Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cercurile pedagogice ale cadrelor didactice

Între 23 și 29 noiembrie 2007

Cercurile pedagogice ale cadrelor didactice

Spre bucuria generală a elevilor orădeni, astăzi (luni, 26 noiembrie), ei au avut zi liberă, iar locul lor în bănci a fost luat (în școlile organizatoare) de cadrele didactice, care au luat parte la cercurile pedagogice.

Învățătorii (de la secția română) au participat la activități specifice organizate pe nivel de clase la Liceul Pedagogic ,,Iosif Vulcan”  din Oradea și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, la Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc” (cei de la sistemul Step by step, precum și limbile maghiară și germană), la școlile gimnaziale din Sântandrei, Ceica și Tileagd (învățătorii din sectoarele Oradea-Vest-Sud și Est), învățământul preșcolar (în limba română) a ținut cercul pedagogic din sectorul Oradea la Grădinița nr. 41 (GPN), iar profesorii de la gimnaziu și liceu, pe discipline, la „Ady Endre”, „Partenie Cosma”,”Emanuel”, „Constantin Brâncuși”, „Szent Laszlo”, „Mihai Eminescu”,”Emanuil Gojdu”, „Aurel Lazăr”, „Mihai Viteazul”, Transilvania”, „Andrei Șaguna”, „Don Orione”, Liceul de Artă, Lic. Greco-Catolic, școlile gimnaziale „Oltea Doamna”, „Andrei Mureșanu”, „Ioan Slavici”, „Octavian Goga”,  nr. 16, școlile din Borș, Diosig, Nojorid, Roșiori, Biharia și Girișu de Criș, iar cadrele didactice din învățământul special și special integrat, la S.A.M. „Ioan Bococi” și „George Barițiu”, la centrele școlare de educație incluzivă din Oradea și Tileagd, la „George Coșbuc” Oradea, „Nicolae Jiga” Tinca, „Arany Janos” Salonta…
Cercurile pedagogice au debutat în 23 noiembrie la nivelul  învățământului preșcolar (în limbile maghiară și germană) – cu activitățile desfășurate la Grădinița Reformată „Csillgocska” din Oradea, și vor continua și în zilele următoare (în 27, 28 și 29 noiembrie), la grădinițele nr. 52, 23, 31, 35, 26, 22 (G.P.P.), precum și la Școala cu clasele I-VIII din Șinteu (pentru educatoarele, învățătorii și profesorii de limbă slovacă).
Activitatea diferențiată și „Teoria inteligențelor multiple”
Învățătorii din școlile orădene au participat la cercurile pedagogice organizate la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, cu tema: „Strategii didactice de învățare diferențiată la clasele I-IV”.
Pe nivele de clase, în 45 de minute, doi sau chiar patru învățători (după caz) au prezentat secvențe filmate din lecții ținute anterior în cadrul temei propuse pentru cercul pedagogic, lucrând diferențiat, pe grupe (ba chiar și individual). Astfel că în intervalul de timp al unei ore, s-au prezentat mai multe lecții, la discipline diferite, lecții de dobândire de cunoștințe, de fixare sau de evaluare, după ce, în prealabil, aceiași propunători sau alții (după caz) au prezentat în power point suportul teoretic al temei – Activitatea diferențiată (la clasă). „Teoria inteligențelor multiple” (după Andrei Roșca), emisă de Howard Gardner (în 1985), considerată de Jean Piaget „cea mai importantă descoperire în domeniul pedagogiei”. Potrivit lui Gardner, există opt tipuri de inteligență: verbală/lingvistică, matematică/logică, vizuală/spațială, ritmică/muzicală,  corporală/chi(ki)nestezică, interpersonală, intrapersonală și naturalistă (dar, la o revenire, a mai adăugat una – inteligența existențială, însă nu a reușit să determine care zonă cerebrală este responsabilă de activitatea acestei inteligențe).
În același context (al inteligenței), dna inst. Maria Donca (de la Liceul Pedagogic) a prezentat și „Teoria triarhică a inteligenței”, lansată de R. Sternberg (în 1984), conform căreia inteligența umană include trei aptitudini de bază (inteligența componențială, experiențială și contextuală), admițând astfel trei tipuri de inteligență: analitică, creativă și practică.
Rezultatul?
Pentru orice educator, părinte, formator sau învățăcel, concluziile sunt evidente – spunea dna inst. Maria Donca – gândim, învățăm și creăm în moduri diferite; dezvoltarea potențialului nostru depinde de ceea ce învățăm și de cum învățăm, de inteligența noastră specifică; inteligența este fluidă, nu este fixă; experiența bogată și variată amplifică inteligența…
Secvențele filmate
La Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” au fost prezentate, simultan, la cele patru nivele de clasă, în cadrul unei ore nu mai puțin de 14 secvențe filmate, din tot atâtea lecții susținute la clasa I - de inst.Georgeta Tifor (la Lb. română și Abilități practice), inst. Rodica Panti (Lb. română), înv. Adriana Puie (Abilități practice) și inst. Aurelia Susan (Lb. română); la clasa a II-a – de institutoarele Maria Donca (la Lb. română), Maria Duma (Lb. română), Lavinia Sabău (Ed. plastică) și Ioana Abrudan (Lb. română și Ed. plastică); la clasa a III-a – de înv. Elena Șarba (la Matematică) și înv. Maria Dronca ( la Cunoașterea mediului); la clasa a IV-a – de inst. Angela Clonda (la Geografie) și inst. Maria Constăngioară (la Istorie).
La Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” au prezentat secvențe filmate din lecțiile susținute la clasa I – înv. Marioara Pantea (la Științe) și înv. Iosif Româneac (Ab. practice); la clasa a II-a – inst. Florica Pirtea (la Lb. română) și Lucia Cioria (la Ab. practice); la clasa a III-a – Kocsis Iuliana (la Matematică) și Aurelia Vesa (Științe); la clasa a IV-a – Cornelia Lăzurean (la Geografie) și Mărioara Mateiaș (la Istorie).
Testarea tipului de inteligență
Activitatea de cerc nu s-a rezumat doar la receptarea mesajului teoretic și vizionarea secvențelor filmate. La Liceul Pedagogic, spre exemplu, în debutul activității, fiecare participant și-a testat tipurile dominante de inteligență, parcurgând cele 79 de enunțuri ale unui chestionar, iar la final, pe nivel de clase, prin cooperare (în cadrul grupelor constituite), s-au realizat fișe de lucru și postere, s-au schimbat impresii, s-au formulat judecăți de valoare. Astfel că, inst. Violeta Taichiș, inspector școlar de specialitate, se poate declara mulțumită de reușita manifestării, întrucât scopul a fost realizat. „Ne-am propus o schimbare, un alt mod de a gândi cercul pedagogic, astfel încât în 45 de minute să nu vedem doar o singură lecție, ci mai multe, prin intermediul secvențelor filmate, dar și mai multe tipuri de lecții, nu doar lecții de predare, de dobândire de cunoștințe, ci și lecții de consolidare și recapitulare, toate bazate pe activitate diferențiată…”, ne-a declarat doamna inspectoare Violeta Taichiș.
 Ovidiu DAN 
  P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cercurile pedagogice ale cadrelor didactice.

Trimite email
vineri, 9 mai 2025, 10:05:16 Ora de vară a Europei de Est