Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Deschide-ți mintea, fii informat!”

Din 15 martie

„Deschide-ți mintea, fii informat!”

Zeci de instituții școlare din mediul rural sunt implicate de polițiștii bihoreni în Campania preventivă „Școli în siguranță”.

Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor reprezintă priorități ale poliției în domeniul prevenirii criminalității, structurile de prevenire și de proximitate fiind implicate în mod direct și permanent în inițierea, organizarea și derularea de activități, campanii și proiecte în acest domeniu.
Delincvența juvenilă este un segment al criminalității care necesită o atenție deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu ușurință în capcana infracționalității, luând în considerare caracteristicile vârstei, specific fiind teribilismul și dorința de a experimenta. Ușor de impresionat, de convins, de cele mai multe ori cu un grad scăzut de vigilență, dar și cu o capacitate redusă de a anticipa consecințele anumitor acțiuni, copiii și adolescenții pot deveni victime sigure ale persoanelor rău intenționate.
De asemenea, cunoașterea principalilor factori ce generează un comportament delincvent este deosebit de importantă pentru eficiența muncii de prevenire, fiind necesară identificare rapidă a minorilor care se află în situații ce îi expun pericolului de a deveni infractori ori de a comite fapte antisociale ce pot degenera în infracțiuni.
La nivelul județului Bihor, acest tip de criminalitate nu reprezintă un domeniu problematic, cu toate acestea atenția demersurilor preventive trebuie să fie îndreptată tot timpul spre informarea tinerilor cu privire la răspunderea penală, cauzele și efectele fenomenului infracțional, precum și asupra factorilor favorizanți, cu rol determinant în geneza acestui tip de delincvență.
În acest context, în perioada ianuarie – martie 2012, Poliția bihoreană derulează o campanie de prevenire a delincvenței juvenile „Școli în siguranță”, adresată elevilor de gimnaziu și liceu din mediul rural, al cărei slogan este „Deschide-ți mintea, fii informat!” În acest sens, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei din mediul rural desfășoară diverse activități preventive în instituțiile școlare din comunele bihorene.
Campania constă în organizarea de întâlniri între grupuri de elevi de liceu  și gimnaziu, în scopul informării acestora cu privire la aspectele legale ce țin de infracționalitate și conștientizarea lor asupra consecințelor pe care le implică aceasta, în sensul descurajării comportamentului infracțional.
De la Suplacu de Barcău, Dobrești... la Șuncuiuș și Cadea
Astfel, polițiștii bihoreni de prevenire și din mediul rural lor s-au întâlnit până în prezent cu elevii și cadrele didactice de la Grupul Școlar Suplacul de Barcău, Liceul din Dobrești, Colegiul Tehnic Vadu Crișului, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga ” din Tinca, Grupul Școlar Industrial din Popești, Liceul Teoretic din Budoi, Liceul Teoretic Bratca, Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș, Grupul Școlar Agricol Cadea. De asemenea, întâlniri cu elevii din ciclul primar și gimnazial au avut loc în alte 36 de școli gimnaziale din județul Bihor.
Atât elevii, cât și cadrele didactice implicate în activitățile preventive au manifestat un interes ridicat față de toate aspectele prezentate, tematica fiind axată pe prevenirea comportamentelor antisociale, prevenirea accidentelor rutiere, a violenței în mediul școlar, răspunderea penală a minorilor. Au fost dezbătute aspecte referitoare la pragul delincvențial, cauzele, factorii favorizanți, la consecințele legale și sociale în cazul comiterii de infracțiuni de către persoane minore (răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracțiuni în plan social), la diferitele situații de victimizare în care pot fi implicați minorii, fiind prezentate, totodată, măsurile de prevenire pe care orice persoană le poate lua pentru a evita unele situații de victimizare. 
Cel mai important mesaj desprins din aceste discuții a fost cel referitor la fragilitatea graniței dintre lege și fărădelege, cât de ușor poate fi trecută într-un anumit context. De asemenea, polițiștii bihoreni au subliniat rolul familiei în viața unui adolescent, sfaturile părinților, care, din păcate, uneori sunt prea târziu conștientizate. (Alina DINU)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Deschide-ți mintea, fii informat!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 20 octombrie 2019