezia, ghicitorile, cântecul, dansul și lucrul manual s-au împletit într-o manieră apreciabilă, dovedind că elevii nu sunt străini de obiceiurile și valorile tradiționale, transmise din străbuni. Nu întâmplător au venit îmbrăcați în costume populare, inclusiv profesorul coordonator.
Programul a început cu o scurtă prezentare a evenimentului, a ideii de șezătoare - ca o întâlnire restrânsă între generații, care se ținea mai ales iarna, în răgazul oferit de muncile câmpului. Manifestarea era un prilej de socializare și bună dispoziție, unde fetele își dovedeau priceperea și iscusința în fața feciorilor. În timp ce fetele torceau cu fusul și tricotau cu andrelele ciorapi groși de iarnă sau adunau ața (firul de fuior) pe vârtelniță, feciorii trebuiau să răspundă unor ghicitori primite de la fete („O fată tânără trece-n zori,/ Și-și varsă lacrimile peste flori./ Luna le-a văzut și nu le-a ridicat/ Soarele îndată le-a uscat”; imediat un fecior trebuia să dea răspunsul - Roua.
Pe lângă ghicitori, s-au recitat poezii de iarnă și s-au cântat câteva pricesne. N-au lipsit de la șezătoare dansul și strigăturile. Astfel, fetele și băieții au prins a juca pe cântecul cel mai drag bihorenilor - „Bate vânt de la Oradea”, un cântec special ales pentru a o omagia pe Doamna cântecului popular bihorean, regretata Florica Ungur. În final, invitații (profesori, părinți, colegi sau prieteni) au fost omeniți, potrivit obiceiului, cu colac, pancove, sărățele și alte bunătăți de casă. (Neaga Florica)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Șezătoarea la români.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 23 septembrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!