Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Caravana Recolamp și campania de conștientizare privind colectarea deșeurilor de surse de lumină a ajuns la Marghita

Reciclează! Acum ai cum.

Caravana Recolamp și campania de conștientizare privind colectarea deșeurilor de surse de lumină a ajuns la Marghita

Caravana Recolamp se află în Marghita în perioada 13 – 19 martie 2012.

Sub sloganul „Două țări, un scop, succes comun!”, asociațiile Recolamp România și Electro-Coord Ungaria, specializate în managementul deșeurilor de surse de lumină, au lansat în luna iulie, la Timișoara, proiectul de cooperare transfrontalieră Ungaria-România: „Reducerea poluării cu substanțe toxice prin îmbunătățirea managementului deșeurilor de surse de lumină în județele de la granița dintre Ungaria și România”.
Marghita este a opta destinație a caravanei Recolamp în România. Campania a fost inaugurată local marți, 13 martie, în prezența autorităților locale și a asociației Recolamp.
Publicul este așteptat la showroom-ul mobil Recolamp amplasat în fața Primăriei Marghita, timp de o săptămână, zilnic între orele 10.00 – 20.00. Vizitatorii pot interacționa cu reprezentanții Recolamp și pot afla informații importante despre reciclare din prezentări și jocuri interactive, filme de specialitate, materiale tipărite și discuții directe.
Caravana proiectului a vizitat, în 2011, 14 orașe din Romania și Ungaria, showroom-ul mobil de informare staționând timp de 7 zile în fiecare oraș. În România, locuitorii din: Timișoara, Lugoj, Sânnicolau Mare, Arad, Ineu și Salonta au avut posibilitatea să afle mai multe informații despre colectarea și reciclarea becurilor și tuburilor fluorescente arse, în timp ce în Ungaria acest lucru s-a întâmplat în orașele: Békéscsaba, Hajdúböszörmény, Gyula, Debrecen, Hajdúszoboszló, Szeged și Szentes.
„În cele 15 luni de proiect, ne-am propus să aducem soluții concrete de îmbunătățire a sistemului de colectare a deșeurilor din surse de lumină și a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Ne dorim ca oamenii să afle cât mai multe despre ce înseamnă reciclarea și sperăm că de acum înainte vor preda becurile și neoanele arse la cel mai apropiat Colț Verde sau direct către Recolamp. Multumim autorităților din Marghita pentru sprijinul deosebit pe care ni l-au acordat!” – Roxana Sunica, director Marketing Recolamp.
Despre proiect
Proiectul beneficiază de finanțare europeană și se derulează în perioada martie 2011 – mai 2012, în județele situate la granița dintre cele două țări partenere (România - Arad, Timiș, Bihor, Satu-Mare și Ungaria - Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg).
În 2011, peste 30.000 de cetățeni din cele două țări partenere au vizitat showroom-ul, au vizionat filmele explicative, au primit materiale de informare conștientizând, astfel, cât de important este să colecteze selectiv deșeurile de surse de iluminat și cum pot fi acestea reciclate. Mai mult decât atât, datorită campaniilor media, peste 300.000 de oameni au fost expuși mesajului proiectului.
Campania de informare va continua în județele țintă ale proiectului, pentru a crește nivelul de informare și a extinde numărul de companii și instituții publice care vor colecta selectiv deșeurile din surse de lumină. Implicit, vor scădea cantitățile de deșeuri care ajung în gropile de gunoi, poluând. Aceste deșeuri – deseori conținând substanțe periculoase – vor fi, în schimb, reciclate respectând siguranța mediului și a populației.
Pentru informații suplimentare: www.huro-cbc.eu;  www.borderlight.org
Proiectul este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 (www.huro-cbc.eu) și este finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanțarea națională a celor două state membre participante în program, Ungaria și România. Obiectivul general al Programului este de a apropia actori economici, persoane și comunități, cu scopul de a exploata mai eficient oportunitățile oferite de dezvoltarea comună a zonei de frontieră.
Conținutul acestui comunicat de presă nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene.
Despre Recolamp
Recolamp este o organizație non-profit înființată în septembrie 2007, autorizată de Ministerul Mediului și Pădurilor, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric, Narva, Osram și Philips. Misiunea organizației constă în preluarea de la producători a responsabilității privind gestionarea deșeurilor de surse de lumină, colectarea și reciclarea becurilor economice și a tuburilor fluorescente arse în condiții de siguranță pentru mediu și sănătatea populației.
www.recolamp.ro
Despre Electro-Coord Ungaria
Asociatia Electro - Coord Ungaria își asumă responsabilitatea de management al DEEE-urilor pentru producătorii și distribuitorii de echipamente electrice, electronice și electrocasnice. Electro-Coord Ungaria comunică prin Rețeaua Națională cu reciclatorii care prelucreză deșeurile în conformitate cu standardele europene. Cea mai mare parte a materialelor din deșeuri sunt recuperate și reintră în producție. Electro -  Coord Ungaria este o organizație deschisă să preia obligațiile legale ale producătorilor în vederea colectării și reciclării deșeurilor din echipamente electrice, electronice și electro-casnice. www.electro-coord.hu Alina Ștefan

Trimite email
duminică, 3 martie 2024, 21:48:50 Ora standard a Europei de Est