Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Drumul spre căsătorie... Prietenia”

Proiectul „Săptămâna căsătoriei”

„Drumul spre căsătorie... Prietenia”

În cadrul proiectului „Săptămâna căsătoriei”, un grup de lucru alcătuit din 10 persoane de vârstă și profesii diferite (Ember Emil, Pantea Delia, Vincze Judit, Vura Ottilia, Crețu Crina, Ionescu Valeria, Crețu Alin, Ionescu Dan, Catona Tiberiu și Miorița Săteanu - coordonatorul grupului) și-au propus să desfășoare, în perioada 7-14 februarie 2012, nu mai puțin de 30 de activități (conferințe, emisiuni radio-tv, cursuri educative, concurs de desene, întâlniri intractive, spectacol festiv, mese rotunde, seară de rugăciuni, proiecții de filme, acțiune stradală...), totul culminând, marți, 14 februarie, cu o masă rotundă (de evaluare), la sala Consiliului Județean Bihor.

Acțiunile din „Săptămâna căsătoriei” vor continua, sub o altă formă, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică (17-19 februarie), la Sala Sporturilor „Antonio Alexe”, în cadrul Expoziției de nunți  „Expomariage”.
Manifestările au fost programate la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, în unități de învățământ (la Grupul Școlar „Ioan Bococi”, Liceul Teoretic German „Fr. Schiller”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo”, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsanna”, Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”), emisiuni la TVS și Radio „Maria”, la Casa de Cultură a Municipiului Oradea, la Centrul Bisericesc Reformat „Lorantffy Zsuzsanna”, la Cafeneaua „Columbus”, în cadrul a 10 biblioteci publice din județul Bihor, pe strada Republicii - în zona pietonală și în stații ale mijloacelor de transport în comun, la ERA Shopping Park, la Teatrul de Stat „Regina Maria” și Teatrul „Arcadia”, la Capela „Posticum”, la Grupul Școlar „George Barițiu” și Penitenciarul Oradea..., la Consiliul Județean Bihor și Sala Sporturilor „Antonio Alexe”.
Vineri – la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”
Activitatea cu numărul 13 s-a desfășurat vineri (10 februarie 2012), în amfiteatrul Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna”.
În cadrul cursului educativ cu tema „Drumul spre căsătorie, presărat cu flori, bună înțelegere și dragoste”, elevilor din clasele a XII-a A și B (însoțiți de prof. Otilia Bogojel) li s-a prezentat lecția „Prietenia, pregătirea căsătoriei”.
Este un fel de a spune că li s-a prezentat „lecția”. În fapt, protagoniștii activității (dna Miorița Săteanu – coordonatorul de proiect, Ottilia Vura – partener de proiect din partea Fundației „Lampas” și psihologul Alin Crețu) nu le-au ținut liceenilor o „lecție” (în înțelesul didactic al cuvântului), ci au interacționat cu ei. Mai întâi, dna Miorița Săteanu i-a antrenat într-o discuție despre prietenie, parteneri, relații și atitudini, stârnindu-i să-și exprime sincer opiniile, iar cunoscutul psiholog Alin Crețu le-a lansat provocarea de a participa concret la câteva episoade de psihodramă: regizarea unor scenarii, în care liceenii au jucat diferite roluri, materializând astfel idei și gânduri, manifestându-se concret, prin comportamente adecvate, regizate și prezentate în fața lor de colegii care s-au oferit voluntari (Claudiu Pop, Antoniu Bențan, Teodora Lucaciu, Simona Noge, Adriana Buzla, Rovena Pîrcălab și Simona Leucuța).
Este de subliniat și apreciat evoluția stărilor pe care le-au trăit elevii pe parcursul activității, de la indiferență, dezinteres, răceală și chiar respingere - la început, la angajare, concentrare, mobilizare și implicare, cu stări emoționale din partea „actorilor”, care și-au jucat bine rolurile. Pentru ca la final, să li se ceară să aștearnă pe hârtie, cu sinceritate, gânduri și sfaturi pentru cei ajunși în pragul căsătoriei; sfaturile lor (nesemnate) vor fi expuse între 17 și 19 februarie la Sala Sporturilor „Antonio Alexe”, în cadrul Expoziției de nunți „Expomariage”.
Organizatorii „Săptămânii căsătoriei” și-au propus să-i atreneze pe liceeni în cel puțin trei manifestări diferite, de la psihodramă, la proiecții de filme, discuții, vizionări de PPT și chestionare, pentru o cât mai bună și completă informare a tinerilor în legătură cu drumul de la prietenie la căsătorie, fiind îndemnați să privească și să trateze cu responsabilitate căsătoria. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Drumul spre căsătorie... Prietenia”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:29:03 Ora de vară a Europei de Est