Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

În Belgia... cu brațele deschise!

Diseminare proiect

În Belgia... cu brațele deschise!

„Întreaga viață este experimentare. Cu cât faci mai multe experiențe, cu atât este mai bine...” - Ralph Waldo Emerson.

Așa se face că, într-o frumoasă zi de martie, aflu că, în luna lui Gustar, voi pleca în Belgia, la stagiul de formare la care mă înscrisesem. De data asta a fost cu noroc, da, cu noroc deoarece nici nu îmi imaginam ce o să mă aștepte acolo, ce impact vor avea asupra mea cele trei săptămâni pe care urma sa le petrec în una din țările fondatoare ale Uniunii Europene.
Participarea mea la acest curs, intitulat „Formation continuée pour les professeurs de français langue étrangère” , a fost facilitată de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (www.anapcdefp.ro).
Auzisem deja de la colegele mele cât de bogată poate fi o asemenea experiență, atât pe plan profesional, cât și personal. Dar impresiile rămân doar atât, impresii, până când ajungi să constați pe propria piele ce înseamnă să trăiești, oricât de puțin ar fi, departe de casă, pe meleaguri străine unde concepte ca multiculturalitate, egalitate, politețe, toleranță sunt la ele acasă.
Și, purtată de gigantul înaripat, iată-mă pe pământ belgian, în Charleroi, pentru ca, de acolo, să îmi continui voiajul, de data asta cu mult prea punctualul tren, spre Liège, un orășel frontalier și cosmopolit, renumit pentru Universitatea lui, fondată în anul 1817 ca universitate de stat.
Activitatea de formare a fost structurată în trei module: Culture francophone de  Belgique, Ateliers didactiques FLE și Linguistique, fiecare cu un rol bine definit. Am aflat ce îi definește pe belgieni ca popor, ce îi face să fie diferiți de ceilalți, ce înseamnă să interacționezi, să faci schimb de opinii cu persoane de alte naționalități, să respecți diversitatea culturală și dreptul la exprimare liberă, dar, nu în ultimul rând să învățăm să nu judecăm omul după aparență, să ne lepădăm de paralizanta putere a prejudecăților.
Din Liège, ne-am luat zborul spre alte zări, cum ar fi: capitala, Bruxelles, cu bogata Gran’Place, un adevărat „furnicar” de turiști, vrăjiți de mirosul faimoșilor cartofi prăjiți și al delicioasei ciocolate belgiene, Palatul regal, Parlamentul european, Comisia europeană, catedrala Saints-Michel-et-Gudule, biserica Saint-Nicolas, muzeul Instrumentelor muzicale care oferă o paletă infinită de instrumente adunate
cu pasiune din toate colțurile lumii, inclusiv din România; orașul Namur, capitala regiunii Valonia, renumit pentru cetatea sa medievală de pe culmea căreia ai parte de o panoramă care te lasă, în mod plăcut, fără suflu; orașul Bruges care încântă ochiul privitorului prin centrul vechi istoric foarte bine păstrat, prin plimbările romantice care se pot face cu caleașca ori cu vaporul pe numeroasele canale care traversează orașul.
O asemenea experiență te determină să-ți dorești cu ardoare ca ea să se repete, să vrei mai mult, să cauți să fii tot mai bun ca om, ca dascăl, să împărtășești și să insufli celor din jur o sete de cunoaștere a unei lumi care așteaptă să fie descoperită și să ne ofere modele de conduită și de viață.
 prof. Alexandra Cap, Colegiul Tehnic „Unirea” Ștei

Trimite email

miercuri, 5 august 2020