Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Colegiul Tehnic „Transilvania” va avea toate ciclurile de învățământ

Din toamnă

Colegiul Tehnic „Transilvania” va avea toate ciclurile de învățământ

Ca urmare a măsurilor de reorganizare a rețelei școlare din municipiul Oradea, în baza prevederilor Ordinului ministrului Educației și ale Legii nr. 1 a Educației Naționale pentru rentabilizarea unităților școlare, din anul școlar 2012 - 2013, Colegiul Tehnic „Transilvania” va avea toate ciclurile de învățământ.

Învățământ preșcolar, prin arondarea Grădiniței nr. 42 – „Maria”, ciclu primar și gimnazial, prin absorbția Școlii cu clasele I-VIII „Octavian Goga”.
Bază materială și dotări la standarde de calitate și eficiență
„Grație bazei materiale excelente de care dispunem, cu dotări la standarde de calitate și eficiență, suntem în măsură să satisfacem nevoile și pretențiile elevilor din ciclul primar și gimnazial, cărora le vom oferi spații moderne și spațioase la parter, respectiv la primul nivel, separat de ciclul liceal, ne-a declarat doamna director, prof. ec. dr. Maria Ruge. Pe lângă sălile de clasă, cabinete și laboratoare, dispunem de sală de sport și cantină în incinta școlii, două terenuri de sport, din care unul va fi destinat elevilor din ciclul primar și gimnazial, cu ieșire separată, cabinet medical propriu, autorizat și un internat de 150 de locuri.
Cursuri gratuite
La cererea părinților putem organiza program After School gratuit pentru elevii gimnaziști.
Tot gratuit le oferim cursuri de handbal fete/băieți, engleză intensiv pentru începători și avansați, dans sportiv, curs foto și alte cursuri la cererea elevilor (teatru, pictură, șah etc), dispunând de profesori calificați pentru aceste cursuri gratuite, profesori de engleză, profesori-antrenori, profesori pentru activități la alegere.
E bine să se știe că elevii Școlii „Octavian Goga” vor învăța în continuare cu învățătorii și profesorii lor; titularii școlii vor deveni titularii noștri. La ciclul liceal, noi dispunem de 41 de cadre didactice bine pregătite, din care 34 sunt cu gradul I și II, două cu doctorat, cu master și a doua facultate, toți sunt calificați, iar cei tineri au definitivatul.
La sfârșitul anului școlar, la cheltuielile salariale pe 2011, am înregistrat un excedent la costul standard calculat pe elev, un total de aproximativ 2.000 de lei, ceea ce înseamnă un plus de 20%, în condițiile în care foarte multe școli au depășit nivelul stabilit...”
Îndeplinirea tuturor descriptorilor, indicatorilor de performanță
În discuția avută cu managerul colegiului, nu am ocolit nici subiectele delicate privind rezultatele de la bacalaureat, raportul ARACIP, oferta educațională pentru clasele a IX-a și  posturile didactice.
La bacalaureat, în prima sesiune, colegiul s-a clasat pe la mijlocul clasamentului în rândul colegiilor tehnice, cu un procent de promovabilitate de 19,12 la sută. Anul școlar trecut, în cadrul proiectului planului de școlarizare și-au propus realizarea a șapte clase, cinci la zi și două cu frecvență redusă și toate au fost realizate.
În raportul ARACIP (din 25 noiembrie 2011), întocmit de o echipă de experți evaluatori externi și colaboratori ARACIP, se consemnează îndeplinirea tuturor descriptorilor, indicatorilor de performanță drept pentru care unitatea școlară a fost autorizată pentru: tehnician transporturi, tehnician mecanic pentru întreținere și reparații, tehnician în hotelărie, tehnician în gastronomie, tehnician în industria alimentară, tehnician în morărit, panificație și produse făinoase, asistent medical de farmacie, asistent medical generalist, tehnician în activități de secretariat, tehnician în activități comerciale.
 Pentru anul școlar 2011 - 2012 au fost aprobate 52,76 de posturi, din care 37,26 posturi didactice, cinci posturi auxiliare și 10,5 posturi personal nedidactic...
În concluzie, la Colegiul Tehnic „Transilvania” din Oradea, baza materială, dotările, resursele umane, toate concură pentru un învățământ de calitate și eficient, centrat pe elev, vorba doamnei director, prof. ec. dr. Maria Ruge. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Colegiul Tehnic „Transilvania” va avea toate ciclurile de învățământ.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:50:34 Ora de vară a Europei de Est