Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Eminescu și „Familia”… cercului nostru

„Vreme trece, vreme vine…”

Eminescu și „Familia”… cercului nostru

Domnul Eminescu a fost omagiat în chip special de truditorii întru poezie ai unui suflet pereche al poetului, un profesor de română de la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei, Anamaria Kovacs, cea care îi înalță pe menestrei în sfera ficțiunii ideale, cu fiecare ședință de cerc.

E vreme pentru Eminescu
Categoric DA! E vreme și adâncă simțire pentru Poetul nepereche în cercul prințesei și al micilor luceferi care au lăcrimat în versuri eminesciene în fața colegilor, a domnilor profesori și a onoratei conduceri a colegiului, cu toții coborâtori întru Eminescu. Anamaria Muntean, Adina Negrea, Cristina Blidar, Lidia Medrea, Miriam Oros, Ștefania Culda și Ionuț Giurgiu au găzduit în suflete nestemate de ,,Pe aceeași ulicioară...”,  ,,Iubind în taină”, ,,Aveam o muză”, ,,La steaua”, ,,Luceafărul” (tabloul IV), ,,S-a dus amorul”, ,,Scrisoarea I” (cosmogonia - geneza), ,,Ai noștri tineri”, ,,Memento mori”...
Așa încât, recitatorii au făcut dovada bunelor practici pe care Anamaria le „inoculează” precum niște „microbi” spre a-i „îmbolnăvi” de lectură și poezie. Colegii lor din a XI-a A și K au trăit alături de ei clipe de profundă reverberație, de respirație poetică sub semnul Excelenței eminesciene. Cuminți și simpli, cu ochii sufletului deschis, ei au călătorit printre astre, bucurându-se și uimind, totodată, cugetând melancolici sub aura veșnicului tânăr și ferice, învăluit în manta-i, teleportați în lumea muzelor și iubirii, dar și a egoismului feroce... citind și identificând teme și motive poetice, atitudini și trări ale eului liric eminescian.
Eminescu - om al timpului său
„Am observat elemente ale ,,modernității” poetului, în sensul în care spunea și criticul Titu Maiorescu: ,,Eminescu - om al timpului său”, reușind să surprindă esența sufletului uman în cele mai variate ipostaze și forme ,,fie slabi, fie puternici, fie genii ori neghiobi”. Am ascultat melodii cântate în spirit eminescian de artiști ai timpului nostru: ,,Dragoste la prima vedere”, de Ilie Micolov și ,,Stelele care mor nu pier”, de formația Taxi; am urmărit într-o scurtă secvență teoria bigbang-ului transpusă cinematografic în ,,Îngeri și demoni” (2009), realizând scurte paralele cu poeziile eminesciene citite...”, ne-a explicat Anamaria.
Fost-au prezenți la întâlnirea cu Domnul Eminescu: distinsul director Voicu Burta, directorul adjunct Ioan Mateaș, doamna profesor de română și șef de catedră Viorica Bici (dar și consilier educativ), prof. Oana Moraru și Denisa Lucuța, precum și doamna bibliotecar Ana Sere. Aflând de veste despre frumoasa întâmplare literară, vor regreta cu siguranță absența lor din laboratorul de lectură Emanuela Culda și Paula Inășel (absente pe motiv de boală).
Pentru reușita manifestării, se cuvine să-i felicităm pe protagoniștii evenimentului în frunte cu bravul lor coordonator (Anamaria Kovacs), dar și pe distinșii invitați, care, onorând activitatea, au contribuit la motivarea și impulsionarea elevilor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Eminescu și „Familia”… cercului nostru.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 19 august 2022