Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Mișcarea locală „Ora Pământului”

Sâmbătă, la Oradea

Mișcarea locală „Ora Pământului”

Mișcarea „Ora Pământului” (Earth Hour) este o inițiativă la nivel mondial care își propune atragerea atenției asupra problemelor reprezentate de încălzirea globală și pericolul consumului exagerat de resurse.

Aceasta constă nu doar în stingerea luminii pentru o oră, ci se referă la un adevărat angajament pentru schimbarea comportamentului și stilului de viață cu scopul de a reduce cât mai mult impactul asupra mediului înconjurător. În cadrul ultimei ediții, din anul 2011, peste 135 de țări, 6.000 de orașe și cca 1 miliard 500 de milioane de oameni s-au implicat în cadrul acestei campanii la nivel modial.
În acest an, sâmbătă, 31 martie 2012 la ora locală 20.30, în cele mai importante orașe din lume și implicit România, timp de 60 de minute va fi oprit iluminatul publicitar și cel în scop turistic, fără a afecta iluminatul public și siguranța populației. De asemenea, persoane fizice și juridice se vor alătura campaniei, fiind încurajate să oprească în acest interval orar folosirea acelor consumatori de energie electrică care nu sunt esențiali (computere și echipamente electronice lăsate în stare de funcționare, becuri aprinse, firme publicitare etc.)
De la an la an, grupul nostru de inițiativă a participat la creșterea conștientizării a ceea ce semnifică și dorește să realizeze proiectul Ora Pământului, Oradea fiind primul oraș din România care s-a alăturat inițiativei globale alături de București, începând cu anul 2008. Pe plan local, mișcarea se va bucura, la fel ca în fiecare an, de implicarea Organizației Naționale Cercetașii României - Centrul Local Oradea, precum și de susținere din partea Primăriei Oradea. În ceea ce privește locațiile unde vor avea loc manifestări specifice acestei acțiuni, acestea sunt:
*Pasajul Vulturul Negru - prin oprirea iluminatului arhitectural timp de o oră și desfășurarea la intersecția pietonalelor din interior – în fața intrării către Cinema Libertatea – a unui program artistic realizat de către tinerii Clubului Interact Oradea fără folosirea vreunor instrumente sau instalații care să implice consum de energie electrică.
*Primăria Oradea și Teatrul Regina Maria – prin oprirea iluminatului architectural al acestor două instituții reprezentative, care au participat astfel și în cadrul edițiilor anterioare, se va asigura o continuitate valoroasă pentru mișcarea locală „Ora Pământului”.
*Organizația Națională Cercetașii României – Centrul Local Oradea vor furniza lumânări și lampadare ecologice confecționate manual, care vor fi amplasate în mod simbolic, în aceste locații, pe durata celor 60 de minute.
*Localurile: Lord’s, Cafe Paris, Columbus Cafe, Livingroom Cafe, Kado Cafe, Fashion Lounge, Yellow Submarine, Juice Cafe, Famous Place, Pods Music Pub, Gelato e Natura, The One Club. Acestea se vor alătura acțiunii prin stingerea în intervalul orar 20.30-21.30 a iluminatului publicitar și de interior, precum și prin amplasarea de lumânări și lampadare.
*Parcarea din Piața Indepedenței amplasarea unui balon cu aer cald în cursul zilei de 31 martie 2012, pus la dispoziția organizatorilor prin generozitatea dlui Pompiliu Tripa, proprietar și deținător al atestatelor necesare pentru manevrarea acestuia. Această acțiune inedită pentru orașul nostru va asigura o publicitate deosebită pe plan local prin atașarea de banere personalizate cu siglele oficiale ale mișcării „Ora Pământului”, precum și ale partenerilor, sponsorilor și instituțiilor implicate. (Ligia Oală)

Trimite email

miercuri, 2 decembrie 2020