Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Mișcarea locală „Ora Pământului”

Sâmbătă, la Oradea

Mișcarea locală „Ora Pământului”

Mișcarea „Ora Pământului” (Earth Hour) este o inițiativă la nivel mondial care își propune atragerea atenției asupra problemelor reprezentate de încălzirea globală și pericolul consumului exagerat de resurse.

Aceasta constă nu doar în stingerea luminii pentru o oră, ci se referă la un adevărat angajament pentru schimbarea comportamentului și stilului de viață cu scopul de a reduce cât mai mult impactul asupra mediului înconjurător. În cadrul ultimei ediții, din anul 2011, peste 135 de țări, 6.000 de orașe și cca 1 miliard 500 de milioane de oameni s-au implicat în cadrul acestei campanii la nivel modial.
În acest an, sâmbătă, 31 martie 2012 la ora locală 20.30, în cele mai importante orașe din lume și implicit România, timp de 60 de minute va fi oprit iluminatul publicitar și cel în scop turistic, fără a afecta iluminatul public și siguranța populației. De asemenea, persoane fizice și juridice se vor alătura campaniei, fiind încurajate să oprească în acest interval orar folosirea acelor consumatori de energie electrică care nu sunt esențiali (computere și echipamente electronice lăsate în stare de funcționare, becuri aprinse, firme publicitare etc.)
De la an la an, grupul nostru de inițiativă a participat la creșterea conștientizării a ceea ce semnifică și dorește să realizeze proiectul Ora Pământului, Oradea fiind primul oraș din România care s-a alăturat inițiativei globale alături de București, începând cu anul 2008. Pe plan local, mișcarea se va bucura, la fel ca în fiecare an, de implicarea Organizației Naționale Cercetașii României - Centrul Local Oradea, precum și de susținere din partea Primăriei Oradea. În ceea ce privește locațiile unde vor avea loc manifestări specifice acestei acțiuni, acestea sunt:
*Pasajul Vulturul Negru - prin oprirea iluminatului arhitectural timp de o oră și desfășurarea la intersecția pietonalelor din interior – în fața intrării către Cinema Libertatea – a unui program artistic realizat de către tinerii Clubului Interact Oradea fără folosirea vreunor instrumente sau instalații care să implice consum de energie electrică.
*Primăria Oradea și Teatrul Regina Maria – prin oprirea iluminatului architectural al acestor două instituții reprezentative, care au participat astfel și în cadrul edițiilor anterioare, se va asigura o continuitate valoroasă pentru mișcarea locală „Ora Pământului”.
*Organizația Națională Cercetașii României – Centrul Local Oradea vor furniza lumânări și lampadare ecologice confecționate manual, care vor fi amplasate în mod simbolic, în aceste locații, pe durata celor 60 de minute.
*Localurile: Lord’s, Cafe Paris, Columbus Cafe, Livingroom Cafe, Kado Cafe, Fashion Lounge, Yellow Submarine, Juice Cafe, Famous Place, Pods Music Pub, Gelato e Natura, The One Club. Acestea se vor alătura acțiunii prin stingerea în intervalul orar 20.30-21.30 a iluminatului publicitar și de interior, precum și prin amplasarea de lumânări și lampadare.
*Parcarea din Piața Indepedenței amplasarea unui balon cu aer cald în cursul zilei de 31 martie 2012, pus la dispoziția organizatorilor prin generozitatea dlui Pompiliu Tripa, proprietar și deținător al atestatelor necesare pentru manevrarea acestuia. Această acțiune inedită pentru orașul nostru va asigura o publicitate deosebită pe plan local prin atașarea de banere personalizate cu siglele oficiale ale mișcării „Ora Pământului”, precum și ale partenerilor, sponsorilor și instituțiilor implicate. (Ligia Oală)

Trimite email

miercuri, 8 decembrie 2021

Poza zilei

Revista „OviDan" nr. 206

Ediţia cuprinde ştiri şi fotoreportaje din şcoli, de la diferite evenimente din Oradea şi judeţ. Numărul se deschide cu ,,Mandela uriașă", proiectul elevilor de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" din Oradea.
Școala Internațională Agora din Oradea este Școală de Excelență pentru proiectul Climate Action...
În cele 16 pagini ilustrate cu 60 de poze, avem o privire largă asupra lucrurilor frumoase care se întâmplă în municipiul de pe Crișul Repede și în județul Bihor, chiar și în pandemie; faptele vorbesc atât în paginile de administrație și proiecte, cât și în fotoreportajele realizate...
(OviDan)