Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Luna plantării arborilor la Tinca

Iar și iară, o manifestare tradițională

Luna plantării arborilor la Tinca

Activitățile care se organizează în fiecare an cu ocazia „Lunii plantării arborilor” la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca devin întotdeauna un eveniment major care se dorește a fi o formă culturală și educațională de luptă pentru apărarea naturii, pentru restaurarea și păstrarea pădurilor noastre și ale Terrei, condiție primordială pentru viața celor de azi și mai ales a generațiilor viitoare.

Acest eveniment a debutat în anul 1872, în SUA, când a fost organizată o activitate de sădire a arborilor, ca o consecință firească a accentuării despăduririlor. În România, prima dată a fost organizată „Sărbătoarea sădirii arborelui” în anul 1902, de către Spiru Haret, un reprezentant de seamă al învățământului românesc.
Este notabil faptul că elevii și cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca pun suflet în organizarea de activități specifice acestei perioade: plantări de arbori, igienizarea pădurilor și a zonelor adiacente, confecționarea de căsuțe pentru păsări.
 Deschiderea festivă a „Lunii plantării arborilor” a avut loc în prezența conducerii liceului, dir. Madear Viorica Ana, dir. adj. Anton Carmen Monica, dir. adj. Frese Daniela Lăcrimioara - coordonator de proiect, a șefului Ocolului Silvic Tinca - dl ing. Madear Moisa Tudorel, a dlui ing. Judea Liviu și a altor reprezentanți ai Direcției Silvice Bihor, precum și a cadrelor didactice și a elevilor Liceului Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca. Momentele cultural-artistice prezentate de elevii claselor a II-a A - coordonați de prof. Negrean Dorina, a V-a A - coordonați de prof. Martin Toma Teodora și a VI-a C - coordonați de prof. Cioca Floare au încântat publicul prezent. Iar elevii clasei a XI-a A au delectat audiența cu eseuri despre pădure.
Parafrazându-l pe celebrul scriitor francez Malraux, am putea spune cu totală îndreptățire că: „secolele următoare vor putea exista numai împreună cu pădurea sau nu vor mai exista”.
Fie ca pădurea românească să dăinuie în veci! (Oana Lola Aura)

Trimite email

duminică, 16 februarie 2020