Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Eminescu și „Familia”… cercului nostru

„Vreme trece, vreme vine…”

Eminescu și „Familia”… cercului nostru

Domnul Eminescu a fost omagiat în chip special de truditorii întru poezie ai unui suflet pereche al poetului, un profesor de română de la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei, Anamaria Kovacs, cea care îi înalță pe menestrei în sfera ficțiunii ideale, cu fiecare ședință de cerc.

E vreme pentru Eminescu
Categoric DA! E vreme și adâncă simțire pentru Poetul nepereche în cercul prințesei și al micilor luceferi care au lăcrimat în versuri eminesciene în fața colegilor, a domnilor profesori și a onoratei conduceri a colegiului, cu toții coborâtori întru Eminescu. Anamaria Muntean, Adina Negrea, Cristina Blidar, Lidia Medrea, Miriam Oros, Ștefania Culda și Ionuț Giurgiu au găzduit în suflete nestemate de ,,Pe aceeași ulicioară...”,  ,,Iubind în taină”, ,,Aveam o muză”, ,,La steaua”, ,,Luceafărul” (tabloul IV), ,,S-a dus amorul”, ,,Scrisoarea I” (cosmogonia - geneza), ,,Ai noștri tineri”, ,,Memento mori”...
Așa încât, recitatorii au făcut dovada bunelor practici pe care Anamaria le „inoculează” precum niște „microbi” spre a-i „îmbolnăvi” de lectură și poezie. Colegii lor din a XI-a A și K au trăit alături de ei clipe de profundă reverberație, de respirație poetică sub semnul Excelenței eminesciene. Cuminți și simpli, cu ochii sufletului deschis, ei au călătorit printre astre, bucurându-se și uimind, totodată, cugetând melancolici sub aura veșnicului tânăr și ferice, învăluit în manta-i, teleportați în lumea muzelor și iubirii, dar și a egoismului feroce... citind și identificând teme și motive poetice, atitudini și trări ale eului liric eminescian.
Eminescu - om al timpului său
„Am observat elemente ale ,,modernității” poetului, în sensul în care spunea și criticul Titu Maiorescu: ,,Eminescu - om al timpului său”, reușind să surprindă esența sufletului uman în cele mai variate ipostaze și forme ,,fie slabi, fie puternici, fie genii ori neghiobi”. Am ascultat melodii cântate în spirit eminescian de artiști ai timpului nostru: ,,Dragoste la prima vedere”, de Ilie Micolov și ,,Stelele care mor nu pier”, de formația Taxi; am urmărit într-o scurtă secvență teoria bigbang-ului transpusă cinematografic în ,,Îngeri și demoni” (2009), realizând scurte paralele cu poeziile eminesciene citite...”, ne-a explicat Anamaria.
Fost-au prezenți la întâlnirea cu Domnul Eminescu: distinsul director Voicu Burta, directorul adjunct Ioan Mateaș, doamna profesor de română și șef de catedră Viorica Bici (dar și consilier educativ), prof. Oana Moraru și Denisa Lucuța, precum și doamna bibliotecar Ana Sere. Aflând de veste despre frumoasa întâmplare literară, vor regreta cu siguranță absența lor din laboratorul de lectură Emanuela Culda și Paula Inășel (absente pe motiv de boală).
Pentru reușita manifestării, se cuvine să-i felicităm pe protagoniștii evenimentului în frunte cu bravul lor coordonator (Anamaria Kovacs), dar și pe distinșii invitați, care, onorând activitatea, au contribuit la motivarea și impulsionarea elevilor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Eminescu și „Familia”… cercului nostru.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 12 august 2020