Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

CALENDAR CULTURAL 2012 (I)

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor Oradea

CALENDAR CULTURAL 2012 (I)

Vă supunem atenției un instrument de lucru foarte util personalului din sistemul educațional, un Calendar Cultural 2012 cu principalele evenimente și aniversări culturale, realizat de colega mea Flavia Marinescu, șef serviciu la Sala de lectură și depozitul de carte. Invit partenerii și pe viitorii parteneri ai Bibliotecii Județeane „Gheorghe Șincai” să se inspire în planificarea activităților ce le vom desfășura în comun. (prof. dr. Mariana Barna)

Decenii proclamate de ONU
2003-2012 – Deceniul Națiunilor Unite pentru alfabetizare. Educație pentru toți
2005-2014 – Deceniul pentru educație în scopul dezvoltării durabile
2005-2014 – Al doilea Deceniu al popoarelor indigene (autohtone)
2005-2015 - Deceniul Internațional al programului Apă pentru viață
IANUARIE
Ana Aslan (n. 1 ianuarie 1897, Brăila – d. 20 mai 1988, București) – 115 ani de la nașterea medicului și inventatoarei românce.
1 ianuarie – Ziua Mondială a Păcii
Alexandru cel Bun (cca 1375/1380 - 1 ianuarie 1432) – 580 ani de la moartea domnului Moldovei din familia Mușatinilor.
Nemes-Nagy Ágnes (n. 3 ianuarie 1922,  Budapesta – d. Budapesta, 23 august 1991) - 90 ani de la nașterea poetei, traducătoarei și eseistei maghiare
Ion Heliade-Rădulescu (n. 6 ianuarie 1802, Târgoviște - d. 27 aprilie 1872, București) - 210 ani de la nașterea scriitorului, filologului și omului politic român, membru fondator al Academiei Române și primul său președinte, considerat cel mai important ctitor din cultura română prepașoptistă.
Somlyó Zoltán (n. 22 iunie 1882 Alsódomború – d. 7 ianuarie 1937 Budapesta) - 75 ani de la moartea publicistului, poetului, traducătorului maghiar
Galileo Galilei (n. 15 februarie 1564 – d. 8 ianuarie 1642) – 370 ani de la moartea fizicianului, matematicianului, astronomului și filosofului italian, cu rol important în  Revoluția Științifică. 
Carol Popp de Szathmáry (n. 11 ianuarie 1812, Cluj - d. 3 iulie 1887,  București) – 200 ani de la nașterea pictorului și graficianului transilvănean, primul fotograf de artă și documentarist din Regatul Român și unul dintre primii zece fotografi din Europa.
Szilvási Lajos (n. 13 ianuarie 1932, Szolnok  - d. 9 noiembrie 1996, Budapesta) - 80 ani de la nașterea scriitorului maghiar.
15 ianuarie - nașterea poetului național Mihai Eminescu (1850)
Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut mai bine ca Molière (15 ianuarie 1622  17 februarie 1673) – 390 ani de la nașterea dramaturgului francez, director de teatru și actor, unul dintre maeștrii satirei comice.
Beke György (n. Uzon, 3 aug. 1927 – d. Budapesta, 20 ian. 2007) - 5 ani de la moartea scriitorului, publicistului și traducătorului maghiar.
Petru Creția (n. 21 ianuarie 1927, Cluj -14 aprilie 1997, București) – 85 ani de la nașterea eseistului, poetului și traducătorului român.
Édouard Manet (23 ianuarie 1832 – 30 aprilie 1883) - 180 ani de la nașterea pictorului și graficianului francez, precursor al impresionismului.
Dénes Zsófia (14 ianuarie 1885, Budapesta - 23 ianuarie 1987, Budapesta) - 25 ani de la moartea scriitoarei și publicistei maghiare.
Frederic cel Mare (Frederic II) (24 ianuarie1712 - 17august 1786) - 300 ani de la nașterea regelui Prusiei.
24 ianuarie - Unirea Principatelor Române (1859)
24 ianuarie/ 5 februarie 1862 – 150 ani de la deschiderea, la București, a primului Parlament unic al  României - domnitorul Alexandru Ioan Cuza proclamă unirea definitivă a Principatelor, iar orașul București este desemnat capitală a țării
Lewis Carroll (pseudonimul lui Charles Lutwidge Dodgson) (n. 
27 ianuarie 1832 - d. 14 ianuarie 1898) - 180 ani de la nașterea  prozatorului, matematicianului, logicianului, clericului și fotografului englez.
27 ianuarie - Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului
Grigore Gafencu (n. 30 ianuarie 1892, București - d. 30 ianuarie 1957, Paris) - 120 ani de la nașterea omului politic, diplomatului și ziaristului român.
Ion Luca Caragiale (n. 30 ianuarie 1852, Haimanale, județul Prahova, astăzi I. L. Caragiale, județul Dâmbovița - d. 9 iunie 1912, Berlin) - 160 de la nașterea dramaturgului român
FEBRUARIE
Octav Băncilă (n. 4 februarie 1872, Botoșani - d. 3 aprilie 1944, București) 140 ani de la nașterea pictorului român.    
Constantin Golescu, cunoscut sub numele de Dinicu Golescu (n. 7 februarie 1777, d. 5 octombrie 1830) - 235 ani de la nașterea boierului și cărturarului român.
Cornelia Moga (n. 9 septembrie 1885, Sibiu – d. 7 februarie 1962, București) - 50 ani de la moartea primei femei radiolog din România.
Charles John Huffam Dickens (n. 7 februarie 1812, Portsmouth, Hamshire – d. 9 iunie 1870, Gad’s Hill, Kent) - 200 ani de la nașterea romancierului englez.
Aleksandr Sergheevici Pușkin (n. 6 iunie 1799, Moscova - d. 10 februarie 1837, St. Petersburg) - 175 ani de la moartea poetului și dramaturgului clasic rus, fondatorul literaturii ruse moderne. 
Maria Cutzarida - Crătunescu (n. 10 februarie 1857, Călărași – 16 noiembrie 1919, București) – 155 ani de la nașterea primei femei medic din România.
Alexandru Davila (n. 12 februarie 1862, Golești - d. 19 octombrie 1929) - 150 ani de la nașterea dramaturgului, regizorului și prozatorului român.

Ronald Frederick Delderfield (n. 12 februarie 1912 – d. 24 iunie 1972) - 100 ani de la nașterea romancierului și dramaturgului englez.

Csáth Géza (n. 13 februarie 1887, Szabadka - d. 11 sept. 1919) - 125 ani de la nașterea scriitorului și compozitorului maghiar
MihailI Glinka (n. 1 iunie 1804, Novospasskoie– d. 15 februarie 1857, Berlin) - 155 ani de la moartea compozitorului rus.
Elena Văcărescu (n. 21 septembrie 1864, București - d. 17 februarie 1947 Paris)65 ani de la moartea scriitoarei române de expresie franceză, laureată în două rânduri cu premiul Academiei Franceze.
Domokos Pál Péter (n. 28 iun. 1901 – d. 19 februarie 1992, Budapesta) - 20 ani de la moartea folcloristului și muzicologului  maghiar.

Pierre-François-Marie-Louis Boulle (n. 20 februarie 1912, la Avignon - d. 31 ianuarie 1994) , cunoscut sub numele de Pierre Boulle - 100 ani de la nașterea scriitorului francez, de formație tehnică (inginer).

Nikolai Vasilievici Gogol (n. 31 martie 1809 - d. 4 martie 1852) (19 martie 1809 – 21 februarie 1852) – 60 ani de la moartea prozatorului și dramaturgului rus de origine ucrainiană.
Gulácsy Lajos (12 octombrie 1882, Budapesta - 21 februarie 1932, Budapesta) - 80 ani de la moartea pictorului și scriitorului maghiar.
Bod Péter (n. 22 februarie 1712, Felsõcsernát – d. 1769 ...) - 300 ani de la nașterea preotului reformat, istoric literar maghiar.

Stephen Robert Irwin (n. 22 februarie 1962 - d. 4 septembrie 2006) - 50 ani de la nașterea herpetologului australian, personalitate tv, educator, conservator al naturii.

Amerigo Vespucci (n. 9 martie 1454, Florența, Italia, d. 22 februarie 1512, Spania) - 500 ani de la moartea navigatorului, exploratorului, cartografului și comerciantului italian. 
Constantin N. Hurmuzachi (n. 30 octombrie 1863 – d. 22 februarie 1937) - 75 ani de la moartea zoologului, filozofului și juristului român.
Romulus Vulcănescu (n. 23 februarie 1912, București – d. 10 septembrie 1999) - 100 ani de la nașterea etnologului, eseistului, scenaristului, criticului literar și teatral, sociologului culturii și folcloristului român.
24 februarie 1942 - 70 ani de la inaugurarea postului de radio ,,Vocea Americii”, care actualmente emite emisiuni în majoritatea limbilor din lume.
Victor Hugo (n. 26 februarie 1802, Besan - 22 mai 1885) - 210 ani de la nașterea poetului și romancierului francez
Alexandr Porfirievici Borodin (n. 31 octombrie /21 noiembrie 1833 - d. 27 februarie 1887, Sankt Petersburg) – 125 ani de la moartea compozitorului clasic, chimistului și medicului rus de origine georgiană.
Constantin cel Mare (Constantin) (27 februarie 272  - 22 mai 337) - I740 ani de la nașterea împăratului roman numit Noul Apostol al Creștinismului, fondator al Constantinopolului, primul conducător roman care s-a convertit la creștinism recunoscând oficial această religie; a pus bazele civilizației europene creștine.
Alexandru Vaida-Voevod (27 februarie 1872 - 19 martie 1950) - 140 de ani de la nașterea omului politic, scriitorului, publicistului și medicului roman.
28 februarie - Ziua Apărării Civile (va urma)

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 15:43:43 Ora de vară a Europei de Est